Вживані меблі – це не лише про дизайнерські рішення та вінтажну стилістику, але й про історію, екологічність і свідоме споживання. The Village Україна спільно з дизайнером інтер’єрів Ігорем Гавриленком розповідає, де шукати та як обрати вживані меблі.

Ігор Гавриленко

дизайнер


Аби знайти круті вживані меблі, потрібно знати, де й що шукати, уміти правильно оцінити ціну та якість. Відразу скажу, що це нелегка навичка. Аби знайти щось дійсно класне, потрібно думати наперед і відразу розуміти, що ви шукаєте, а ще краще — в якому стилі. Є дуже багато хантерів, які полюють за класними меблями, аби перепродати за дорожче. Вони знають історію дизайну та розуміються у трендах, тому точно знають, що потрібно відразу купувати.

Ось реальна історія про те, як ми купували пару крісел в офіс The Village Україна.

Я вже тиждень гортав сторінки на ОЛХ у пошуках. Хотів знайти дерев’яні крісла в хорошому стані в Києві. Ідеально – радянського взірця. На тканину та поролон звертав найменше уваги, тому що знав – будемо реставрувати. Останню ніч майже до 3:00 години шукав. Далі втомився та пішов спати. Наступного ранку встав і знову зайшов на ОЛХ. Це була десь 9:00 ранку. Нарешті знайшов класні крісла й відразу зателефонував продавчині. Та мені сказала, що їй уже телефонували два покупці, тому бронювати не буде. Сказала: «Якщо хочете купити першими, то приїздіть раніше й заберіть». Можливо, вона спеціально так сказала, аби швидше продати, але я повірив, бо знаю, що за такими взірцями дійсно полюють. Домовився з нею на 11:00 годину та відразу виїхав. Приїхав першим і купив».

Де шукати в першу чергу

Я знаю декілька джерел: київські барахолки, магазини-реселлери та ОЛХ.

Якщо ви не розбираєтеся у стилях, але хочете круте крісло, яке зацінять навіть дизайнери, то раджу купувати в магазинах-реселлерах із вінтажем. Їх у нашому місті небагато. З тих, що мені рекомендували нещодавно – «Блоха», раджу погортати їхню Instagram-сторінку. Такі магазини купують багато цікавих меблів і привозять відразу у свої шоуруми, але більшість позицій мають статус «на замовлення» – ці меблі можуть купити та привести для вас на одному з європейських аукціонів. Доведеться торгуватися. У магазинах із вінтажем можна знайти найбільший вибір крісел, бо на аукціонах продають різних виробників. Якщо хочете швейцарське, то вам точно сюди, але не забувайте, що ціна, яка вказана на товарі зі статусом «на замовлення» – стартова й може збільшуватися. Купівля на аукціоні та доставка в Україну – довгий процес.

На барахолках продають багато освітлення та малогабаритні меблі. Рідше там можна знайти крісло. Барахолка – це лотерея й ніколи не знаєш, який скарб «упіймаєш».

ОЛХ – сучасна платформа, де продають безліч радянських і пострадянських меблів. Можна знайти європейських виробників, але це складніше, бо потрібно розуміти тему та знатися на предметному дизайні. ОЛХ – найдешевша платформа, продавці часто занижують ціни від незнання справжньої вартості предмета. Тут є шанс купити реально круту річ за копійки, але знадобиться багато вільного часу, бо процес довгий.

Повернемося до пошуків. Мене задовольнить крісло радянського взірця, тому стану шукати наше крісло на ОЛХ. У магазинах із вінтажем мені буде дорого та й чекати декілька місяців я не хочу. На барахолку сходити варто, але чи знайду я там класне крісло? Не факт. ОЛХ – ідеальний варіант.

Як оцінити стан предмета

У випадку з ОЛХ: поспішайте купити, але не поспішайте віддавати гроші. Я раджу завжди дивитися на товар та оцінювати його якість перед тим, як розрахуватися. Інколи можна «збити» ціну.

Якщо є можливість приїхати до продавця та подивитися на товар наживо – їдьте. Якщо продавець в іншому місті – просіть надіслати фото з різних боків, навіть знизу. Бувають хитруни, які спеціально не виставляють фото з ракурсом, на якому видно пошкодження товару.

У магазинах із вінтажем усе простіше. Відбір якості вже зробили за вас, тому просто подивіться товар, аби «заспокоїти» серце. Часто вартість завищена через реставрацію яку зробив магазин-реселлер.

На барахолках також варто розглядати товар. Не соромтеся брати його в руки або сідати.

Перевіряти потрібно абсолютно все. У випадку з кріслом я відразу дивлюся на корпус. Дерево, а особливо дерев’яні з’єднання, мають бути цілими. Якщо корпус металевий, то подивіться, чи є іржа, як зварені з’єднання окремих елементів. Якщо не плануєте реставрувати, бажано знайти ідеальне. Не бійтеся перевернути крісло та подивитися на його «дно». У деяких радянських взірцях відразу видно ремені, які амортизують. Оцініть їхній стан, адже вони псуються найпершими. Усе має бути максимально ідеальним. У іншому випадку – реставрація. Огляньте тканину. Вона теж має бути цілою та не обвислою. Потім варто сісти у крісло. Якщо є проблеми з наповнювачем і ременями, ви відразу відчуєте, що з ним щось не так.

Ціни

На київських барахолках зараз усе дорого. Не через дефіцит, а тому що продавці зрозуміли попит. Тут купують меблі та декор для кіно. Також сюди приїздять європейці, які люблять радянський вінтаж, тому часто можна зустріти ціни в євро або доларах, без жартів. Крісло я б там не знайшов, але згідно з іншими цінами, його вартість була б від 400 доларів – це дуже дорого для вживаних меблів.

У магазинах-реселлерах ціни доступніші. Тут крісло вартує від 3 000 до 5 000 гривень – ідеальна ціна за вінтаж. Якщо купуватимете товар з аукціону, то будьте готові до збільшення вартості. Конкретну суму назвати важко.

На ОЛХ ціна теж нефіксована. Якщо готові взяти товар із браком, то можна «збити» вартість. Я знаходив ідеальні крісла радянського взірця від 1 500 грн – це дуже-дуже дешево, але довелося витратити багато часу та об’їздити пів міста.

З власного досвіду можу дати такі перші поради:

  1. Аби купити класні меблі, що були у використанні, ви маєте заздалегідь зрозуміти, що шукаєте та в якому стані погодитеся забрати. Від цього залежить місце пошуку та орієнтовна вартість.
  2.  Шукайте та купуйте швидко. У вас майже немає часу «на подумати». В Україні стають популярними реселлери вінтажних речей, які скуповують усе найцінніше.3. Завжди оцінюйте якість і стан меблів. Не соромтеся сідати, мацати та перевертати. Просіть фото або домовляйтеся про зустріч перед оплатою.
  3.  Ексклюзив купуйте в магазинах-реселлерах і барахолках, але назбирайте грошей. Хочете простіший варіант – купуйте на ОЛХ.
  4. Запасіться терпінням і вільним часом. Знайти класні б/у меблі непросто.
  5. Якщо не орієнтуєтеся у стилях – гугліть або питайте у знайомих дизайнерів, чи це класна річ. Вам радо допоможуть. Не купуйте неактуальні речі.