Разом із дизайнеркою інтер’єрів розбираємося, що обрати для вікон, якщо ви не фанат класичних штор.

Підтримай The Village!

Катерина Коваленко

Дизайнерка та засновниця 725.design


У наш час класичне рішення «завісити вікна шторами» вже не здається єдиним виходом взаємодії з вікном. Краєвиди з вікон усе більше відкривають пейзажі високих поверхів або красивих внутрішніх дворів і вулиць. Крім штор, у світі віконного декорування зараз є безліч варіантів, які допоможуть урізноманітнити ваш інтер’єр, і навіть його підкреслити.

Як обрати

Для того, щоб успішно вибрати для свого інтер’єру потрібний варіант, спершу подумайте, яку функцію він повинен виконувати в першу чергу. Якщо ви хочете додати більше затишку – вам допоможуть римські штори, для кращої світлоізоляції – використовуйте ролети й плісе. Для стильної деталізації й додаткової ритміки на вікнах підійдуть жалюзі.

Колір, матеріал і текстуру диктують вам наявні деталі кімнати. Озирніться навколо й ви зрозумієте, що треба додатково підкреслити. Може, це алюмінієва настільна лампа або пухнастий бежевий килим? Так ви отримаєте інтер’єр, який буде наповнюватися сонцем – тільки якщо ви цього захочете.

Жалюзі

Жалюзі – універсальні, відмінно підходять для будь-якого розміру вікна. Є велика кількість кольорів і матеріалів, які ви можете обрати. Основні з них: пластик, дерево, бамбук та алюміній.

Зараз у своїх об’єктах я усе частіше використовую класичні горизонтальні жалюзі. 90-ті далеко позаду й тепер жалюзі – це строгий стильний елемент, який, як і раніше, виконує свою функцію.

Для того, щоб зробити віконний проріз візуально більшим, обираю жалюзі від стелі до підлоги. Так ми даємо шанс маленькому вікну створювати враження панорамного. Кріплення горизонтальних жалюзі до самих стулок я не використовую в реаліях, де найчастіше вікна пластикові. Подібні рішення лише підкреслюють культуру неестетичних вікон. Якщо ж ви щасливий володар дерев’яних або алюмінієвих вікон, ви можете підібрати жалюзі в тон дерева або металу та підкреслити текстуру.

У наш час усе більше звичних нам дій автоматизовано – штори, жалюзі й ролети давно перейшли на автоматичне управління. Не забудьте, що до цієї опції вам необхідно мати підводи електрики до карнизів. І тоді, за допомогою однієї кнопки пульта або в додатку смартфона, ви можете контролювати всі вікна свого дому.

Ролети

Тканинні ролети теж підходять для невеликих вікон і мають схожу конституцію з жалюзі, вони допомагають контролювати світло й краєвид із вікна, можна обирати як тканину, що пропускає світло, так і повний blackout.

Кріплення за висотою вікна, якщо воно не панорамне, лише візуально зменшить висоту стель вашого приміщення, тому я рекомендую встановлювати ролети й жалюзі до стелі.

Сама структура матеріалу ролету повинна мати плоскі волокна, які переплетені між собою. Унаслідок цього вони будуть легко згортатися, а на поверхні ніколи не з’являться складки. Єдиний їхній недолік – складність у догляді. Тканинні ролети необхідно, або здавати в хімчистку, або чистити м’якими насадками за допомогою пилосмока.

Плісе

Це один із різновидів віконного декору – тканинне полотно зібране в «гармошку». За зовнішнім виглядом нагадує жалюзі, але, на відміну від них, є цілісним полотном. Такий варіант декорування вікон викликає асоціації зі східними культурами та надає особливого шарму інтер’єру. Його можна використовувати як підкладку, обираючи відтінки близькі до стін, або як акцентний колір, поєднуючи плісе за кольором з яскравим декором.

Римські штори

Як і плісе, римська штора є цілісним полотном тканини, що збирається вільними складками зверху вікна. Особисто я у своїх інтер’єрах римські штори не використовую, але у світлих інтер’єрах стилів – прованському чи скандинавському – вони чудово впишуться своєю конструкцією.