Будь-який ремонт потребує часу, грошей і, особливо, нервів. Для тих, хто не хоче витрачатися, але бажає освіжити дім – The Village Україна спільно з дизайнером Андрієм Глущенком зібрали 7 рішень, які допоможуть у цьому.

Андрій Глущенко

дизайнер студії AG Architecture


Інколи хочеться змін, які допомагають отримувати нові враження. Це стосується не лише оточення та звичок, а й вашої квартири. Якщо ви відчуваєте себе героєм фільму «День бабака» через те, що прокидаєтеся й бачите перед собою одне й те ж уже декілька років підряд, тоді вам необхідно якнайшвидше оновити квартиру. Ось 7 ідей, котрі ви встигнете зробити за вікенд, без суттєвих витрат.

Перестановка меблів

Перше, що спадає на думку, це, звичайно, зміна розташування меблів. Так, непогане рішення для квартир, у котрих розетки розташовані по кутах кімнати. Тому що майже ніякого дискомфорту ви не відчуєте, коли пересунете диван, ліжко, шафу від однієї стіни до іншої. Головною особливістю цього варіанту є те, що на такі зміни ви витратите мало часу та зекономите гроші.

А ось для квартир, ремонт в яких робили за дизайн-проєктом, і від самого початку розводка електрики диктувала розташування меблів, є інші варіанти змін, про котрі йдеться далі.

Фарбування стін чи переклеювання        шпалер

Такий варіант я рекомендую перш за все. Якщо змінити колір стін, ви опинитеся зовсім в іншій квартирі, зміниться сприйняття простору, з’явиться відчуття нової квартири. Так, витративши лише 2 дні – один на поїздку до магазину, а інший – на фарбування стін – ви отримаєте найбільш помітні зміни.

Перебрати речі, викинути все зайве

Так, я не жартую. Можливо, ви раніше були колекціонером, збирали якісь вази, маски чи щось інше, але зараз вони накопичують пил. Якщо ви виділите хоча б хвилину часу для кожної речі для з’ясування її необхідності, то зрозумієте, що не користувалися нею вже більш ніж пів року. Запевняю, вона вам навряд чи знадобиться взагалі. Не бійтеся відпускати, складіть усе зайве та винесіть на смітник. А повернувшись, ви помітите, наскільки стало краще, просторіше, навіть легше дихається.

Озеленення

Це стане однією з найприємніших змін у вашому просторі, на мою думку. Адже що може бути краще за природу. Вам вистачить одного дня для поїздки до оранжереї, консультації з флористом, придбання рослини та вазону. А вже ввечері ви будете насолоджуватися частинкою природи в себе вдома.

Купити нові меблі

Звичайно, я маю на увазі не кардинальні зміни, не шафи з ліжком, а щось менш габаритне. Журнальний стіл чи тумбочку біля ліжка, наприклад. Так, звучить, як не суттєва зміна, але це саме ті речі, які ви бачите найчастіше: тумбу – коли прокидаєтеся та засинаєте, а стіл – коли відпочиваєте у вітальні.

Зміна текстилю

Замінити старі подушки на дивані, ковдру, придбати нову постіль та ін. На мою думку, це буде дуже приємна зміна, адже ви матимете можливість прогулятися вулицями рідного міста, відвідати крамнички з текстилем. Загалом чудово проведете час, а ввечері, коли прийдете до оселі – просто зміните старе на нове, без будь-яких зусиль.

Також ви можете замінити штори та ролети, але це може зайняти більше часу – якщо не знайдете саме свого розміру, то доведеться чекати, коли вам зшиють на замовлення.

Купівля декору

Такий варіант раджу використовувати тим, хто спочатку викинув усе зайве. Адже декор має бути акцентним, а не губитися поруч з іншими речами.

Це може бути новий годинник, ваза, картина, книжки на полиці, будь-що. Але тут треба бути обережними, врахувати інтер’єр, подумати, чи буде доречним той годинник, що вам так сподобався. Тому що кольорова палітра може бути несумісною й на вас чекатиме розчарування: «Як так, у магазині він виглядав у рази краще, аніж зараз у мене у квартирі».