З чого почати облаштування балкону, які меблі вибрати, де купувати декор, запитали в дизайнера інтер’єрів і декораторки.

Ігор Гавриленко

дизайнер


Почати облаштування балкону потрібно з визначення цілей. Передусім треба відповісти собі на питання, навіщо щось змінювати. Найімовірніше, є потреба розібрати хлам, який там збирався роками, і почати використовувати простір із користю.

Ось декілька варіантів, для чого підійде балконний простір:

  • можна облаштувати на балконі робоче місце;
  • балкон підійде для заняття спортом (якщо площа й тип вправ дозволяє);
  • також тут можна зробити невелику гардеробну або комору;
  • місце для медитації або просто місце сили.

Не важливо, що саме ви оберете, перші кроки будуть однаковими: спочатку викидаємо мотлох, перевіряємо цілісність внутрішнього опорядження, за необхідності робимо косметичний ремонт.

Крок 1: викидаємо мотлох

Заберіть усе, що дратує або заважає. Вам потрібно максимально багато вільного простору. Це, звичайно, індивідуально, але з власного досвіду скажу, що краще працюється в затишному, проте незахаращеному просторі. Тут буде місце для всіх ваших предметів першої необхідності, але, погодьтеся, пилососу з лівого боку або брудній клітці колишнього папуги тут не місце. Також позбавитися старих меблів, якими ви навряд чи будете користуватися. Основна задача – створити вільну зону.

Крок 2: ремонт за потреби

Далі перевірте внутрішнє опорядження й за необхідності зробіть косметичний ремонт. За потреби пофарбуйте стіни. Раджу використати пастельні кольори: вони натуральні й не набридають. Як варіант, можна приклеїти дерев’яну рейку.

Крок 3: установка меблів

Ви підготували вільний простір. В ідеалі це 1,5 м², або прямокутник 1 м х 1,5 м. На цій площі можна легко встановити стіл габаритами 1000 х 600 мм. Він має бути максимально простим, без зайвих полиць або шухляд. Пам’ятайте, що на балконі дуже мало простору, тому «важкі» меблі будуть візуально забирати простір. Наша задача створити місце, де легко дихається. Гарним варіантом буде складний стіл, де основа прикручена до стіни, а рухома стільниця легко прибирається в разі необхідності. Важливий момент: розташуйте стіл так, аби, коли ви за ним сидите, природне світло було зліва. Ця примха не для краси, а для вашого здоров’я.

До столу вам знадобиться стілець. Той, що стоїть на кухні, не підійде – скажу одразу. Під час карантину працюю вдома саме на такому, бо лінь купити нормальний офісний, і вже не знаю, куди діватися: так сильно болить спина. Якщо працюєте цілий день, то обирайте офісний стілець зі спинкою, яку можна регулювати. Якщо працюєте від 1 до 3 годин, то підійде будь-який, аби вам було зручно.

Стіл є, стілець є, тепер треба лампа. Я обирав би настільну або ту, яку можна прикріпити до стіни. Лампа обов’язково з регулятором. Далі треба подумати про місце для зберігання речей. Якщо речей багато, то раджу поставити додатковий комод для тих, які мають бути під рукою, але які не першої необхідності. Для речей, «без яких ніяк», необхідно обладнати полиці. Прикручені до стіни біля столу – ідеальний варіант.

Крок 4: декор

Починаємо декорувати. Варіанти декору залежать від вашого смаку. Комусь подобається багато дрібних речей, а комусь – мінімалізм. Із головного я радив би купити килимок, живі квіти, дошку для мудбордів, аромасвічки або зволожувач повітря, подушки з кльового текстилю, якщо є місце ще й для зони відпочинку, на стіну можна повісити саморобну дошку з фотографіями.

Що робити, якщо у вас балкон незасклений?

На незаскленому балконі також можна організувати робоче місце мрії. У цьому варіанті не поставиш стаціонарний комп’ютер або махровий клим, але тут можна організувати ідеальну атмосферу паризької кав’ярні, у якій буде зручно працювати за ноутбуком. Що для цього потрібно?

  • викидаємо мотлох;
  • генеральне прибирання й ревізія;
  • ставимо основні меблі: маленький кавовий столик (30–40 мм в діаметрі) купити можна на барахолці, в IKEA або на ОLХ. Краще металевий, але можна й дерев’яний (на всякий випадок пофарбуйте вологовідштовхувальним лаком). Купуємо дерев’яні стільці або металеві з м’якими подушками в outdoor тканині;
  • для декору підійде багато квітів. Кашпо на стіни, вазони на підлогу, підвісні корзинки на огорожу. Також для настрою можна додати керамічні вазони із сукулентами. Стіл, у хорошу погоду накрийте його лляною скатертиною, а на стільці накиньте м’які подушки для сидіння.

Анна-Марія Коваль

засновниця й головна декораторка в студії Anna-Maria decor


Облаштування власного балкону я почала з розуміння того, що карантин нескоро закінчиться, а коли й закінчиться, однаково буде саме час снідати вранці, пити вино вечорами або просто прокрастинувати. І якщо вже є така можливість зайнятися корисною справою й привести свої додаткові квадратні метри в порядок, то чому б і ні. Плюс, будучи декоратором і займаючись облаштуванням просторів для інших, ну, гріх проігнорувати свій власний.

Як уберегти себе від захаращення балкону

Ніяк, як і будь-якого іншого корисного простору, зокрема й гардеробу. У мене на це питання лише одна порада – викидати одразу. Я дійсно не розумію, навіщо зберігати старі капці в старому серванті, поруч зі старими банками, покритими товстим шаром пилу, і старою валізою, з якою ще ваш дідусь їздив. І як би не було шкода, як би не кричав внутрішній голос «а може залишимо, раптом знадобиться». Відповідь тільки одна: не знадобиться ніколи.

Я за красу й практичність – це ваші законні квадратні метри й жити, і радіти життю на них повинні ви, а не всілякий непотріб.

Чим облаштовувати

Здивую вас, напевно, але кращий вибір усього, що може знадобитися на шляху до перетворення звичайного балкона на райський куточок дому, живе в «Епіцентрі». Основна радість полягає в тому, що у ньому функціонує дуже зручний інтернет-магазин. Там ви знайдете й меблі, і покриття на підлогу, якщо раптом вирішите оновити його (я, наприклад, замінила лінолеум), дрібні деталі такі, як: вази, свічки. Друге джерело всього на світі – це сайт Prom.ua. Мабуть, для самостійних творчих поривів цих двох посилань вам точно буде достатньо.

Особисто в мене на все облаштування пішло 2 дні. Спочатку згадала про свій балкон, вийшла на нього, зрозуміла весь масштаб роботи, накидала швиденько план покупок, усе, що треба, придбала. Упевнена, що в цілому більше ніж тиждень з урахуванням усіх доставок це зайняти не може.

Лайфхаки

Головне: усе повинно бути зі смаком і в міру. Не намагайтеся зробити терасу, якщо у вас 3 м². Нехай це буде акуратний садовий столик, пара стільців, вазон з чимось зеленим і класний акцент у вигляді подушок. А ще будь-який простір до невпізнання можна перетворити світлом. Для міських балкончиків не придумали ще нічого кращого за свічки й гірлянди з ліхтариками.