Як обрати комфортний робочий стіл і крісло, яким має бути правильне світло для робочого простору – запитали в дизайнера про сучасні тренди.

Ігор Гавриленко

дизайнер


В окремій кімнаті

В облаштуванні робочого простору найважливішими є чотири моменти: робоча поверхня (стіл), місце для зберігання речей (полиці), крісло та світло. Все інше – колір, декор – залежить від побажань і стилю, в якому облаштовують інтер’єр.

Робоча поверхня

Дуже важливо, щоб робоча поверхня була не з металу, каменю чи скла. Адже на цих матеріалах руки будуть липнути, мерзнути, й працювати буде некомфортно. Якщо все-таки обрали один з них, раджу додатково купити гумові накладки, які роблять роботу зручною. Найоптимальніший варіант дерево, тому що воно швидко переймає тепло від людини, досягає температури, за якої комфортно працювати. А ще дерево здатне набувати кімнатної температури, тому робоча поверхня завжди буде комфортною. Можна обирати металеві столи з дерев’яними стільницями або столи, висота яких регулюється.

Крісло

Крісло має бути ергономічним – з підтримкою попереку та механізмом індивідуальних регулювань. Або ж можна підібрати стілець за пропорціями до свого тіла та обов’язково варто врахувати зручність. У такому разі раджу купувати стільці японського виробництва, навіть якщо вони дерев’яні. Японці уміють робити їх дуже зручними. Важливо орієнтуватись не на вигляд стільця, а на те, чи буде зручно на ньому сидіти.

Місце для речей

Це можуть бути окремі тумби або ж тумби, вмонтовані у стіл. В іншому разі це підвісні полиці чи полиці у вигляді органайзеру. Тут варто зберігати речі, якими будете найчастіше користуватись. Знов-таки, це індивідуально. Хтось працює лише за комп’ютером, а комусь, навпаки, потрібно багато паперу, олівців, різних приладів поруч.

Світло

Облаштування світла залежить від того, коли людина працює. Для тих, хто ввечері не працює, світло не таке важливе, то йому можна не приділяти значної уваги. Якщо ж маєте роботу ввечері або вночі, то освітлення варто продумати під час облаштування робочого місця найперше.

В архітектурному плануванні є загальноприйняте правило щодо світла. Бажано, щоб біля робочого простору було денне світло, а його джерело розташовувалось ліворуч від людини. Тобто якщо ви сидітимете за столом, бажано, щоб вікно було ліворуч від вас. Тоді на робочому просторі не буде виникати зайвих тіней. А ще треба створити умови, щоб не було різких перепадів у світлі. Ще один варіант – коли вікно перед робочим столом. У такому разі ви маєте денне освітлення і робочу поверхню без тіней.

Щодо штучного світла, то найкраще монтувати адаптивні або ж підвісні лампи, які можна регулювати. Я б не радив ставити біля робочої поверхні торшери, тому що вони дають світло лише в одному напрямку.

Має значення відтінок світла, це дуже важливо для зору. Надто тепле або ж надто холодне може погано впливати на зір, тому варто обирати нейтральний, легкий відтінок: від 3 500 до 4 000 кельвінів. Це нейтральне світло, воно найбільше наближене до денного і найменше псуватиме зір.

Якщо немає окремої кімнати

Якщо є можливість поставити окремий стіл, ставте. Максимально велика робоча поверхня – це добре, але все залежить від формату роботи й від розмірів кімнати. Оптимальний варіант – стіл, який не псуватиме планування простору. Якщо ж працюєте з ноутбуком, то вистачить стола невеликих габаритів – 60 сантиметрів на метр. Для компактних приміщень як альтернативу можна використати розкладний стіл, який прикріплюють до стіни. Його виготовляють на замовлення: у складеному стані він зливається зі стіною.

У кімнаті, де не було перепланування, доведеться облаштувати робочий простір у місці, де є електромережа. Якщо ж проєктуєте з нуля, то біля робочого місця варто встановлювати багато розеток.

Оптимальний робочий простір – дерев’яний стіл з великою стільницею, розташований перед вікном. Адаптивна лампа, розміщена біля стола. На стіні поряд зі столом – борд із коркового дерева. Ергономічне крісло та кілька відкритих полиць на стіні поряд зі столом або ж пересувна невелика тумба з полицями.

Побажання: робити робочі простори максимально адаптивними, щоб усе можна було рухати й пересувати так, як зручно. Комфортний робочий простір – той, в якому інколи можна змінювати своє положення. Для цього актуальні столи, які можна підняти.

Фото: 1 – Олександр Кондріяненко; 2 – Євгеній Авраменко; 3 – Ігор Тишенко; 4 – Анна Бобирєва