Як вдало обрати картини для інтер’єру, що таке стабілізовані рослини та чому фотографії у рамках вже не актуальні для декору – запитали у дизайнера про тренди декорування стін.

Ігор Гавриленко

дизайнер


Картини допомагають заповнити порожній простір на стінах і розставити акценти в інтер’єрі. Їх можна повісити або поставити спираючи на стіну – це один з трендів декорування.

Постери теж вдало вписуються в інтер’єр. Класно вішати їх у рамках зі склом і паспарту – аркушем паперу, на який наклеюють ілюстрацію. Скло тоді додає глянцю та ефектності.

Крім того, сьогодні досить популярною стала настінна 3D-плитка. Вона об’ємна, тож залежно від форми можна створювати різний рельєф: хвилі, імітацію скель або абстракції.

Як декор можна використати стабілізовані рослини. Їх «заморожують» за допомогою спеціального розчину, тому вони не ростуть і не в’януть. В інтер’єрі часто використовують стабілізований мох, створюючи фітостіну з озелененням. Ще оформити стіну можна справжніми рослинами. Вони обладнані системою поливу, тож це вийде дорожче, ніж з мохом. За рослинами потрібно регулярно доглядати: змінювати воду, підрізати листя.

Використання штор і тканин – ще один ідеальний спосіб приховати нерівності чи  подряпини на стіні. Якщо це дорога тканина, вона виблискуватиме й додаватиме фактурності простору.

Не потрібно поєднувати картини в різній стилістиці. Якщо є бажання створити інтер’єр, мов на барахолці 80-х, то можна комбінувати все, що завгодно. Наприклад, постери, вирізки з книг, полотна Моне та абстрактні картини. Але треба зробити все зі смаком, а це рідко кому вдається. Тому краще не вішати полотна вікторіанської епохи разом з модерними.

На мою думку, не дуже актуально розвішувати фотографії на стіни. Ми живемо у світі, де фото переглядають в Instagram, тому ще розміщувати їх на стінах не буде доречно.

У мінімалістичний інтер’єр я б точно їх не вписував. Як правило, власники мінімалістичного житла не готові витрачати багато часу на те, щоб постійно прибирати, а ці всі рамки зі світлинами накопичують багато пилу. Водночас якщо ми говоримо про заміський будинок, куди повертаєшся за спогадами, там можна повісити вінтажні фото бабусь і дідусів.

Як підібрати картини під інтер’єр

Для декорування стін потрібно мати почуття смаку, універсальних порад немає. Усе залежить від простору. Якщо у вас мінімалістичний інтер’єр у великій кімнаті, можна повісити по центру картину, на якій, наприклад, зображено кілька кольорових смужок. Цього абстрактного елемента буде достатньо для інтер’єру.

Ще картина може стати акцентом: якщо, приміром, кімната виконана у пастельних тонах, а полотно вибрали повністю біле з кількома плямами жовтого кольору. Так ви робите акцентні переходи в інтер’єрі. У цю зону можна додати подушку жовтого кольору на дивані, яка буде вдало поєднуватися з картиною і створювати одну композицію.

Якщо простір невеликий, можна розмістити кілька малих полотен майже в одному кольорі. Нехай вони будуть об’єднані однією лінією. Проте не раджу ставити «наляписті» картини, вони псуватимуть інтер’єр.

Як розташувати картини

Хаотичне розташування картин вносить дисбаланс в інтер’єр, особливо мінімалістичний, де кожна річ має своє місце і підпорядковується певній логіці. Якщо у цьому просторі картини висять хаотично, вони вибиваються із загальної композиції.

Раджу розташувати картину на підлозі, сховавши частину за ліжком. Це має класний вигляд, і в сучасних інтер’єрах нерідко так роблять. Так само можна приховати частину великого полотна за комод.

Крім того, завдяки картині можна створити симетрію в інтер’єрі. Наприклад, якщо по центру стіни розташоване ліжко, то навпроти можна повісити маленьке полотно. Це утворює лінію між ними й додає кімнаті симетричності.

Якщо кілька постерів схожі за стилістикою, їх варто повісити на одній лінії з певною відстанню. Тоді людина на психологічному рівні розуміє, що вони пов’язані й несуть схожу ідею.

Якщо картини різного розміру, можна зробити паспарту одного кольору і помістити полотна в однакові рамки. Розмір паспарту буде різним, але це все одно матиме вдалий вигляд. Поділюся лайфхаком: якщо у вас є дуже крута картина, але вона маленька, для неї можна сміливо робити велике паспарту, розмістивши по центру цю картину. Вона матиме неймовірний вигляд через масштаб.

Олександр Карпінський

дизайнер


В інтер’єрах найчастіше використовують абстрактний живопис, експресіонізм та авангардизм. Абстрактна картина або постер – завжди безпрограшний варіант для будь-якого інтер’єру, не залежно від стилю. Абстрактний живопис ні до чого не зобов’язує, а радше передає емоцію, настрій людини. Тому обирайте роботи на свій смак.

Для скандинавського стилю пасуватимуть абстрактні картини, панно, дзеркала, дизайнерські шпалери й постери. Варто експериментувати з формою і кольором, іноді можна отримати непередбачуваний результат.

Важливо розуміти, що ви хочете додати в інтер’єр: зробити яскравий акцент, додати ритму через фактуру. Чи, може, зробити артоб’єкт у квартирі ледь помітним?

Класичне розташування картини – над диваном, біля обіднього столу, над ліжком. Дзеркала завжди мають гарний вигляд у вітальні, вони збільшують простір. Постери можна повісити поряд з робочим столом. А картини поєднувати з вазами або підсвічниками. Крім того, полотна можна красиво виділити та підсвітити декоративними бра.

Фото: UConcept