Екологічність, модернізм, ностальгія за 60-ми та простота – зібрали головні тенденції у дизайні інтер’єрів, які використовуватимуть у 2020 році та поради дизайнерів, як облаштувати помешкання.

Оля Бардадим

архітекторка та дизайнерка інтер’єру


Екологічність і реставрація

Забруднення довкілля – це проблема, яка проникає у всі сфери нашого життя. Саме тому найголовнішим трендом стануть природні матеріали та повторне використання. Наприклад, в інтер’єрі – меблі з переробленого пластику.

Модернізм

Модернізм – це прагнення до нового, умовність стилю та пошук нових форм. Уже звичний нам мінімалізм тепер доповнюють функціоналізм і футуризм, які набувають все більшого поширення та пропагують культ індивідуалізму. Це проявляється у використанні звичайних предметів і текстур у незвичайний спосіб – наприклад, картина з килима.

Головною тенденцією у дизайні буде персоналізація – створення неповторного простору як показ індивідуальності. Вона передбачає сміливі та незвичайні поєднання кольорів, форм і фактур.

Легенди предметного дизайну

Простий інтер’єр прикрасить крісло 30-х років чи комод 70-х років минулого сторіччя, знайдений на аукціоні чи на барахолці. Важливу роль у дизайні відіграватимуть деталі: від торшера та килима до меблевих ручок і вимикачів. Популярними стають кухні без верхніх шаф, металеві меблі та ротанг. Основні матеріали – дерево, метал, камінь і скло, які доповнюють живі та засушені рослини.

Катя Луференко

дизайнерка інтерєрів


Щирість і чесність

Найголовнішим трендом 2020 року вважається щирість і чесність. Ця тенденція простежується у всіх сферах: від бізнесу до блогерів. В Instagram ми втомилися від ідеальної картинки й хочемо бачити всі барви життя. В інтерєрах це діє через повернення кольору: вже кілька років ми бачимо наступ рожевих і теракотових кольорів. Кожного наступного сезону на Міланському тижні дизайну кольори стають усе більш яскравими та теплими.

Екологічність

Компанії та молоді дизайнери експериментують з використанням перероблених матеріалів, повторним використанням того, що інші вважають сміттям, і створенням інноваційних матеріалів. Сезон 20-21 років принесе ще більше екологічних ініціатив.

Разом з урбанізацією зростає бажання людини більше долучатися до природи, регулярно займатися спортом, медитувати і їсти якісну їжу. Таким чином, виникають дві тенденції – бажання достатку і необхідність усвідомленого використання природних ресурсів. Пошук натурального, органічного і переробленого впливає на виробництво матеріалів, текстур і кольорів. Тенденція останнього часу – це предмети інтер’єру ручної роботи. Вона дозволяє зберегти традиції і унікальні техніки, тому попит на українського виробника за останній час дуже виріс.

Життя на бігу

Гнучкий графік дозволяють все більшій кількості людей працювати з дому, тому зростає запит на домашні кабінети. Сучасні будинки стають гібридами, тому крім традиційних просторів для відпочинку та розваг, тепер стає необхідним новий простір для роботи і творчого натхнення.

Ностальгія та футуризм

Суперечливі тенденції 2020 року – це натхнення футуристичним дизайном і ностальгія по 60-70-м рокам.

Форми основних елементів інтер'єру розвиваються: зникають прямі, жорстко квадратні лінії, з'являється більше плавних вигинів, хвилястих ліній і округлих форм. Класичні предмети меблів переглядаються і реставруються, тому що справжня краса і непідвладний часу стиль ніколи не помруть.

Серед кольорів переважають червоні відтінки, які надихають на ризиковані поєднання. Глибокий колір може бути потужним інструментом для дизайну інтер'єру, але важливо тримати колірний баланс і деякі яскраві відтінки краще заспокоювати нейтральним білим, сірим або іншими спокійними кольорами.

Малогабаритні будинки

Архітектори стали частіше розробляти інноваційні рішення для невеликих приміщень. Спокуслива перспектива проживання в самому серці великих міст з усіма можливостями, які пропонує таке місце розташування, створює перед розробниками будинку задачу вирішити всі функціональні питання для приміщень площею менше 40 квадратних метрів.

Женя Засуцький

архітектор, дизайнер інтер’єрів


Коли мене питають про тренди в дизайні квартир, я намагаюсь донести ідею створення житлового інтер’єру. Слідкування за трендами важливе, але важливе не для того, щоб їм слідувати, а скоріше для того, щоб виділяти речі, котрі вийдуть з моди.

Коли ви створюєте бар, ресторан чи комерційне приміщення, підбір кольорів згідно останніх публікацій Pantone чи шпалер з нової колекції Wall & Deco буде доцільним рішенням. Та коли ви створюєте житло на п’ять, десять чи того більше років, варто практикувати трохи інший підхід.

Загалом, основне що вас оточує в інтер’єрі – це стіни, стеля, підлога та вікна. Простір зазвичай сам диктує дизайн, ви маєте лише зрозуміти, чим його доповнити та підкреслити.

Освітлення

Перший фактор, відокремлений від трендів – натуральне освітлення з вулиці від сонця. Те, яким чином сонце заливає вашу квартиру чи кімнату принципово впливає на все інше – розміщення дивану, ліжка, кухні та навіть котячого будинку. Бажано житлові кімнати розташовувати у напрямку сходу та південного сходу, а на північ – ті місця, де ви буваєте рідше.

Підлога

Щороку мільйонами квадратних метрів продаються нові дизайни плитки під бетон, зістареного паркету для лофтових дизайнів та усіляких екзотичних кольорів. Моя власна думка, кращий колір дерева – натуральний. В 2020-му в моді точно буде дуб, американський горіх та коренева група шпонів оливи та евкаліпту чи берези. В моду повертаються також штучні паркети з класичним малюнком, думаю, це надовго.

Стіни

Найкрутіше рішення для стін – це моноколори. На відміну від підлоги можна перефарбовувати стіни щороку, якщо обрати шпалери під фарбування чи підготувати їх під фарби. У 2020-му році наймоднішим буде класичний синій колір. Він достатьно безкомпромісний та довговічний, так що не бійтеся експерементувати.

Контраст – один з кращих друзів дизайнера, дозволяє підкреслити геометрію, чи навпаки заплутати.Тож до синього я б додавав достатьно яскраві, майже неонові кольори помаранчевого, зеленого чи білого. Також добре виглядатимуть пудровий та пісочний кольори. В Копенгагені бачив інтер’єр, де всі стіни і стеля однаково пофарбовані в пудровий, а меблі насиченого зеленого кольору та дубовий паркет. Це затишно та стильно.

Не слід забувати, що стіни – це фон для вашого побуту, тому краще не декорувати їх аж занадто. Можна підібрати фото чи картину, повісити старий велосипед або скейтборд разом з компакт-диском Eminem.

Стеля

Багато моїх друзів, котрим я робив дизайни, дуже боялись, коли я пропонував у спальні чи вітальні пофарбувати стелю в темніший за білий колір. За кілька місяців вони не просто змінюють свою думку, а дзвонять з вдячністю. Темні кольори насправді не давлять, а дають об’єму та глибини при правильному та достатньому освітленні.

Меблі та декор

Щодо меблів та оформлення можна реалізувати у стилі неонової еклектики. Це космічне поєднання класичних деталей, сучасних меблів з BladeRunner 2049 (стрічка режисера Дені Вільньова про футуристичний Лос-Анджелес – ред.), неонова підсвітка, кольоровий акрил.

Працюйте в першу чергу зі стінами та підлогою, а вже потім доповнюйте деталями. Не зациклюйтесь на одній речі, типу крісла, яке вам давно подобалось і тепер весь інтер’єр створюється навколо нього.

Серед металів кращим рішенням бачу справжню нержавіючу сталь. Вона виглядає професійно та доповнює інтер’єр певною технологічністю. Останнім трендом «Тижню дизайну в Мілані» було фактурне скло. Майже всі італійські фабрики презентували предмети інтер’єру з нього, будь-то армоване, структуроване, рельєфне, – столи, стелажі, комоди та двері та навіть дивани зі склом. І на додаток – це використання справжніх вінтажних речей. Це може бути люстра з барахолки, чи старий бабусин комод з OLX, крісло 78-го року перетягнути новою тканиною. Такі речі несуть з собою історію, до того ж їх можна купити за лояльною ціною, а виглядатимуть вони на мільйон.