Як облаштувати квартиру меблями не за всі гроші світу, де купувати старі якісні меблі та з чим їх поєднувати у сучасному інтер’єрі − запитали в дизайнера.

Ігор Гавриленко

дизайнер


Старі меблі в сучасному інтер’єрі

Переважно недорогі старі меблі − це предмети радянського та пострадянського періоду. Вони досить прості, без узорів, тому що всім людям хотіли створити однакові умови. Усі меблі − від журнальних столів до диванів − мають приблизно однаковий вигляд. Але завдяки прямим формам і натуральним матеріалам вони здаються сучасними.

Лайфхак

Старими речами можна наповнювати просте мінімалістичне приміщення − це своєрідна сучасна еклектика. Вони добре компонуються з меблями з ІКЕА та Jysk.

Старі меблі виграють на контрасті. Але якщо весь простір заповнити такими речами й не дати їм «дихати», кімната буде схожою на велику барахолку. Тому зі старими меблями варто бути дуже обережними й не перенасичувати ними інтер’єр. Вони самодостатні й мають характер. Наприклад, добре поєднувати такі меблі з білими стінами, які не перетягують на себе всю увагу, та сучасними елементами декору чи освітлення. Радянські крісла і журнальний стіл матимуть вдалий вигляд разом із сучасною металево-скляною лампою, яка висітиме як артінсталяція. Або паперовими лампами, які знову стають трендовими. У радянській квартирі навряд чи можна було побачити такі світильники, тому вони добре грають на контрасті з меблями. Ось ще один варіант, як вдало поєднати старі та сучасні елементи: поставте мінімалістичну чорну картину з червоною крапкою, а на вінтажне крісло покладіть одну червону подушку.

Євген Карєв для The Village Україна

Де шукати дешеві меблі

Найкраще шукати дешеві старі меблі на OLX. Але потрібно буде витратити на це багато часу. Для мене OLX як Pinterest, але в реальному житті: довгий час ти просто гортаєш, шукаєш, поки не знайдеш те, що тобі гріє душу. На сайті справді багато гарних старих меблів, які продають дешево. Наприклад, я знайшов там столи з натурального каменю і чавуну, дерев’яні стільці в ідеальному стані та м’які крісла. Крім того, Jysk та IKEA − одні з найпопулярніших магазинів, де продають нові сучасні меблі майже за безцінь.

Якщо є гроші і хочете купити якісні старі меблі, то найкраще шукати їх на барахолках. Переважно вони є у кожному місті, де люди продають старі меблі, а хантери їх викуповують, реставрують і дорого продають.

Лайфхак

У Києві найкрутіша барахолка на Петрівці. Потрібно проїхати на станцію метро «Почайна», пройти через книжковий ринок аж до самих гаражів. Йти туди варто в суботу-неділю, до 14:00 там продають вінтажні речі.

Але на барахолках не так уже й дешево, тут продають меблі в доларах і євро, бо багато людей з-за кордону їдуть туди шукати вінтаж. Ціни на меблі починаються від 100 євро або доларів. Раніше були нижчі ціни, тому що люди не усвідомлювали, що продавали. Сьогодні цінник значно зріс, хоча декор тут значно дешевше коштує, ніж би міг.

Як обрати якісні старі меблі

Ніколи не купуйте товар лише за картинкою, а дивіться на меблі наживо. Обираючи крісло, потрібно перевірити міцність каркасу: посидьте на ньому, переверніть і перевірте його лямки, чи багато пошкоджень. Якщо каркас металевий, то наскільки він заржавілий, якщо дерево − наскільки воно подряпане, чи потрібно його знову лакувати. У м’яких меблях перевірте, у якому стані тканина, чи є на ній дірки. Також варто звернути увагу на поролон: якщо чохол подушки обвислий, це означає, що поролон трохи просів. Це перша ознака того, що на кріслі можна сидіти, але максимального комфорту вже не буде, бо посадка змінюється. Якщо поролон просідає на 3-4 сантиметри, буде не так зручно сидіти і вставати.

У світильниках обов’язково перевірте, у якому стані дроти − вони мають бути непошкоджені. Перевірте і патрони в лампі: це елемент, у який вкручується лампочка. Дуже часто використовують пластиковий патрон, а це небезпечно: якщо в тебе старі дроти або перепади напруги у квартирі, це може призвести до того, що плафон поплавиться, що може закінчитися пожежею в домі. Краще не ризикувати й використовувати керамічні патрони, вони найбільш безпечні.

Анна Бобирєва для The Village Україна 

Як відновити старі меблі

Щоб відновити меблі, потрібно шукати майстра, який виробляє меблі або займається реставрацією. Переважно вони не афішують себе в інтернеті, а ті, які є в соцмережах чи мають власний сайт, ставлять велику ціну за роботу.

Лайфхак

Можна звязатися з менеджером великої меблевої компанії і попросити контакти реставраторів. Нині люди відкриті й з радістю діляться контактами.