Яким буває світло і на що воно впливає – розпитали у дизайнера інтер’єрів про те, чому так важливо правильно обрати та розподілити світло вдома.

Ігор Гавриленко

дизайнер


Світло – це те, що допомагає нам орієнтуватись у просторі в темний час доби. Але також воно може впливати на наше здоров’я та самопочуття, на сприйняття простору та надавати певний настрій кімнаті. Різні типи світла можуть розслабляти чи навпаки – налаштовувати на роботу.

Освітлення – дуже важливий елемент у дизайні інтер’єру. Це не тільки про те, щоб поставити лампочки, які будуть освітлювати кімнату. Світло також виступає художнім засобом для правильного сприйняття усього простору. Завдяки правильно підібраному світлу, можна провести певні маніпуляції, не змінюючи планування. Наприклад, розширити чи звузити простір, зменшувати та збільшувати висоту кімнат, виділити певні простори у кімнаті та зонувати її.

Яким буває світло

Найчастіше у дизайні використовують три типи ламп. Найпоширеніші – лампи розжарювання. Вони дають жовте, природнє освітлення, але швидко перегорають, їх треба змінювати частіше.

Є люмінесцентні лампи – їх зазвичай можна побачити у настільних лампах. Це світло, яке використовуються у дизайні інтер’єру найрідше, бо воно не дуже функціональне.

Світлодіодні лампи – це так звані LED-лампи, які працюють на основі світлодіодів. Їх досить часто використовують дизайнери. Ці лампи можуть бути крихітними, але водночас добре освітлюють простір.

Предмети освітлення для дому поділяються на шість типів: це підвісні світильники, накладні світильники, торшери, бра, точкові та настільні світильники.

Як впливає колірна температура світла?

Усе світло поділяється на тепле та холодне, дизайнери визначають температуру світла за шкалою Кельвіна. Чим менше кельвінів ( це одиниця вимірювання температури у системі СІ), тим тепліше світло і навпаки – чим більше кельвінів, тим воно холодніше. Також є нейтральне, денне світло.

Холодне світло стимулює людину до роботи, активізує мозок. Гарячий або теплий колір навпаки розслабляє, готує до сну та відпочинку.

Немає правил чи рекомендацій використовувати у робочій зоні лише холодне світло, а у спальні – лише гаряче. В кімнатах я б радив комбінувати різні види світла, так буде найбільш натурально. У реальному житті теплі відтінки завжди поєднують із холодними, тому такий прийом зробить простір більше реалістичним, подарує відчуття того, що це все справжнє і натуральне.

Світло для кухні: як обрати?

Не існує універсальних правил щодо того, яке світло використовувати у різних кімнатах. Але є певні рекомендації. Варто розуміти, що у кожної кімнати є своє призначення та певні зони, які вимагають різного типу світла.

Наприклад, на кухні є дві основні зони: робоча зона та зона прийому їжі. У робочій зоні я б використовував нейтральне світло, яке створить комфортні умови для приготування їжі. Якщо там встановити жовте світло, то воно нейтралізує усі кольори продуктів, і певні відчуття від приготування будуть втрачені.

Розміщувати лампи у робочій зоні кухні завжди треба перед людиною, яка буде працювати. Але їх потрібно встановити так, щоб не засліплювати очі. Світло має бути спрямоване на поверхню, щоб усе добре бачити. Якщо воно розташоване за спиною, то це створюватиме тінь і видимість буде не такою хорошою.

Як правильно зонувати спальню

Основне світло у кімнаті я б радив робити за допомогою точкового освітлення, які вмонтовують у підвісну стелю. Вони не «з’їдають» простір, як роблять це великі світильники, та забезпечують кімнату якісним світлом, коли це потрібно.

Як правило, у спальні є три зони: зона сну, лаунж-зона та робоча зона. Для кожної з цих частин мають бути свої світильники. У зону сну – підвісні світильники або бра біля ліжка із теплим світлом. Вони забезпечать м’яке освітлення, коли просто хочеться відпочити перед сном, і також дозволять читати у ліжку, не вмикаючи основного світла.

У робочій зоні можна вмонтувати у стіну бра над столом або біля столу. Головне, аби світло не було на рівні очей людини, щоб не сліпити її під час роботи. Також можна поставити торшер або настільну лампу. Це світло я б ради обирати у нейтральній колірній температурі.

У лаунж-зоні, де наприклад, може стояти м’яке крісло для відпочинку, варто обирати тепле світло, яке допомагає розслабитись. Це може бути торшер або навіть підвісний світильник.

Таке зонування дозволяє не вмикати усе світло, якщо хочеться просто відпочити у кріслі. Це економить електроенергію, а правильно облаштоване світло у зонах стимулюватиме до тієї діяльності, для якої воно призначене.

Не забувати про правильне світло у ванній

Ванна кімната – це про взаємодію із собою, тому у цій кімнаті потрібно зробити умови для того, щоб добре усе розгледіти. Основне світло я б радив обирати нейтральної колірної температури, яке не спотворює відтінки шкіри. Це можуть бути бра, які встановлені зверху та дають рівномірне світло по периметру або, наприклад, точкові світильники.

Також у ванній є зона біля дзеркала, яку обов’язково потрібно виділяти іншим джерелом світла. Рекомендовано, щоб це світло було спрямоване на обличчя. Це можуть бути, знову-таки, бра або вмонтовані лампочки безпосередньо у дзеркало. Часто цим правило нехтують, облаштовуючи лише основне світло у ванній, але це не менш важливо, ніж основне світло.