Будь-який ремонт потребує грошей, часу та нервів, тому зробити його років на двадцять хороша ідея. Звичайно, переклеїти шпалери чи оновити фарбу на стелі за цей час доведеться, але ці витрати (і часу, і фінансів) не порівняти з капітальним ремонтом. Дизайнерка Дар’я Пікова розповідає, який стиль інтер’єру не втратить актуальності за 15-20 років і на що звертати увагу під час вибору матеріалів.

Дар’я Пікова

дизайнерка інтер’єрів, керівниця школи дизайну, авторка онлайн-курсу «Сам собі дизайнер»


1. Визначтеся зі стилем

Не женіться за модою. Вона, як відомо, мінлива. Водночас не варто жити у безликому та нудному інтер’єрі: якщо щось набридне, то шпалери можна завжди переклеїти, а стіни перефарбувати – це доволі бюджетний крок, який не порівняти з капітальними роботами. Для довговічного ремонту підходить саме класичний стиль чи неокласика. Неокласика – це симетричні лінії та чіткі форми, природні відтінки та суворість обстановки. Такий інтер’єр завжди буде актуальним.

Також можна взяти на озброєння скандинавський стиль. Його основні характеристики – простота та універсальність, максимальна функціональність кожного елемента інтер’єру, багато вільного простору. Цей стиль підійде любителям змін: перефарбувавши стіни, пересунувши меблі та мінімально оновивши декор, можна змінити квартиру до невпізнання.

2. Віддавайте перевагу нейтральному тлу

Зробіть інтер’єр фоновим, обравши шпалери та фарбу спокійних, стриманих відтінків та патернів. Стіни, двері, плінтуси та стельові карнизи бажано залишити нейтральними, придивіться до білого кольору. Інший варіант – пофарбувати підлогові плінтуси в тон стін. Якщо за кілька років обстановка вам набридне, то найлегший спосіб змінити настрій кімнати – замінити декор і додати яскраві плями з допомогою текстилю та невеликих предметів меблів.

3. Ретельно вибирайте матеріали

Купуючи матеріали для підлоги, звертайте увагу на їхні технічні характеристики: зносо- та вологостійкість, довговічність, складність догляду та перепад температур. Старайтеся використовувати натуральні матеріали, наприклад масив чи паркетну дошку: вони «красиво старіють» з часом, до того ж їх можна реставрувати на відміну від ламінату. Придивіться до інженерної дошки замість паркету. За нею легше доглядати, вона менше деформується, ширша та товстіша. Не забувайте про термостабільність. У сонячних кімнатах із часом частина покриття підлоги може стати світлішою.

У керамічної плитки свої характеристики: до стандартних додається морозостійкість, теплопровідність і водопоглинання. Під час вибору плитки є одне правило: вона не повинна бути слизькою (це дуже важливо для ванної кімнати) та пористою – буде важко відмивати бруд на кухні та в передпокої.

Що ще варто врахувати

У ПЕРЕДПОКОЇ, ЇДАЛЬНІ ЧИ КУХНІ, хочемо ми цього чи ні, з часом на стінах з’являється бруд. А якщо в домі є діти, то нижня частина стін обов’язково буде в слідах від маленьких ручок, фломастерів та олівців, колес від машинок. Тому в цих приміщеннях варто обклеїти стіни шпалерами, які можна мити або ж використовувати фарбу на водяній основі. Відмити плями допоможуть меламінові губки.

ПАРКЕТНА ДОШКА прослужить набагато довше і не розсохнеться, якщо ви будете користуватися зволожувачем повітря.

ПЛИТКА НА КУХНІ, У ВАННІЙ залишиться у початковому стані, якщо оновлювати міжплиткові шви або обробляти їх захисною речовиною.

НА БІЛІЙ ПОВЕРХНІ меблів не видно подряпини, а чорний більше підходить для акцентів: подушки, рамки, підсвічники будуть мати виграшний вигляд у світлому інтер’єрі.

4. Не економте на сантехніці

Думаю, всі чули історії про прориви труб, унітази та душові, які вийшли з ладу, після чого доводилося знімати плитку та ламати стіни, в результаті в приміщенні знову потрібно робити повноцінний ремонт. Щоб не помилитися з вибором, краще звернутися до спеціаліста.

5. Шукайте бригаду, керуючись відгуками, та складайте договір

У ремонті важливі не тільки якісні матеріали, а й кваліфіковані робітники, які все зроблять якісно та вчасно. Знайти їх важко, але можливо. «Сарафанне радіо» вам у поміч. Запитайте друзів, колег чи сусідів, які робили ремонт. Подивіться, як у них виконані роботи. Якщо вас усе влаштовує, то можна брати контакти. Складіть договір, в якому будуть прописані всі деталі: проводка електрики, оздоблення стін та стелі, укладання підлоги, приєднання необхідного обладнання та створення декоративних елементів.

ТЕКСТ: Маша Шаталіна