Коли люди чують про квартиру з вільним плануванням, вони зазвичай вважають, що в цьому випадку з приміщенням можна зробити все, що завгодно. Насправді це далеко не так. Є низка обмежень, нехтування якими може нашкодити комфортному проживанню, сусідам, та й узагалі є порушенням закону. Архітектор Павло Герасимов розповідає, на що треба звертати увагу при покупці житла з вільним плануванням.


ПАВЛО ГЕРАСИМОВ

архітектор, співзасновник студії Geometrium

Які є обмеження

Коли ми купуємо квартиру з вільним плануванням, то думаємо, що можемо як завгодно розташовувати в ній кімнати. Але це не так. У житловому інтер’єрі завжди повинні бути дотримані кордони мокрих зон: кухні, санвузлів і ванних кімнат – на пересування їх меж є низка обмежень.

1. При вільному плануванні можна пересунути кухню на місце вітальні або спальні. Вона повинна бути там, де і на плані БТІ.

2. Санвузол не можна збільшувати завдяки кухні, і навпаки. Але ви можете збільшити його через хол, коридор, передпокій. Узгодити порушення меж можна, тільки якщо квартира розташовується на першому поверсі або на другому, але під нею комерційний простір, а не житлове приміщення.

3. Кухня може бути збільшена завдяки коридору і нежитловим приміщенням (передпокій, хол).

Ці правила потрібні для того, щоб не порушувати життя сусідів знизу, вони дають змогу уникнути, наприклад, такої ситуації: якщо облаштувати кухню там, де у сусідів спальня, то у випадку протікання постраждає житлова кімната.

Як обрати квартиру

Насамперед при виборі квартири з вільним плануванням варто звернути увагу на межі зон у плані квартири. Нещодавно ми зіткнулися із ситуацією: стометрова квартира оформлена як студія, де є тільки житлова кімната і санвузли – такі плани видав забудовник. За ним не було зрозуміло, чи можна збільшувати ванну через коридор, і якщо так, то на скільки метрів. Це було заявлено як перевага вільного планування, але по факту замовник не знав меж коридору, а щоб їх дізнатися, потрібно було заплатити за додаткове узгодження.

У підсумку ми не змінювали розміри ванної кімнати. Це певна хитрість, яка вимагає вкладень або накладає ще більші обмеження, ніж заявлене ​​спочатку «вільне планування». Тому, коли ви отримаєте план від забудовника, зверніть увагу на наявність коридорів та їхніх меж. А також дізнайтеся перед покупкою квартири, які кордони зон передбачає план БТІ.

При виборі квартири також варто звертати увагу, де розташовуються громадські та особисті зони. В ідеалі всі громадські зони (кухня, вітальня, їдальня) повинні бути ближче до входу, а особисті (спальня, дитяча) максимально він нього віддалені. Це особливо важливо, якщо до вас часто приходять гості. Якщо квартира ділиться на дві частини (праворуч і ліворуч від входу), то це можна обіграти дизайном: закрити дверима особисті зони і відкрити вільний прохід до загальних. Таким чином гості мимоволі будуть проходити в загальні зони.

Ще один нюанс – кількість вікон і площа засклення. Чим більше вікон, тим більше природного світла і, відповідно, варіантів розташування різних зон. Крім кількості вікон, має значення бік, куди вони виходять, і наявність сусідніх будівель, які можуть перекривати світло: все це впливає на освітлення.

Як облаштувати простір з вільним плануванням

Спочатку потрібно зрозуміти функціональні вимоги до інтер’єру: хто буде проживати постійно і тимчасово, скільки гостей і як часто вони будуть вас відвідувати, розпорядок дня кожного члена сім’ї, розмір кухні, а також кількість речей, які зберігатимете в квартирі. Тільки після цього дизайнер може взятися за розробку технічного завдання. Як правило, вона складається з кількох етапів: спочатку ми визначаємо предмети меблів, які необхідні для виконання дій з розпорядку дня, їх розмір і так далі. Далі формуємо планування: сюди входить розташування меблів, де вказані розміри, та різних предметів. Водночас треба враховувати особливості господарів квартири. Наприклад, для правші стіл потрібно повертати одним боком до вікна, для лівші – іншим.

Відстань між меблями також залежить від активності мешканців квартири і має формуватися відповідно до цього. Головне в плануванні – це правила ергономіки, які давно прописані в довідниках (наприклад, Нойферта). Ось деякі з них:

1. Для комфортного проживання ширина коридору для однієї людини повинна бути не менше як 900 міліметрів, для двох – 1 200 міліметрів.

2. Проходи між меблями можуть бути не менше ніж 700 міліметрів для однієї людини і не менше як 1 000 міліметрів – для двох.

3. Відстань між обіднім столом і стіною – не менше як 1 000 міліметрів, щоб було комфортно сідати і вставати з-за столу, відсунувши стілець.

4. Кухонний острів потрібно ставити на відстані не менше ніж 1 100 міліметрів до основного гарнітура.

Всі інші правила можна знайти в інтернеті. Вам не потрібен весь довідник, достатньо кількох конспектів під конкретний випадок.

У дизайні інтер’єру потрібно дотримуватися обмежень. Наприклад, якщо у вас лімітований бюджет, не використовуйте вироби на замовлення, краще взяти стандартні. Можливо, якимись предметами меблів варто пожертвувати на користь вільного простору.

У сучасних інтер’єрах я рекомендую використовувати вбудовані шафи з підлоги до стелі та максимально їх заховати. Для цього потрібно спочатку продумати планування таким чином, щоб шафи можна було вбудувати.

Також у плані важливо дотримуватися правильної форми приміщень, точніше намагатися робити кімнати і зони більш «квадратними». Якщо у вас витягнутий коридор, то не варто на всю площу продумувати вбудовані шафи: це його ще більше звужує. Коридор – це місце, де найбільше руху, тому краще нічого в ньому не ставити. До того ж так ви зможете розширити його візуально.


Фото: Анна Міхєєва, обкладинка - Анна Бобирєва.

Текст: Маша Шаталіна