Хороший інтер’єр має безліч складових: грамотне планування, правильно підібрані відтінки, якісні й тактильно приємні матеріали, зручні меблі. І якщо стіни з часом можна легко перефарбувати, а диван переставити, то змінити базове оздоблення набагато складніше. Дизайнери розповіли The Village про п’ять цікавих прийомів, які стають популярними: пояснюємо, як змінити простір за допомогою мідної стрічки, гіпсокартону, дзеркал і керамограніту.

Мідна стрічка замість латуні

Тренду на металеві акценти в інтер’єрі вже кілька років, а один з його форматів – латунні профілі чи смуги, які використовують у декорі стін. Блискуче оздоблення має дуже красивий та дорогий вигляд – і стільки ж коштує. До того ж цей прийом вимагає від будівельників високої професійності та педантичності, через що дизайнери не так активно використовують його в своїх проектах.

Переосмисливши тренд, дизайнери придумали, як зробити дешевшою реалізацію та зберегти при цьому вау-ефект: вони замінили латунні профілі на мідну самоклейну стрічку, яку зазвичай використовують для запобігання статиці під ламінатом. Спочатку стіну вирівнюють і фарбують у потрібний колір. Після цього роблять розмітку необхідного малюнка, з допомогою канцелярського ножа стрічку наносять на стіну та підрізають за розміром. Таким чином можна нанести і хаотично розміщені лінії, і правильні геометричні форми – загалом усе що завгодно; єдине обмеження – фантазія дизайнера.

Великий формат у малій кімнаті

У невеликих приміщеннях часто хочеться візуально розширити простір – зробити це можна, якщо використовувати великогабаритні меблі та аксесуари або ж масштабувати оформлення стін. Щоб зламати і розширити простір, є два простих прийоми. Перший – розмістити в кімнаті дзеркала у висоту приміщення, щоб візуально змінити форму кімнати. Другий – зробити акцентні лінії з контрастного матеріалу, наприклад, горизонтальні та вертикальні дерев’яні рейки, вбудовані між листків гіпсокартону.

Гіпсокартон як альтернатива стінових панелей

Ще один простий та доступний прийом – використання гіпсокартону (ГКЛ) замість стінових панелей. Зазвичай будівельники ретельно затирають стики листків, щоб отримати ідеально рівну поверхню. Але якщо перетворити цей недолік у перевагу, то вийде ефективний спосіб декорування, який пасуватиме як до класичного, так і до сучасного інтер’єру.

У цьому разі для вирівнювання стін беруть не стандартні листки гіпсокартону, а вузькі, наприклад, 900 на 600 міліметрів. Якщо розмістити їх на відстані трьох міліметрів один від одного, то вертикальні зазори створять ефект стінових панелей. Такий прийом візуально витягує стелю і робить простір геометричним. Плюс таких стін у тому, що їх легко декорувати чи перефарбовувати.

ВАЖЛИВО: перед встановленням листків треба правильно розрахувати їхню кількість. А також залишити крайні листки з обох боків однакової ширини – щоб їхнє розміщення було симетричним до центру стіни.

Керамограніт на стіні у вітальні

Якщо у вас є довга стіна, яку не хочеться повністю заставляти меблями, а відчуття пустки вам не подобається, зверніть увагу на керамограніт. Щоб виділити частину стіни, обирайте фактурний матеріал, який контрастуватиме з іншим оздобленням. Таке рішення буде вдалим у сучасному інтер’єрі чи у квартирі в екостилі.

Різні фасади та нестандартний фартух на кухні

Якщо раніше популярним рішенням було додавання повітря кухонному гарнітуру завдяки шафам зі скляними фасадами, то у 2018-му дизайнери просто їх позбулися – і полегшили кухонний гарнітур вільним простором зверху. Ще один спосіб розвантажити кухню візуально – використати різні фасади. А також прийом, який застосовують провідні виробники кухонь, – це оформлення фартуха: тепер він вийшов за межі верхніх та нижніх шаф і став своєрідним тлом для кухонних меблів.

ТЕКСТ: Маша Шаталіна

ФОТО: Roomkea, обкладинка - Nathan Fertig /  Unsplash