Кухня, мабуть, одне з найскладніших місць для проектування, тому що саме цей простір містить максимальний функціонал на мінімальній площі. Поговорили з дизайнерами про основні моменти, на які варто звернути увагу при облаштуванні кухні.

Які помилки найчастіше роблять


КАТЕРИНА СТЕПАНОВА

дизайнерка, студія дизайну YES-designs

 Неправильне розташування гарнітура

Помилки частіше стосуються функціоналу кухні. Класична – розташування кухонного гарнітура уздовж стін. Таке рішення виправдане, якщо кімната має квадратну форму та невелику площу. В усіх інших випадках потрібно розставляти техніку, згідно з правилом трикутника: щоб між плитою, раковиною і холодильником була відстань не більше ніж 1,2 метра.

 Економія на фурнітурі

У гонитві за красою замовники часто економлять на механізмах, а не на фасадах. Робити цього не варто: користуватися шухлядами та ящиками ви будете щодня, і при неправильному компонуванні це може завдати чимало дискомфорту. Тому рекомендую закласти певний бюджет на якісні петлі й дверні доводжувачі. Набагато зручніше користуватися ящиками, які не будуть відчинятися назовні. Зручніше – висувними механізмами – видно, що зберігається в ящику, і легко можна дістати потрібне з найдальших кутів.

 Маленька робоча зона

Оптимальний розмір зони для готування, якщо ви не тільки п’єте каву вранці, – не менше як два метри. Якщо кухня невелика, а в родині дві-три людини, є сенс замінити повноцінну варильну поверхню на двоконфоркову, звільнивши тим самим додаткову поверхню. Також місце для оброблення можна збільшити завдяки дошці. Вона встановлюється на рейлінги під стільницею і за потреби може «заїжджати» на раковину або плиту.

 Нецікаві фасади

Якщо говорити про тренди у фасадах, то найактуальніші матеріали вельми брутальні: метал, бетон, грубе фактурне дерево. Це не означає, що нам усім потрібно терміново використовувати тільки це, тим паче, що фактурне дерево, наприклад, буде складним у догляді. Але ви завжди можете скомбінувати, як варіант, практичний нижній ярус і більш модний верхній.


Чек-лист з планування кухні


СОФІЯ Серьожкіна

дизайнерка, співзасновниця дизайн-бюро SOVA Interiors

 Продумайте дизайн

Про візуальну складову краще подумати заздалегідь: кухня повинна відповідати загальній стилістиці інтер’єру квартири. У маленькому приміщенні краще використовувати світлі нейтральні відтінки, щоб візуально збільшити площу і наповнити простір повітрям. Яскраві акценти варто застосовувати в декорі.

При невеликій висоті стелі пасує висока кухня. У цьому випадку на верхніх ящиках, де можна організувати додаткове зберігання, не скупчується пил. Можна й зовсім відмовитися від верхніх шаф, якщо в них немає потреби.

 Використовуйте матеріали, які можна мити

При облицюванні кухні краще відмовитися від матеріалів, не призначених для миття: шпалери та фактурну штукатурку варто залишити для житлових кімнат. А ось фарби, які можна чистити навіть з використанням жорсткої губки, – ідеальний варіант для кухні. На підлозі також краще застосовувати плитку або керамограніт. Дерево та ламінат у цьому приміщенні повинні бути вологозахищеними й з високим ступенем зносостійкості.

 Обирайте фасади залежно від механізму відкривання

Поняття «красиво» та «практично» не завжди збігаються, тому в колірному рішенні варто уникати темних глянцевих покриттів: на них будуть видні відбитки пальців і розводи. Світлі дверцята більш зручні у використанні та легко піддаються чищенню. Із глянцевими поверхнями краще встановлювати інтегровані ручки або рейлінги. Якщо передбачається використання «пуш-пул», слід придивитися до матових покриттів. Білі кухні не варто робити в плівці (ПВХ): з часом матеріал втрачає глянсовий блиск і стає мутним, а при тривалому потраплянні прямих сонячних променів жовтіє.

 Враховуйте розміри шаф при установці світильників

Поширена помилка, що виникає після установки кухні, – неправильне розташування освітлення. Накладні світильники виявляються перекритими верхніми шафами й світять не на робочу зону, а на шафи, або зовсім ускладнюють відкривання фасадів. Тому варто ще на етапі ремонту передбачити розташування світла та врахувати габарити й відкривання верхніх шаф.

Підсвічування робочої зони також дуже важливе. Краще обирати підсвічування з матовим розсіювачем, щоб, коли ви сидите за обіднім столом, світло діодів не било в очі. Температуру розжарювання (колір) освітлення краще обирати теплу: від 2700 до 3000 кельвінів, оскільки від холодного світла швидко втомлюються очі. Ідеально, якщо підсвічування може регулюватися димером, встановленим на фартусі або ПУ.

 Сплануйте достатню кількість розеток

Важливо заздалегідь визначитися з розташуванням робочих модулів, вбудованої техніки, проаналізувати сценарій використання побутових приладів. Дрібну кухонну техніку зручно розміщувати в кутах або по краях робочої зони. У цих місцях обов’язково повинні бути встановлені необхідні блоки розеток. Щоб не захаращувати стільницю, техніку можна заховати в невеликі шафки, розташовані прямо над нею або у висувних модулях. Таке компактне зберігання допоможе заощадити місце та захистить техніку від пилу.

 Обирайте стільницю зі штучного каменю

Найбільш практичними є кам’яні, але вони досить дорогі. Тому найчастіше встановлюють стільниці зі штучного каменю. Вони стійкі до перепадів температур і незначних механічних пошкоджень, до того ж їх легко можна відновити шліфуванням. З мінусів – при складних конфігураціях кухні буде видно стикувальний шов, але при виборі однорідного малюнка з дрібними вкрапленнями цього можна уникнути.

Фартух зі штучного каменю краще робити за умови, що обраний малюнок не великий і не контрастний. Хвилі та розводи краще залишити для стільниць – на вертикальній поверхні вони виглядають дуже активно.

Кварцові стільниці також досить практичні, але в них не можна зробити інтегровану мийку, а при складній геометрії буде видно шов. Акрилові стільниці виконані з більш м’якого матеріалу: стики на них непомітні, але гарячі предмети на них краще не ставити.

 Не ставте мийку в кут

Намагайтеся не ставити мийку в кут при Г-подібній кухні з прямими кутами – так нею складніше користуватися. Основну мийку краще трохи змістити, а з боку кута можна розташувати додаткову чашу або крило, куди можна ставити чистий посуд.

Найбільш зручним є поворотний змішувач, особливо при наявності додаткової чаші в мийці. Для економії місця можна відразу підібрати змішувач із комбінованим зливом із підключенням до водного фільтру. Подача питної води здійснюється за допомогою перемикача.

 Використовуйте рейлінги

На рейлінгових системах найзручніше розташовувати сушарки для приладів, підставки тощо. Так предмети не заважають роботі й звільняють місце. Встановлювати рейлінги потрібно в місцях зручних і доступних під час приготування їжі: поруч з мийкою – губки і рушники, а з боку плити – олію та спеції. Не варто розміщувати рейлінги близько до варильної поверхні: це небезпечно та непрактично – предмети будуть швидко бруднитися.

 Виділіть місце для тварин (і їхньої їжі)

При проектуванні кухні треба пристосувати простір і для домашніх тварин. Пакети з кормом, наповнювач, вітаміни та миски можна зберігати в спеціально обладнаному місці. Для мисок підійде цоколь – там можна зробити висувний ящик, який захистить кухню від розсипаного корму та розлитої води. Для великих собак потрібна підставка. Куточок для годування варто встановлювати не на проході – щоб ви з тваринами одне одному не заважали.


Текст: Маша Шаталіна

Обкладинка – NeONBRAND / Unsplash