Від дзеркал багато користі: вони незамінні в передпокої, вбиральні та ванній, а в інших приміщеннях допомагають поліпшити освітленість кімнати і візуально збільшити простір. Дзеркала завжди надають завершеності будь-якому інтер’єру. У традиційній добірці ділимося корисними і цікавими ідеями про те, як і де використовувати дзеркальні поверхні.

Дзеркальні стіни

Ціла стіна, оформлена дзеркальною плиткою, мозаїкою або пластинами зістареного дзеркала, – гарний декоративний акцент. Особливо доречна вона в невеликих і погано освітлених просторах. Звичайно, поруч із такою стіною не варто ставити великовагову шафу або дуже яскравий предмет: меблі не повинні перетягувати увагу на себе. Простежте, щоб дзеркальна поверхня була дробовою: звичайне дзеркало на всю стіну може виявитися травмонебезпечним, а надмірно реалістичне відображення обстановки кімнати, можливо, тільки обтяжить інтер’єр. Ну і, звичайно, догляд за такою стіною потрібен особливий – це точно варіант не для ледачих.


Набір дзеркал

Чудове рішення – повісити кілька дзеркал середнього розміру замість одного великого. Так, над консоллю у вітальні або в передпокої можна повісити три однакових горизонтальних або вертикальних дзеркала. Порожню стіну можна прикрасити колекцією невеликих дзеркал у різних рамах. Навіть якщо в них не можна побачити власног відображення і відображення кімнати, вони однаково будуть відбивати світло, роблячи інтер’єр більш цікавим.


Дзеркало-сонце

Найдекоративніше з усіх дзеркал – дзеркало-сонце, що з’явилося в епоху Людовика XV, який, за чутками, любив дивитися на своє відображення, оточене золотими променями. Стилі  змінювалися, але дзеркало-сонце не виходило з моди: його часто використовували в інтер’єрах у стилі арт-деко, дизайнери-модерністи придумали безліч його сучасних інтерпретацій, а сьогодні без нього не обходиться жодна еклектична квартира. Це ідеальний centerpiece – центральний елемент кімнати, від якого можна вибудовувати симетричне планування. Наприклад, повісивши дзеркало в спальні над узголів’ям або у вітальні над диваном.


Дзеркальні меблі

Від дзеркальних стулок, вбудованих у шафи, краще відмовитися, але малогабаритні меблі з дзеркальними поверхнями стануть чудовою прикрасою кімнати. Не перестарайтеся: кількох тумбочок, консолі або туалетного столика буде досить. Дзеркальні меблі краще використовувати в інтер’єрах зі світлими та однотонними стінами і підлогою. Так вона не загубиться на тлі яскравих візерунків і різноманітності відтінків.


Краще не варто

Треба пам’ятати про те, що в квартирі є і такі місця, де дзеркало вішати не варто. Наприклад, напроти вхідних дверей: щоразу, входячи в будинок, ви бачитимете своє відображення в дзеркалі, й у напівтемряві це може створити відчуття небезпеки. Не вішайте дзеркало в південній кімнаті прямо напроти вікна: це зробить освітлення занадто яскравим, а відбиття сонячних променів вдарятиме в очі. Дзеркальна стеля доречна тільки в дуже високому приміщенні й у тому випадку, якщо це декораторський хід, на якому будується весь інтер’єр, а не прикраса квартири зі стелею, висота якої два з половиною метри.

Текст: Ксенія Ощепкова

Фото: Bddw.com; обкладинка - Sabri Tuzcu