Лад у речах – це результат ретельного планування і продуманого зберігання. The Village поговорили з дизайнерами та меблевим технологом про те, як зберігати речі і які параметри врахувати для місця їхнього зберігання.

Що зручніше – шафа чи гардеробна?

Марія Трифонова


дизайнерка

Дизайнери майже не користуються шафами по всій квартирі, а виокремлюють для зберігання речей одну зону: гардеробну. Вона зручна, вміщує більше, не з’їдає простір і не тисне візуально. Гардеробна особливо актуальна в маленькій квартирі: з нею приміщення просторе та органічне.

Як почати планування?

Руслан Максутов


меблевий технолог

Дайте відповідь на те, які завдання має вирішувати гардероб, і заміряйте основне:

 окремі негабаритні предмети: пилосос, дошка для прасування та валізи. Одна замовниця хотіла, щоб на полиці вміщався й принтер

 висоту, на яку максимально можете підняти руку: це потрібно, щоб визначити висоту штанги і максимальну кількість полиць

 одяг, якого найбільше

 кількість і типи взуття

Далі – сортування: ми ділимо речі на ті, які вішаємо, й ті, яким потрібні полиці. Після цього оптимізуємо наповнення.

Як організувати зберігання в гардеробній?

Дар’я Михайлова


дизайнерка

Спочатку тверезо оцініть свої потреби та окресліть пріоритетні. У гардеробній знадобиться продумана система штанг, ящиків та відкритих полиць для різного одягу.  А найголовніше – результат має подобатись. Тому не забувайте про приємні деталі: «свіжі» шпалери, фарба всередині гардеробної, килимок чи велике дзеркало, якщо дозволяє місце.

Відкритий стелаж

Спростіть собі життя, зробивши з однією стіни в гардеробній відкритий стелаж. Так ви швидше знайдете зранку одяг, буде місце для коробок з білизною.

Багаторівнева організація

Системи зберігання всередині гардеробної краще робити до стелі, особливо якщо у приміщенні небагато місця.

Нагорі можна зберігати сезонний одяг  і взуття, літні та зимові ковдри, валізи. Знизу встановіть рейлинг, з якого зручно знімати часто потрібний одяг. Розсортуйте його за кольорами, щоб легше було знайти потрібне. Під рейлингом зробіть висувні шухляди для того, що не хочете тримати відкрито – вони збалансують відкрите зберігання.

Зберігання дрібниць і сумок

Білизну краще скласти у висувні шухляди, можна купити органайзери. Шкарпетки, гольфи та колготки можна скласти у висувні корзини.

Для сумок треба передбачити одну чи кілька полиць: розвішування підійде лише для текстильних сумок і тих, якими користуються часто (інакше вони вкриються пилом). Шкіряні сумки швидко втратять форму, ручки розтягнуться, особливо якщо сумка важка.

Важливі деталі

Відведіть одну стіну гардеробної дзеркалу від підлоги, додайте локальне освітлення, полички для косметики та декоративні елементи.

Текст: Ніна Воінова, Маша Шаталіна

Переклад: Ріта Дудіна

Фото: 1 — 290712 / stock.adobe.com, 2 — navintar / stock.adobe.com, обкладинка — sex and the city