Життя у маленькій квартирі – ціла філософія, в рамки якої потрібно вмістити і стиль інтер’єру, і образ життя господарів. Оформлення простору в цьому випадку перетворюється у захопливий квест: потрібно знайти місце для всіх речей і при цьому зробити квартиру комфортною та затишною. The Village розповідає про універсальні прийоми, що можуть допомогти грамотно створити органічний інтер’єр на невеликій площі

Ніна Воїнова


декораторка

 Планування з урахуванням стандартних розмірів меблів

Найчастіше бюджет на ремонт маленької квартири достатньо обмежений. При цьому основна частина коштів піде на купівлю меблів, а якщо робити меблі на замовлення – гардероб чи кухню, наприклад, – доведеться витратитися ще більше. Варто робити меблі за індивідуальним проектом, продиктованим виключно естетичними міркуваннями: окремі шафи для одягу видаються занадто масивними, а цього максимально хочеться уникнути.

ПОРАДА: на етапі планування продумайте та закладіть ніші із гіпсокартону під стандартні розміри корпусів і фасадів меблів.

 Вузькі шафи і консолі замість звичайних

Ще один варіант – шафи, комоди і консолі завширшки не більш як 45 (а краще 33) сантиметрів. Мова йде про організацію домашньої бібліотеки, місць для зберігання особистих речей та різної техніки. Правда, користуватись вузькою шафою з поперечною штангою не завжди зручно: не всі речі на виду. Тому в будь-якому разі подумайте, чи є можливість організувати окрему гардеробну.

ПОРАДА: хороший спосіб зекономити місце в улюбленій шафі – зберігати речі вертикально.

 Дзеркальні поверхні та прозорі предмети

Використання дзеркал – поширений дизайнерський прийом, що дає змогу візуально розширити простір. Інше питання, як це зробити не у збиток естетиці та комфорту: погодьтеся, великі дзеркала на всю стіну доречніші в театрі чи банкетному залі, ніж у стандартній квартирі. Як варіант, можна розмістити дзеркала на задній стінці корпусних меблів у місцях з відкритими полицями.

ПОРАДА: крім дзеркал, зверніть увагу на меблі та аксесуари зі скла чи прозорого пластику: невагомі стільці, столи зі скляною стільницею і так далі. Так погляд зосереджуватиметься на просторі, не чіпляючись за окремі предмети.

 Розсувні меблі та меблі-трансформери

Сучасні виробники намагаються робити свою продукцію максимально функціональною і вирішують завдання економії простору в рамках окремих предметів, це можуть бути розкладні ліжка, чи висувні столи. Менш очевидний прийом – використання розсувних систем відкривання вікон і дверей (такі моделі виготовляють багато фабрик).

ПОРАДА: крім звичних дверей-купе, є «книжки», «рото» та «пенали» – усі ці варіанти економлять місце і залишають кути вільними.

 Панорамні вікна

Позбувшись частини стіни, що розділяє житловий простір і лоджію, ваша кімната набуде приємного шарму та європейської атмосфери – фактично ви отримаєте вікна в підлогу, які недоречні у звичайній квартирі. Єдина умова: у випадку такого знесення БТІ зобов’язує встановлювати склопакети чи розсувні скляні двері, які будуть відділяти «теплу житлову зону» від балкона чи лоджії.

ПОРАДА: подібні дії – це вже перепланування, і вони потребують погодження та відповідного дозволу. Перед тим як щось робити, проконсультуйтеся зі спеціалістами: ця процедура має багато нюансів.

Текст: Маша Шаталіна

Переклад: Оксана Бойко

Фото: обложка —  ian dooley / Unsplash, 1 — fotofabrika / stock.adobe.com, 2 —Катя Закливенец