Білі інтер’єри увійшли в моду, коли час, витрачений на їх прибирання, став прийнятним. Хоча ще й досі є стереотип «білі стіни – це лікарня», винайдення пилососа, жорсткої губки та «Доместосу», а також тотальна любов до Скандинавії, зробили білі інтер’єри майже універсальними. The Village розповідає, чому білий – це хороше рішення для квартири і як зробити такий інтер’єр самостійно.

Анна і Михайло Кошелєви

дизайнери


Що хорошого в білому інтер’єрі

Спочатку розберемося, чому всіх приваблюють білі інтер’єри і чому вони не виходять з моди. По-перше, білий колір виявляє всі брудні місця. Саме тому з орендою білої квартири буде більше довіри (звичайно, якщо вона справді біла). На власному досвіді знаємо: у ваннах з білою плиткою рано чи пізно з’явиться відчуття, що усе навколо брудне, тому доглядати за білими інтер’єрами простіше навіть у моральному плані.

Другим важливим аргументом на користь білого інтер’єру є клімат. Тривалість нашого світлового дня та безпросвітна хмарність не дає змоги сповна натішитися сонцем. Перевага білого в тому, що він відображає світло краще за інші кольорові поверхні, і приміщення з білими стінами буде світлішим навіть із маленькими вікнами.

По-третє, одне з правил гармонійного інтер’єру полягає у відсутності різких меж кольорів: чим яскравіша у вас квартира, тим меншою вона здається. Тому білосніжні інтер’єри видаються безмежними.

І нарешті білий – ідеальний фон для картин та інших деталей. І це те, за що не любити білий не можна. З часом будь-який дім обростає стихійним строкатим декором: мила фіолетова рамочка від мами, червона статуетка з подорожі друзів – усі ці речі, важливі їхнім господарям, білі стелажі інтелігентно об’єднують, і простір вже не здається хаотичним.

Що потрібно знати, щоб створити білий інтер’єр

З точки зору переваги кольору для стін білий інтер’єр нічим не кращий від кольорового: на всякий вдалий білий знайдеться не менш вдалий кольоровий. Просто з білим важче помилитися. У будь-якому разі, щоби створити білий інтер’єр як з картинки, корисно знати про підводні камені.

 Рівні стіни. Про це, як правило, у статтях про інтер’єри не пишуть, але якість підготовки стін відіграє важливу роль: на погано зробленій білій стіні добре помітні дефекти і тріщини, а чим лаконічніший простір, тим більш помітні недоліки. Тому вимоги якості ремонту до мінімалістичних інтер’єрів мають бути вищі. Щоб отримати не тільки рівні (це залежить від майстрів), а й довговічні стіни, після процесу штукатурки їх варто покрити армованою сіткою, обов’язково шпаклювати, зверху наклеїти склополотно і лише потім фарбувати.

 Стельовий плінтус. Як правило, стіни в наших будинках залізобетонні, а стелі із гіпсокартону. Але навіть якщо стіни із цегли, а стеля із залізобетону, тут також є нюанс. Уся справа в коефіцієнті термічного розширення, який різний залежно від матеріалу. Це значить, що на стику двох матеріалів рано чи пізно буде тріщина. Тому неодмінно ставте плінтус на стелю – нехай мінімальний, хоча б 2х2 сантиметри. Або будуйте стіни із такого ж матеріалу, що й стеля.

 Комбінація кольорів. Комбінувати кольори не так уже й складно. Ви не зробите помилки, якщо будете користуватися простим правилом, що підходить для будь-якого візуального завдання, не тільки для будинків: 65-70% всього простору має бути заповнено базовим кольором (у нашому випадку білим), 25-30% – додатковим і приблизно 5% – акцентними кольорами, які обов’язково повинні бути, інакше загальна картинка може вийти нудною.

 Різні фактури. Для того, щоб білий інтер’єр не перетворився на лікарняний, його потрібно наповнити різними фактурами: гладким каменем, фарбованим деревом, рельєфними шпалерами, шкірою, хутром тощо. По-різному відображаючи світло, такі поверхні візуально наповнюють інтер’єр.

 Меблі з RAL. Білий колір складніший, ніж видається на перший погляд. Якщо ви вирішите укомплектувати кімнату білими меблями і будете купувати її в різних місцях, то, найімовірніше, швидко виявите, що ваші білі меблі не такі вже й білі. Білих відтінків багато: сіріші, жовтіші, синіші, а ще є дев’ять ступенів глянцевості, і в кожного виробника фарби вони можуть бути свої. Ідеально, звичайно, робити меблі на замовлення і синхронізувати бренд фарби у різних виробників. Порада з особистого досвіду: якщо вам доведеться замовляти меблі, то для того, щоби отримати оптимально білий колір, обирайте з каталогу RAL (палітра кольорів, якою користуються виробники) номер 9016. Порівняно з іншими він трохи жовтуватий, але в реальному житті саме такий, яким повинен бути.

Підсумовуючи, скажемо, що білий інтер’єр – це проміжний етап. Ми з вами звикли до строкатих дитячих садків, різнокольорових шкіл та жовто-салатових багатоповерхівок з рожевими під’їздами, тому просто хочемо балансу і робимо свої квартири спокійнішими на противагу всьому, що оточує за межами вхідних дверей. Колись відчуття гармонії з довкіллям з’явиться, і ми почнемо спокійно ставитися до складних кольорів у себе вдома.

Текст: Маша Шаталіна

Переклад: Оксана Бойко

ФОТО: обкладинка — Patrick Perkins / Unsplash, 3, 5 — Михайло Кошелєв, 1 — Архітектурне бюро 4a Architekten, 2, 4 — Анна Михєєва, 6 — Єкатерина Закливенець