В ремонті та дизайні квартири є дві найголовніші зони: кухня та санвузол. Ключовими вони являються, як через їхні функції, так і за фінансовим навантаженням. Щоб не переплачувати і не переробляти ремонт, ми підготували поради для планування та облаштування ванної кімнати:

 Для раціонального розміщення сантехніки на невеликій площі, потрібно, щоб отвори для зливу знаходилися якнайближче до каналізації. Зверніть увагу, що ухил відвідної комунікації повинний бути не менший одного градуса (або одного сантиметра на метр). В іншому випадку доведеться встановлювати насос для відкачки.

 Прихований монтаж для частини сантехніки. Це робиться для того, щоб не використовувати цінні сантиметр для труб біля стін і т.д.

 Допоміжне обладнання (наприклад сушку для рушників) слід розміщувати поруч стояка: будь-яка кутове «коліно» заважає циркуляції води, через що температура знижується.

 Обдумайте розміщення люку з лічильником для зручнішого знімання показників та перекриття води в разі необхідності.

 Зробіть план ванної кімнати в масштабі і розробіть кілька варіантів розміщення обладнання. При цьому пам'ятайте про відкривання дверей, люків та ящиків – під них потрібно залишати місце.

 Обирайте компактні варіанти сантехніки або обладнання з подвійними функціями. Наприклад, існують раковини з можливістю монтажу над пральними машинами.

 Вибір між ванною та душовою кабінкою – ваш особистий вибір. Але якщо ви обрали душ, то потрібно звернути увагу на його конструкцію: двері які відкриваються назовні займуть багато місця, але за ними легше доглядати.

 Зверніть увагу на висоту душового піддону: без правильного нахилу вода буде застоюватися.

 Використовуйте світлі кольори в дизайні: біла горизонтальна плитка надасть ефект розширення і збільшення кімнати.

 Враховуйте також форму плитки: велика буде порушувати пропорції приміщення, а надто дрібна мозаїка психологічно ускладнить сприйняття простору.

 Відмовляйтеся від орнаменту та темних кольорів на стінах, натомість використовуйте їх на підлозі. Так кімната не тільки буде здаватися об’ємнішою, але й цікавішою для ока.

 Дзеркальні поверхні також збільшують простір. Але залишається питання про їхній догляд.

 Світло – останній, але надважливий елемент. Розміщуйте лампи не тільки в стелі, але й в верхніх та бокових частинах дзеркала. Це хороший спосіб зекономити і зручно, якщо ви проводите багато часу дивлячись на себе.

Текст: Маша Шаталіна
Переклад: Любомир Пащак


ФОТО:  1 — alexandre zveiger - stock.adobe.com, 2 — Vojtech Herout - stock.adobe.com, 3 — DiMmEr - stock.adobe.com, 4 — littleny - stock.adobe.com