Нанопластика, кератинове вирівнювання та ботокс для волосся – це процедури, які допомагають забезпечити гладкість волосся та зробити його рівним на декілька місяців або на рік. Основними запитами для проведення цих процедур є бажання постійно мати доглянуте волосся та не витрачати багато часу на укладки. Однак навколо цих процедур є багато різних думок – що це небезпечні способи вирівняти волосся або, навпаки, дієві, навіть корисні.

Дізнаємося в засновниці студії з реконструкції волосся все про кератинове вирівнювання, ботокс та нанопластику – чим вони відрізняються, для якого волосся підходять, кому протипоказані та яка з процедур має найдовготриваліший ефект.

А також разом із трихологинею розбираємося, як вирівнювання впливає на стан і якість волосся та чи завжди воно буде сухим після цих процедур.

Наталія Хмара


засновниця студії з реконструкції волосся

Як працюють кератинове вирівнювання, ботокс і нанопластика

Вирівнювання за допомогою кератину, ботоксу та нанопластики спрямовані насамперед на реконструкцію волосини. Під час цих процедур на нього наносяться спеціальні матеріали, які завдяки своєму хімічному складу розривають зв’язки всередині волосини та змінюють її структуру. Саме через це волосся стає рівним.

Наприклад, коли кучеряві зв’язки волосини розриваються, вона випрямляється, на її поверхні утворюється плівка, яка забезпечує блиск і гладкість волосся. Також є такий різновид вирівнювання, як ламінування, однак це більше підвид кератинового вирівнювання, а не окрема процедура.

Дуже часто кератинове й інші різновиди вирівнювань плутають із насиченням волосся поживними речовинами, але потрібно пам’ятати, що ці процедури насамперед забезпечують візуальний ефект, а не покращують стан волосини. Для відновлення стану волосся є процедури з використанням холодної праски.

Усі різновиди вирівнювань проходять однаково, але відрізняються між собою складом матеріалів, які наносяться на волосся, й температурою гарячої праски. Тому не всі процедури підходять для всіх типів волосини.

Що відбувається під час вирівнювання

Загалом послідовність дій у всіх процедурах однакова – спочатку майстер проводить попередню консультацію, щоб визначити, який тип вирівнювання підійде людині. На консультації він дізнається, який результат хоче отримати клієнт, що його турбує та що він уже робив із волоссям.

Наступний етап – це очищення шкіри голови спеціальним шампунем, який змиває силікони й інші зайві речовини, що накопичилися на волоссі після домашнього догляду. Цей шампунь відкриває кутикулу, тобто перший шар волосся, щоб далі працювати з голою волосиною.

Після цього проводиться діагностика, на якій спеціаліст візуально оцінює стан волосся та проводить тест на еластичність, щоби зрозуміти, чи воно не пошкоджене. На діагностиці, яка зазвичай триває 15 хвилин, майстер обирає процедуру та склад, що підійде для волосся клієнта, визначає ступінь його пошкодження. Тому бажано, щоб людина не записувалася на певний різновид вирівнювання завчасно.

Перед початком будь-якої процедури з вирівнювання майстер висушує волосся та наносить на нього спеціальний матеріал, який відрізняється від інших концентрацією хімічних речовин і силою впливу на волосину. Його наносять на довжину волосся, а не втирають у шкіру голови чи корінь.

Майстер, обравши матеріал, який найкраще підходить для волосся клієнта, наносить на нього спеціальний склад, витримує від 30 до години, після чого висушує волосся. Далі спеціаліст вирівнює волосся за допомогою гарячої праски, завдяки чому починається процес реконструкції, коли волосина з, наприклад, кучерявої, стає рівною.

Рекомендовані температури для вирівнювання волосся – від 190 до 230 °C. Зазвичай вирівнювання слов’янського типу волосся за допомогою праски відбувається за температури 200–210°C, щоби волосся не було пошкодженим і пересушеним. Оскільки нанопластика більше підходить для щільного та кучерявого волосся, температури під час цієї процедури будуть вищими, ніж під час інших.

У кінці майстер обов’язково повинен змити залишки матеріалів від процедури, помити голову клієнта спеціальним шампунем і нанести маску з низьким рівнем Ph, щоби відновити його на волосині.

Усього процедура вирівнювання від діагностики та до змивання матеріалів триває приблизно 3–3,5 години, залежно від кучерявості та типу волосся. Як на мене, менше, ніж за 2–2,5 години, неможливо якісно вирівняти волосся.

Які матеріали використовують для вирівнювання

Для кератинового вирівнювання використовують три різновиди кератинів, один із яких – це сильні, що мають у своєму складі найбільшу концентрацію хімічних речовин і підходять для щільного, кучерявого, а також афроволосся. Такі кератини сильно впливають на волосся та не підходять для блондинок із тонкою структурою волосини. Також є середні та слабкі кератини для слов’янського типу волосся.

Щодо ботоксу, є ботокси з легким складом, який найменше травмує волосину. Його зазвичай використовують для здорового хвилястого та тонкого волосся. На більш пошкоджене волосся майстер наносить ботокси-концентрати, які мають живильний ефект. Також є кислотні ботокси, які подібні до нанопластики за своєю силою вирівнювання.

Раніше під час ботоксу та кератинового вирівнювання застосовувалися такі сполуки, як формальдегіди. Вони агресивно впливали на волосся та разом із сильними кератинами, які приблизно 15 років тому активно використовувалися в Бразилії та згодом в Україні, могли шкодити волоссю та погіршувати його стан. Це відбувалося через те, що в Бразилії для вирівнювання щільного волосся підходили лише сильні кератини, які, навпаки, шкодили слов’янському типу.

Зараз формальдегіди замінили на альдегідну групу, яка є менш небезпечною для волосся. Ба більше, іноді компоненти, з яких складаються матеріали для вирівнювання, можуть наповнювати волосину білком колагену, амінокислотами, пантенолом і відновлювати її структуру та насичувати волосся вологою.

Під час нанопластики на волосину наноситься кислотний склад, через який вона може стати сухою й обламуватися.

Яка процедура підходить для якого волосся

Людині з рівним і хвилястим волоссям більше підійде ботокс, а з кучерявим – кератинове вирівнювання. Якщо у вас кучеряве волосся й ви хочете, щоб воно не було таким пухнастим, посіченим і у вас немає цілі ідеально його випрямити, то для цього можна використовувати ботокс. Однак якщо головний критерій – це ідеально рівне волосся, то ботокс не зможе цього забезпечити.


Для афроволосся ефективнішою буде нанопластика, а кератин і ботокс найкраще підійдуть дівчатам зі слов’янським типом волосся.


Зазвичай не лише тип волосся, а і його стан і ступінь пошкодження впливають на те, яку процедуру обере майстер.

Є п’ять ступенів пошкодженості волосся, залежно від яких майстер обирає різновид і склад процедури. Зазвичай перший, другий і третій ступені пошкодження означають, що волосся здорове, а людям із четвертим ступенем пошкодження волосся протипоказана нанопластика, їм потрібно підбирати ботокси та кератини з легким складом.

Людям з останнім ступенем пошкодження волосся ми не рекомендуємо вирівнювати його кератином, ботоксом чи записуватися на нанопластику, оскільки це може погіршити його стан. Тому часто майстер може відмовитися від проведення вирівнювання або порадити записатися на холодне амінокислотне відновлення волосся, щоб повернути живість волосини та покращити її стан. Її можна провести в той самий день, що і вирівнювання, якщо у клієнта є додаткові час і кошти. Після такої процедури волосина наповнюється водою та білками і її можна вирівнювати.

Що більш пошкоджене волосся, то менше на ньому триматиметься вирівнювання. Тому на більш пошкодженому волоссі процедура зазвичай тримається три-чотири місяці, водночас на здоровому – від 6 до 9 місяців, кількість миття голови не впливатиме на те, як довго триматиметься ефект від вирівнювання. Правильно підібрана процедура під ступінь пошкодження волосся та його тип буде найефективнішою.

Чи потрібно сидіти в масці під час цих процедур

Кератини та ботокси мають специфічний запах, тому клієнтам і майстрам рекомендовано перебувати в масці під час усієї процедури. Кислоти, які є у складі матеріалів для нанопластики, не мають неприємного запаху до моменту їхнього випарювання гарячою праскою.

На етапі, коли майстер вирівнює волосся за допомогою праски, відбувається хімічна реакція, внаслідок якої токсичні елементи виділяються в повітря та виникає неприємний запах. Тому в цей момент клієнтам також бажано надягнути маску.

Однак якщо в приміщенні є витяжка, а майстер дотримується всіх правил безпеки, то вплив матеріалів не буде критичним.

Вагітним жінкам і тим, хто годує груддю, не рекомендовано робити вирівнювання через токсичні пари та гази, який можуть нашкодити організму.

Як доглядати за волоссям після вирівнювання

Після процедур треба доглядати за волоссям так само як і до них – використовувати ті самі шампуні та кондиціонери, оскільки зі зміною складу цих засобів змінюється якість очищення волосини. В людини можуть виникнути такі проблеми, як випадання волосся, поява лупи та свербіння.

Ба більше, потрібно обов’язково використовувати повний арсенал догляду за волоссям – шампунь, кондиціонер, маску і незмивні засоби: спреї, креми або муси. Якщо після процедури у клієнта виникають проблеми зі станом волосся, майстер повинен допомогти розв’язати наявну проблему.

Волосся не рекомендовано висвітлювати протягом трьох місяців після вирівнювання, однак його можна фарбувати й робити різноманітні укладки, які триматимуться ще краще, ніж раніше. Це відбувається завдяки доглянутості та гладкості волосини.

У перервах між процедурами з використання гарячої праски можна також ходити на холодне відновлення волосся.

Коли найкраще вирівнювати волосся

Насправді погода й пора року ніяк не впливають на те, у який період варто вирівнювати волосся.

Протипоказань щодо того, скільки років поспіль можна робити процедуру, немає. Головне, щоб майстер перед кожним вирівнюванням проводив діагностику волосся, навіть якщо ви приходите до нього не вперше.

Чи можливо не використовувати гарячу праску під час вирівнювання

Саме під час роботи праски відбувається хімічний процес, після якого на волоссі формується плівка, й воно стає рівним. Якщо замінити гарячу праску на холодну, то волосся не зможе вирівнятися, й активні речовини, які майстер наніс на нього під час процедури, залишаться на волосині та руйнуватимуть її структуру. Це буде набагато гірше, ніж використання гарячої праски.

Яка процедура найбільше шкодить волоссю

Найсильніший уплив на волосся має нанопластика через кислотний склад, а альдегідна група, яка використовується під час кератинового вирівнювання та ботоксу, менше пошкоджує волосину.

Можна провести паралель із фарбуванням волосся – нанопластика пошкоджує волосину так само як висвітлення волосся з чорного кольору, а ботокс – подібно до звичайного фарбування. У середньому нанопластика може впливати на стан волосся на 20–30%, кератин – на 12–15%, а ботокс – на 4–6%, тобто він найменше травмує волосину.

Однак процедури з використанням кератину, ботоксу та нанопластика, які зазвичай проводять один-два рази на рік, будуть менш травматичними для волосся, ніж щоденне використання праски.

Найбільш безпечною для волосся буде процедура, яку підбере майстер після діагностики. Тому що безпека зашита не в назві процедури, а у кваліфікації майстра, який повинен правильно підібрати склад для вирівнювання, температуру, техніку та визначити ступінь пошкодження волосся. Тоді такі процедури не матимуть деструктивного впливу. Якщо майстер не розуміє ступінь пошкодження волосся, бере, наприклад, кислотний ботокс для тонкої волосини, то може сильно її пошкодити.

На що зважати під час вибору майстра

Оскільки клієнт не може самостійно визначити, з яким складом працює майстер, йому потрібно ще на етапі вибору спеціаліста проглянути його сторінку в соціальних мережах і звернути увагу, коли та де були зроблені фотографії волосся після вирівнювання. Тому що часто світлини робіт на сторінці майстра можуть бути з різних студій.

Також можна запитати, чи змиває він склад для вирівнювання відразу після процедури. Це дуже важливий етап, яким деякі майстри нехтують. Вони можуть відправляти клієнта змивати матеріали додому, тобто не закінчують процедуру, оскільки це додаткова година роботи. Якщо після вирівнювання не змивати матеріали з волосся, на нього можуть агресивно впливати хімічні елементи, волосина може стати ламкою.

Ще одне важливе запитання, яке варто поставити майстру, – це те, скільки часу триває процедура вирівнювання. Часто можна почути, що вам вирівняють волосся за півтори години, однак зазвичай за такий час майстер не встигає змити залишки матеріалів із вашого волосся.

Катерина Зацерковна


лікарка-дерматолог, трихолог, косметолог

Як на волосся впливають процедури з вирівнювання

Усі ці процедури відрізняються між собою складом і способами нанесення, але в основному здійснюються за допомогою гарячої праски, яка в будь-якому випадку запаює кутикулу. Під час цього кутикула склеюється й волосся починає сохнути через відсутність циркуляції повітря й вологи. Візуально відбувається згладжування волосся, воно стає рівним, прямим і блискучим, завдяки чому ці процедури залишаються популярними.

Також проблема полягає в тому, що під час миття голови разом зі складом, який майстер наніс на волосся, вимиваються частинки кутикули, через що волосина стає ще більш сухою та може обламуватися. Особливо якщо до процедур волосся було в поганому стані, бо що тонше волосся, то швидше проявлятиметься негативний результат.

Іноді воно може обламуватися так сильно, що доводиться підстригати. Однак що здоровіше волосся та що щільніша його структура, то легше воно переносить процедури вирівнювання.

Чи насичується волосся поживними елементами під час цих процедур

Під час кератинового вирівнювання найчастіше позитивного ефекту для волосся, крім візуального, не буде. Вирівнювання за допомогою ботоксу та ламінування може відбуватися з хорошим складом – протеїнами та гіалуроновою кислотою, але через використання гарячої праски волосся все одно не насичується цими елементами.

Є варіанти вирівнювання волосся за допомогою ботоксу, нанопластики та ламінування без використання гарячої праски, коли на волосину лише наноситься поживний білковий склад або масло. Якщо вони проникають усередину волосся, то позитивний ефект може бути, однак найчастіше під час таких процедур відбувається щільне обгортання волосся, що шкодить його стану.

Яке вирівнювання є найякіснішим

Усе залежить від складу матеріалів, які наносяться на волосся під час процедури. Серед усіх різновидів вирівнювання ботокс є найбільш безпечним і якісним, якщо виконаний досвідченим спеціалістом.