Після зняття гель-лаку дехто може стикатися з ламкістю нігтів або витонченням нігтьової пластини. У такому випадку краще взяти паузу в стосунках із гель-лаком, аби відновити здоров’я нігтів. Запитуємо в нейл-майстрині Вікторії Кузнєцової, що може зіпсувати стан нігтів і чи завжди причина в гель-лаку, як помітити проблему з нігтями та які відновлювальні процедури можна зробити в салоні або самостійно вдома.

Вікторія Кузнєцова

нейл-майстриня, засновниця манікюрної студії NAILSMADE


Що може зіпсувати нігтьову пластину

Основні причини погіршення стану нігтьової пластини неякісні матеріали та непрофесіоналізм майстра.

Неякісний гель-лак із високим рівнем кислотності може зіпсувати нігтьову пластину та викликати алергічну реакцію у вигляді опіків. Також нігті можуть стати тоншими та крихкими. Проте якщо користуватися якісним продуктом, ніяких проблем зі здоров’ям нігтів не буде.

Тому важливо знати, який продукт використовує ваш майстер манікюру. Запитайте майстра про виробника гель-лаку, що використовується, та його склад. Безпечні склади гель-лаків починаються зі складу 7 Free та вище. Такі гель-лаки, не містять шкідливих для здоров’я речовин (формальдегіду, формальдегідних смол, толуолу, дибутилфталату, камфори, ксилолу й етил тосиламіду), тому не псують нігтьову пластину.

Професійні майстри та салони не будуть використовувати матеріали, які мають сумнівний склад. Але дехто все-таки використовує їх із метою заощадження. Потрібно розуміти, якщо майстер ставить низький прайс на свої послуги, він не може закупити матеріали високої якості та підвищувати кваліфікацію. Тому є ризики.

Варто орієнтуватися у якісних виробниках гель-лаків. До прикладу, серед професійних майстрів популярні бренди: Luxio (Канада), NeoNail (Польша). Також є якісні українські виробники: Luna та Siller.

Насправді найбільше нігті псує не гель-лак, а некваліфікований майстер, який робить необережне зняття покриття. Через це нігтьова пластина стає тоншою і псується. Відповідно, за кожного необережного зняття гель-лаку ніготь стає дедалі тоншим, і людина починає відчувати дискомфорт і печіння під час полімеризації матеріалу.

Дехто може помітити, що покриття гірше тримається на нігтях і доходить висновку, що нігтям варто відпочити від гель-лаку. На якийсь час людина припиняє покриття, нігті відновлюються, але потім, якщо цю процедуру продовжує робити некваліфікований майстер, проблема повертається.

Як помітити проблеми з нігтями

  • Дискомфорт або печіння під час процедури покриття
  • Гель-лак не тримається понад три дні
  • Колір. Колір здорової нігтьової пластини має бути ніжно рожевим. Якщо він яскраво рожевого кольору, значить, нігтьова пластина витончена. Що тонший ніготь, то яскравіше продивляються капіляри під ним. Якщо ніготь жовтого відтінку, це може свідчити про інфекцію, а саме грибок.
  • Розшарування нігтів. Раніше ця проблема зустрічалася в багатьох, оскільки склад першого покоління гель-лаків містив ацетон. Ацетон висушує нігтьову пластину, що призводить до її розшарування. Зараз у виробництві гель-лаку використовують інші технології та не додають ацетон, тому така проблема зустрічається рідше. Причиною розшарування нігтя може бути нестача вітамінів. Як правило, це нестача жирів Омега 3, Омега 6. Річ у тім, що саме жири з’єднують кератинові шари між собою й укріплюють нігтьову пластину. Тож якщо ви впевнені у своєму майстрі, але помічаєте проблему з нігтями, варто проконсультуватися з лікарем і в разі чого пропити курс вітамінів.

Як відновити нігті в салоні та вдома

Процес відновлення пошкоджених нігтів займає від трьох до шести місяців, оскільки саме за проміжок часу відростає новий ніготь. У цей період краще робити звичайний манікюр без покриття, оскільки гель-лак погано триматиметься на нігтях.

Добре відновлює та зміцнює нігті процедура IBX. Вона створена на основі олій жожоба й авокадо. Процес відновлення відбувається глибоко всередині нігтів. Внутрішня дія є основною відмінністю IBX від інших зміцнювальних покриттів, які можна знайти на ринку. Препарат проникає вглиб нігтьової пластини та з’єднує креатинові шари, що зміцнює нігтьову пластину. Цю процедуру роблять тільки в професійних студіях манікюру та салонах краси.

Також можна зробити SPA-догляд для рук. Спочатку на руки наноситься скраб, потім маска, після чого живильний крем. Ця процедура добре зволожує шкіру рук і зміцнює нігтьову пластину.

Що придбати

Для домашнього відновлення та догляду за нігтями можна придбати засоби від виробників на зразок Kinetics, Essie, Sally Hansen чи Nogotok.