Тестування косметики на тваринах – не єдиний етап створення б’юті-продуктів, що може шкодити тваринам і навіть призводити до їхньої загибелі. До складу більшості косметичних засобів входять складники, що отримують із тварин. І це не лише бджолиний віск. Наприклад, колаген, який входить до «антивікової» косметики, добувають із шкур великої рогатої худоби. А сквалан, що зустрічається в зволожувальних засобах, можуть отримувати з печінки акули.

Косметику, що не має у складі жодних інгредієнтів тваринного походження, називають веганською. Розбираємося, в чому її особливості, чим вона відрізняється від cruelty-free та де її шукати в Україні.

Раніше ми детально розповідали про cruelty-free косметику.

Катя Голуб

активістка, редакторка UAnimals, засновниця магазину cruelty-free й екотоварів Newnorm Store


Веганська косметика – те саме, що й cruelty-free?

Веганською називають косметику, що не містить жодних продуктів тваринного походження.

Багато хто плутає поняття веганської та cruelty-free косметики або вважає їх тотожними, але це не так. Cruelty-free – це косметика, що не тестується на тваринах. Це означає, що ні окремі інгредієнти, ні кінцевий продукт не були протестовані на живих істотах. При цьому такі засоби можуть містити складники, що отримані з тварин. Водночас, якщо косметика має маркування vegan, це ще не означає, що її не тестували на тваринах.

Уся косметика, що має веганський склад, не тестувалася на тваринах і під час її виготовлення та продажу не постраждала жодна тварина, потрапляє до категорії «етичної» косметики.

Веганська косметика – тільки для веганів?

Ні. Я завжди наголошую, що веганська косметика – це косметика для всіх. Якщо повна відмова від тваринних продуктів у харчуванні підходить не всім (через стан здоров’я чи власні уподобання), то в косметиці все значно простіше. Наприклад, якщо ви не хочете, аби в складі вашого крему був жир убитої свині, то можна обирати косметику з позначкою vegan. Заміть тваринного жиру в кремі буде рослинний, і він буде так само ефективним для зволоження шкіри. Те саме стосується засобів для прибирання.

Які інгредієнти тваринного походження додають у косметику?

Ось декілька прикладів:

  • Ланолін – тваринний віск, що одержується під час промивання або виварювання вовни овець із допомогою розчинників. Використовується в зволожувальних кремах, губних помадах, мазях.
  • Стеаринова кислота – міститься у тваринних жирах. Використовується в кремах, лосьйонах, кондиціонерах, дезодорантах, декоративній косметиці та парфумах.
  • Сквалан (Squalane/ Squalene/ Shark Liver Oil) – речовина, яку отримують із печінки акули й інших тваринних тканин. Найчастіше зустрічається в зволожувальних кремах і сироватках.
  • Еластин – добувають із кровоносних судин ссавців і птахів. Зустрічається в кремах, сироватках, масках для обличчя, шампунях, бальзамах, переважно в «антивіковій» продукції.
  • Кератин – білок із рогів, копит, пір’я та волосся тварин. Використовується в засобах для волосся, а також під час салонних процедур із вирівнювання волосся.

Це завжди шкодить тваринам?

Отримання майже всіх тваринних інгредієнтів для косметики призводить до загибелі тварин. Навіть коли йдеться про ланолін, який отримують із вивареної шерсті овець, то треба розуміти, що ці вівці не живуть у гарних умовах із належним доглядом. А іноді цю шерсть виривають зі шматками шкіри.

Це неетичне ставлення до тварин, така експлуатація призводить до страждань і швидшої загибелі.

Чим замінюють тваринні інгредієнти у веганській косметиці?

Зазвичай на аналогічні складники, отримані з рослинної сировини.

Наприклад, сквалан тваринного походження замінюють скваланом рослинного походження.

Стеаринову кислоту отримують не лише з жиру тварин, але й із рослинних жирів.

Колаген міститься не тільки в шкурах великої рогатої худоби, його можна отримати з протеїнів пшениці та водоростей.

Кератин можна отримати із сої, кукурудзи, пшениці та рису.

Усі ці інгредієнти так само ефективні, як і складники тваринного походження, й активно використовують у косметиці.

Але веганська косметика необов’язково корисна та має безпечний склад. Так склалося, що чипси – також веганські, але це не робить їх корисними. Косметичні засоби з позначками vegan і сruelty-free можуть бути напічкані хімічними інгредієнтами, які шкідливі для людини. А також забруднюють довкілля, потрапляючи в стічні води та ґрунт. Тому під час вибору засобів важливо звертати увагу на склад.

Які є підводні камені?

Чимало брендів, продукти яких сьогодні можна придбати в супермаркетах, маркують свої банки позначкою vegan. Це модно, дозволяє розширити аудиторію та залучити людей, для яких це важливо. Але водночас ці бренди досі тестують свою продукцію на тваринах.

Деякі виробники створюють лише окремі веганські продукти, а в інших використовують інгредієнти тваринного походження. Такі бренди не є 100% веганськими.

Також особисто в мене бували ситуації, коли я купувала в магазині мило, що позиціювалось, як веганське, але коли детально вивчала склад, знаходила там бджолиний віск. Це суперечить поняттю веганської косметики.

Як відрізнити справді vegan-продукцію?

Існує три міжнародні сертифікації для веганських б’юті-брендів і продуктів: Vegan Action, Vegan Society, PETA. Шукайте такі маркування на пакованні б’юті-продуктів.

Водночас не вся веганська косметика має відповідне маркування. Аби не читати склад щоразу та не думати про підводні камені, краще обрати для себе перевірені бренди, які мають веганський склад і не тестують продукцію на тваринах.

Список 100% веганських і cruelty-free брендів доглядової та декоративної косметики можна знайти тут. Інший варіант – перевіряти бренди у списку PETA й інших міжнародних сертифікацій.

На жаль, більшість веганських брендів в Україні не продаються, але в нас усе одно можна придбати засоби, що не містять продуктів тваринного походження та не тестуються на тваринах. Раджу звертати увагу на магазини органічних чи zero waste товарів – часто їхня продукція є етичною.

Також ви можете поцікавитися у продавця-консультанта в магазині про те, чи справді та чи та косметика веганська.


5 веганських брендів, які можна придбати в Україні

Rabbithole


Що купувати: тверді шампуні та кондиціонери для волосся, догляд за обличчям і тілом

Де шукати: в офіційному інтернет-магазині

Твердий шампунь – 310 грн.

Aesop


Сертифікат PETA

Що купувати: засоби догляду за шкірою обличчя, тіла та волосся, парфуми й аромати для дому.

Де шукати: в мережі бутиків і в інтернет-магазині Aromateque

Зволожувальний крем для обличчя з олією цитрусових
від 1773 грн.

Skyn Iceland


Сертифікат PETA

Що купувати: засоби догляду за шкірою обличчя

Де шукати: в інтернет-магазині Anywell shop

Набір для відновлення шкіри Hangover Kit – 900 грн.

E.L.F. Cosmetics


Сертифікат PETA

Що купувати: декоративну косметику та засоби догляду за обличчям

Де шукати: на iHerb

E.L.F., Powder Blush Palette – 278 грн.

Olaplex


Пройшов перевірку Cruelty-Free Kitty

Що купувати: професійні засоби для догляду за волоссям

Де шукати: в онлайн-магазинах косметики

Olaplex Bond Maintenance Shampoo No. 4 для всіх типів волосся – 735 грн.