The Village Україна продовжує досліджувати популярні інгредієнти косметики та пояснювати, як правильно ввести їх у догляд за шкірою. Раніше ми розповідали про засоби з кислотами, ретинолом і вітаміном С. Цього разу розбираємо ще один популярний інгредієнт, що може майже все, – ніацинамід.

Він справляється з висипаннями, зморшками, пігментацією, сухістю та жирністю й до того ж підходить для чутливої шкіри. А ще всі ці суперздібності підтверджені дослідженнями. Розповідаємо, як і навіщо вводити його у свою б’юті-рутину.

У чому користь ніацинаміду

Ніацинамід, або як його ще називають нікодинамід, – це форма вітаміну B3, що виконує важливу роль у роботі організму. Він бере участь у перетворенні їжі, яку ми споживаємо, на енергію та завдяки ньому в клітинах нашого тіла відбуваються важливі хімічні реакції.

За своїми властивостями на шкірі цей інгредієнт заслуговує на звання суперзірки. Дослідження довели його протизапальні здібності та показали ефективність у боротьбі з акне й розацеа. Та це далеко не все, що він може.

Ніацинамід – це «універсальний солдат», який підсилить б’юті-рутину для шкіри практично з будь-якими потребами. Він бореться з пігментацією, сухістю, зморшками, чутливістю, регулює вироблення себуму, поліпшує захисний бар’єр шкіри, підтримує її зволоженою та захищає від впливу ультрафіолету (але навіть з ним не варто нехтувати засобами з SPF). Також інгредієнт довів свою ефективність для заспокоєння шкіри з атопічним дерматитом.

У якій доглядовій косметиці його шукати

Ніацинамід найчастіше трапляється в складі сироваток для обличчя й рідше в тоніках, кремах і масках для обличчя.

В більшості косметики він міститься в концентрації 5% або менше. Саме в такій кількості він найкраще справляється з акне, пігментацією та віковими змінами. Та бувають і більші концентрації. Наприклад, у популярній сироватці від The Ordinary його аж 10%, хоча ефективність такого вмісту ніацинаміду не досліджувалась окремо.

Як правильно ввести ніацинамід у б’юті-рутину

Якщо ви додаєте до свого догляду ніацинамід у складі сироватки, її варто наносити після вмивання й тоніку, але перед зволоженням кремом.

У більшості людей ніацинамід не викликає подразнення шкіри в концентрації 5% і менше й не вимагає поступового звикання, як, наприклад, ретинол. Саме тому дерматологи можуть радити ніацинамід як альтернативу ретинолу для людей із чутливою шкірою. Утім, у рідкісних випадках він може викликати легке печіння, почервоніння та свербіж. Тож перед першим використанням краще нанести засіб на невелику ділянку шкіри та протестувати власні відчуття.

Догляд із ніацинамідом можна використовувати щодня вранці та ввечері. Цей інгредієнт також «дружить» з іншими, тож його сміливо можна поєднувати з усіма формами вітаміну С, ретинолом і бакучіолом, а також із різними кислотами для кращого ефекту. Посилити його властивості можна в поєднанні з гіалуроновою кислотою, адже вона поліпшує засвоєння продукту.

При виборі засобу є сенс звернути увагу на поєднання ніацинаміду з іншими інгредієнтами в косметичному продукті. Наприклад, ніацинамід у компанії з вітаміном С найкраще працюватимуть з проблемами пігментації, а разом із цинком стане в пригоді власникам жирної шкіри.

Коли чекати на результати

Дослідження кажуть, що явних поліпшень стану шкіри варто очікувати щонайменше через чотири тижні регулярного використання засобів із ніацинамідом. А за вісім тижнів шкіра може стати помітно більш гладкою та зволоженою. Утім, хтось може помітити ефект на своїй шкірі вже через кілька днів.

У випадку з проблемами, як-от акне, лише однієї сироватки з ніацинамідом може бути недостатньо. Тож із цим краще звернутися до лікаря-дерматолога, який допоможе підібрати комплексний догляд і, можливо, медикаментозне лікування.