Дедалі більше б’юті-брендів випускають продукти з приміткою «sports». Але насправді доглядати за шкірою до та після занять можна за допомогою тих продуктів, які вже є у вашій косметичці. Розповідаємо, як підготувати шкіру до тренувань і відновити її після спорту.

До тренування


  • Не переобтяжуйте шкіру

Багатокрокову б’юті-рутину краще відкласти на потім: догляд перед тренуванням має бути максимально простим.

Якщо ви ретельно вмилися ввечері, перед ранковим тренуванням цей крок можна пропустити. Або ж вмитися тільки водою, без пінки чи гелю. Після вмивання нанесіть легкий зволожувальний засіб без олій. Насичені креми з оклюзивними властивостями, які формують на шкірі захисну плівку й «запирають» вологу, можуть створювати дискомфорт під час потовиділення.

Від мейкапу перед тренуванням краще утриматися. Коли шкіра розігрівається, декоративна косметика просто «провалюється» в розширені пори, де потім змішується із брудом і себумом. Це загрожує утворенням висипів, позбутися яких може бути не так просто.

Якщо тренуєтеся ввечері, перед заняттям зніміть мейкап за допомогою міцелярної води чи гідрофільної олії. Якщо вранці, зробіть макіяж уже після тренування.

  • Пам’ятайте про захист від сонця

Перед пробіжкою чи аутдор-тренуванням радимо зазирнути в додаток «Погода». Якщо UV-індекс становить три або вище, усі відкриті ділянки шкіри – обличчя, шию, руки – треба захистити від ультрафіолету.

Для занять спортом краще обирати формули, стійкі до поту й води. Розпізнати такі продукти можна за маркуванням sweat- і water-resistant. Якщо боїтеся погіршити стан проблемної шкіри та не хочете примножувати жирний блиск, для обличчя підберіть санскрін без олій, з матувальним ефектом.

Задля надійного захисту наносьте крем товстим шаром. На заняття можете захопити сонцезахисний міст (димку) – ним легко поновлювати захист на ходу.

Під час тренування


  • Використовуйте рушник

Розтиратися рушником не треба, а от обережно промокнути чоло чи шию під час заняття можна. Для тренувань рекомендуємо придбати мікрофібровий: по-перше, він добре поглинає вологу та швидко висихає; по-друге, не такий шорсткий, як звичайний, а тому менше травмує шкіру. Не лінуйтеся прати рушник після кожного заняття, інакше піт і зроговілі клітини шкіри, які на ньому залишаться, повертатимуться туди, звідки прийшли.

  • Будьте уважні до спорядження

Спортивний інвентар і форма, у якій ви тренуєтеся, можуть призводити до утворення acne mechanica. Це шорсткі бугорки, що виникають унаслідок тертя гарячої й пітної шкіри об синтетичний одяг, захисні накладки та шолом.

З часом бугорки можуть запалюватися й перетворюватися на прищі. Щоби запобігти утворенню acne mechanica, дотримуйтеся рекомендацій Американської асоціації дерматологів. Мінімізуйте тертя за допомогою м’яких підкладок, обирайте форму з тканин, які мають вологовідводні властивості, і надавайте перевагу одягу вільного крою. Інвентар – особливо той, який ділите з кимось – регулярно обробляйте санітайзером або антисептичними серветками.

Після тренування


  • Перевдягніться та сходіть у душ

Вологий, ще теплий одяг – ідеальне середовище для розмноження бактерій. Маєте змогу сходити в душ – обов’язково це зробіть; ні – зніміть мокрий одяг, протріть тіло вологими серветками та насухо витріться.

Якщо ваша шкіра схильна до висипів на тілі, можете додати засоби із саліциловою кислотою, яка звільнятиме забиті пори від забруднень і надлишку шкірного сала.

Для цього підійде гель для душу чи диски, якими можна швидко протерти проблемні ділянки на кшталт спини.

  • Ретельно очистіть шкіру обличчя

Аби не допустити утворення висипів, суміш поту, себуму та бруду треба якомога швидше змити з обличчя. Замість жорстких гелів-скрабів Американська асоціація дерматологів радить обирати м’які гелі чи пінки, які очищають пори, але при цьому не подразнюють шкіру.

Коли доступу до води немає, можна скористатися серветками для демакіяжу. Перекладати на них усю відповідальність не варто: замінити повноцінне очищення гелем чи пінкою цей експрес-засіб не здатен.

  • Скористайтеся засобом з освіжним ефектом

Під час фізичної активності судини розширюються, а кров приливає до шкіри. Зняти почервоніння та приємно освіжити шкіру допоможе засіб у форматі місту чи експрес-маска з охолоджувальним ефектом. Підійде також легкий гель або крем, який водночас освіжить шкіру та відновить її запаси вологи.

  • Прийміть ванну та зробіть масаж

Швидше відновитися після тренування, а заразом привести шкіру в тонус, допоможе ванна з магнієвою сіллю. Також можна зробити масаж з олією, скористатися охолоджувальним гелем для втомлених ніг або прикріпити на гомілки патчі з ментолом.