Проблеми на кшталт сухості, стягнутості й лущень не рідкість для зимового сезону: перепади температури не найкращим чином впливають на стан шкіри. Раніше ми розповідали, як доглядати за тілом і руками, а тепер пояснюємо, як захистити від холоду губи.

1

Контролюйте свої звички

Шкіра на губах тонка й не має сальних залоз, а тому вразлива й схильна до сухості. Звичка облизувати губи може приносити тимчасове полегшення, але щойно слина випаровується, шкіра стає ще сухішою. Щоби позбутися цього «рефлексу», треба мінімізувати сам дискомфорт: пити достатню кількість води, встановити вдома зволожувач повітря й тримати під рукою зволожувальний засіб для губ.

  • Не чіпайте потріскані губи: якщо здирати сухі шматочки, шкіра буде довше загоюватися. До того ж є ризик занести інфекцію брудними руками – і тоді самою косметикою вже не відбутися. Спробуйте фіксувати моменти, коли починаєте тягтися до губ, і натомість тягніться за бальзамом. А якщо думка про роздирання стає зовсім нав’язливою, обговоріть цю проблему з психологом.
  • Не забувайте мити руки перед нанесенням бальзаму й не діліться гігієнічною помадою з іншими. Надавайте перевагу твердим стікам, а бальзами та тверді олії в баночках використовуйте з пензликом-аплікатором.

2

Переконайтеся, що бальзам для губ вам підходить

Тригерити сухість і провокувати появу тріщин може й бальзам, у складі якого є ароматизатори (насамперед м’ятний або цитрусовий) чи подразнювальні інгредієнти. До останніх Американська академія дерматології відносить камфору, евкаліпт, ментол, ланолін, саліцилову кислоту та хімічні сонцезахисні фільтри: октиноксат й оксибензон.

Для догляду за сухими, потрісканими й обвітреними губами Національна служба охорони здоров’я Британії радить засоби з вазеліном і бджолиним віском. Американські дерматологи також називають цераміди, диметикон, мінеральну та касторову олію й олію ши.

3

Оберігайте шкіру від подразників

У морозну й вітряну погоду губи бажано закривати балаклавою, маскою чи шарфом. У пригоді можуть стати й захисні колд-креми: деякі бренди випускають їх у форматі стіку для губ.

Захищати губи треба й від ультрафіолету, по-перше, щоби вберегти їх від сухості й ознак фотостаріння, а по-друге, тому що цю зону часто вражає рак шкіри. Узимку про захист треба подбати, якщо ви плануєте довго гуляти або проводите час на природі, наприклад, катаєтеся на лижах. Орієнтуйтеся на UV-індекс, за яким можна стежити в мобільному застосунку з прогнозом погоди: якщо показник 3 або вище, захистом від сонця краще не нехтувати.

Оскільки для таких цілей санскрін для обличчя може бути занадто жирним, краще обрати бальзам для губ із фізичними фільтрами: діоксидом титану чи оксидом цинку. Британські лікарі рекомендують починати з SPF 15, американські – з SPF 30. Поновлювати захист треба що дві години чи після їжі.

У деяких випадках подразнювати шкіру й викликати запалення в куточках губ може зубна паста зі смаком м’яти чи кориці та деякими очищувальними й відбілювальними компонентами. Якщо ви припускаєте, що проблема в цьому, підберіть гіпоалергенну пасту чи хоча би таку, яка не матиме смаку й запаху.

За наявності герпесу намагайтеся уникати тригерів на кшталт стресу й ультрафіолету, не чіпайте пухирці руками та зверніться до лікаря, який підбере противірусний препарат.

Якщо ваша шкіра схильна до алергічних реакцій, пам’ятайте про базові правила: обирайте засоби без барвників та ароматизаторів і надавайте перевагу гіпоалергенним продуктам.

4

Використовуйте SOS-засоби й маски

Коли звичайний бальзам не приносить полегшення, на допомогу приходять інші продукти. Для додаткового живлення підійдуть маски й патчі для губ, а для загоєння тріщинок – спеціальні бальзами від аптечних брендів і звичайний вазелін. У відновлювальних засобів може бути не надто комфортна, жирна й масляниста текстура, тому їх краще наносити на ніч.

Якщо, крім сухості, ви спостерігаєте печіння, набряки й почервоніння, зверніться до сімейного лікаря чи дерматолога. Він допоможе виключити можливу алергічну реакцію чи інфекцію або підібрати препарат для подальшого лікування.

5

Обирайте декоративну косметику з доглядовими компонентами

Масковий режим, помножений на локдаун, змусив нас відкласти помади до «кращих часів», та, якщо ви продовжуєте фарбувати губи, ось кілька порад.

  • Перед мейкапом не забудьте підготувати шкіру за допомогою бальзаму, нанесіть його за 15 хвилин до помади й дайте ввібратися. Замість тінтів і рідких матових помад, які тримаються стійко, але нерідко підсушують губи, обирайте відтінкові бальзами, блиски чи помади із сяйливим покриттям. Добре, якщо в складі будуть рослинні олії й зволожувальні компоненти, – тоді засіб додатково пом’якшуватиме шкіру.
  • Для імітації об’єму обирайте блиски-плампери з гіалуроновою кислотою. Ті, що містять ментол, корицю й перець, узимку можуть особливо подразнювати шкіру.
  • Якщо ж щільне матове покриття єдине, яке ви визнаєте, подбайте про реабілітацію шкіри після макіяжу. Розчиніть залишки помади олійним чи двофазним демакіяжем і зробіть живильну маску для губ.