Якщо вас турбують висипи, темні кола чи пігменті плями на обличчі, краще звернутися до дерматолога й підібрати відповідний догляд. Та якщо такі «сюрпризи» виникають нечасто, а потреби вкривати все обличчя тональним засобом немає, можна скористатися підмогою у вигляді консилерів або коректорів.

Розповідаємо, як підібрати оптимальний засіб, і наводимо 8 продуктів для точкової корекції.

У чому відмінність між консилером і коректором?

Консилер – маскувальний засіб локальної дії, за тоном наближений до кольору вашої шкіри. Його завдання – перекрити проблемну ділянку з пігментацією, синцями чи почервонінням. Теоретично, замість консилера можна використовувати тональну основу, але тут є свої нюанси. Щільні тональні креми з матовим покриттям можуть забиватися у зморшки в кутиках очей і підкреслювати лущення навколо прищика, а легкі флюїди – мати недостатню щільність і стійкість, аби втриматися на місці.

Коректор – засіб, який допомагає нейтралізувати небажаний відтінок плями або прищика. Почервоніння найкраще скорегує зелений коректор, а сині кола під очима, блакитні судини та коричневі пігментні плями – помаранчевий або персиковий.

На що звертати увагу при виборі консилера й коректора?

Окрім відтінку, важливо врахувати формат і текстуру засобу. Консилери й коректори бувають рідкими (з пензликом або губкою), кремоподібними чи твердими у стіках. Деякі мають пудрове покриття, інші – сяйливе, зі світловідбивними частинками. Бувають пластичні, піддатливі засоби, а бувають і такі, які складно нашарувати й розтушувати.

Наносити маскувальні засоби можна вбудованим аплікатором, спеціальним заокругленим пензлем, мініспонжем або чистими й сухими пальцями. Головне – розтушувати межі камуфляжу, щоби скорегована ділянка не виділялася на загальному тлі.

Які засоби спробувати?

Стійкий рідкий консилер MAC Pro Longwear Concealer

Ціна – 497 гривень зі знижкою

Улюбленець візажистів, рідкий консилер MAC підходить практично всім, адже маскує синці, прищики, судини й пігментні плями. Ступінь його покриття можна нарощувати: якщо накласти другий шар і розтушувати засіб пензликом, шкіра однаково матиме природний вигляд.

Консилер має напівматовий фініш, не западає в пори та непогано тримається навіть на шкірі, схильній до жирності. Стійкість засобу MAC – одна з причин, чому його часто використовують на зйомках. Якщо він витримує багатогодинні фотосесії, то спокійно приховуватиме ваші синці під очима протягом робочого дня.

Завдяки дозатору (який, щоправда, часом видає забагато засобу) засіб MAC можна легко ділити з партнером або партнеркою. Зрештою, темні кола й висипи – проблеми, з якими може стикнутися кожен.

Рідкий консилер Dior Forever Skin Correct

Ціна – 1 283 гривні

Новий консилер Dior претендує на звання мультитаскера: засіб однаково вдало приховує темні кола під очима, почервоніння та інші проблемні зони, а, за потреби, якщо вам треба швидко зробити повний мейкап, може замінити навіть тональну основу. Консилер добре піддається нашаруванню, тож щільність покриття можна «викрутити» на максимум. Продається засіб у великому, порівняно з іншими консилерами, обсязі – 11 мл.

Аплікатор у Forever Skin Correct великий, з ворсинками. Таким можна покрити велику ділянку шкіри (наприклад, зафарбувати синці), а от для маскування прищиків радимо використовувати окремий маленький пензлик.

У палітрі консилера 30 відтінків: теплі та холодні; з рожевим, персиковим, оливковим підтоном або нейтральні. Dior рекомендують використовувати засіб не тільки для маскування, а й із метою контурингу. Щоби «підсвітити» спинку носа й зону під бровами, обирайте світліший відтінок, а щоби зробити акцент на вилицях – на один-два тони темніший.

Рідкий консилер Yves Rocher «Ефект сяяння»

Ціна – 345 гривень

Консилер від Yves Rocher створений для маскування синців під очима. Засіб має високу покривну здатність і приховує навіть темно-фіолетові чи коричневі кола. Представлений консилер у 7 відтінках: холодних рожевих і теплих бежевих, які добре нейтралізують синяву. Вистачає продукту надовго, адже для повноцінного камуфляжу достатньо кількох крапель.

Консилер досить швидко застигає, тому розтушовувати його бажано швидко. Засіб містить світловідбивні частинки, але при цьому покриття в нього досить сухе й пудрове. Майте це на увазі та не забувайте зволожувати шкіру перед макіяжем.

Рідкий консилер Giorgio Armani Power Fabric Concealer

Ціна – 1 377 гривень

У Giorgio Armani Beauty є чимало вдалих тональних засобів: легка й сяйлива основа Luminous Silk, тональний крем Desinger Lift із ліфтинг-ефектом, а також матова основа Power Fabric. Як пару до останньої бренд пропонує однойменний консилер: до міри щільний, стійкий, з матовим покриттям.

Засіб добре перекриває висипи, синці та інші проблемні ділянки; легко розподіляється шкірою та практично не забивається у складочки. Використовувати Power Fabric можна як базу для повік, щоби підвищити стійкість сухих тіней.

Кремовий коректор Bobbi Brown Corrector

Ціна – 950 гривень

Якщо ви давно придивляєтеся до популярного Stretch Concealer від Glossier, але не хочете замовляти його через посередників, радимо звернути увагу на інший кремовий засіб.

Коректор Bobbi Brown для маскування темних кіл має приємну пластичну текстуру: він не підкреслює зморшки в кутиках очей і піддається нашаруванню. У палітрі – різні варіації рожевого й персикового, здатні нейтралізувати всі «50 відтінків» синців під очима. Деякі відтінки підійдуть і для маскування постакне та пігментних плям.

У парі з таким засобом, щоби щоразу не залазити руками в баночку, варто використовувати пензлик. Своєю чергою, розтушувати коректор на шкірі можна чистими подушечками пальців.

Стійкий сяйливий консилер із пензликом Yves Saint Laurent Touche Eclat High Cover Radiant Concealer

Ціна – 683 гривні зі знижкою

Зараз консилери й хайлайтери з «клік»-системою можна знайти у багатьох брендів, але тренд на такий формат започаткували саме YSL Beauty.

У бренда є дві «магічні палички», як їх часто називають прихильники: ручка-хайлайтер Touche Éclat і консилер Touche Éclat High Cover. Останній теж містить світловідбивні частинки й м’яко підсвічує шкіру, але заразом добре маскує синці під очима. Стерти сліди втоми «під нуль» можна хіба що двотижневою відпусткою, але приховати наслідки недосипу цей засіб точно у змозі.

Наносити консилер зручно вбудованим пензликом, однак для розтушовки все ж знадобиться спонж або пензлик.

Рідкий консилер для шкіри навколо очей Maybelline New York The Eraser Eye Instant Anti-Age

Ціна – 141 гривня зі знижкою

Мода на кушни (тональні основи у форматі спонжу-«подушки») вже пройшла, але один засіб, який з’явився на хвилі їхньої популярності, усе ж оселився в наших косметичках.

Консилер Maybelline – доступний продукт для маскування темних кіл під очима й судинок над верхнім повіком. М’який аплікатор-спонж дозволяє без зайвих зусиль розподілити засіб шкірою та розтушувати його так, щоби камуфляж був практично непомітним.

Зелений коректор для почервонінь L. A. Girl Pro Conceal HD Concealer (Green)

Ціна – 115 гривень

Бюджетна знахідка з iHerb підійде для тих, хто хоче зрозуміти, як саме працює кольорова корекція. Кремовий коректор зеленого кольору м’яко вкриває прищик чи сліди від висипів і нейтралізує почервоніння. Щоби замаскована ділянка не вирізнялася за кольором від усього обличчя, на коректор можна накласти звичайний консилер або тональний крем.

Також у лінійці L. A. Girl можна знайти помаранчевий коректор для синців під очима та кілька відтінків базових консилерів – бежевих і коричневих. Усі продукти оснащені мініатюрним аплікатором-пензликом.