Шкіра навколо очей тонша й чутливіша за шкіру на інших ділянках обличчя. Через активну міміку, вплив ультрафіолету й інші фактори вона швидко піддається старінню, а через неправильний догляд легко подразнюється.

Запитуємо в дерматологині про особливості догляду за шкірою навколо очей і наводимо приклади кремів, гелів і сироваток, на які можна покластися.

Юлія Копецька

лікарка-дерматолог, сертифікована тренерка компанії Innovaesthetic


Шкіра в періорбітальній зоні справді тонка й чутлива, тож некоректно підібрані продукти для догляду та демакіяжу можуть легко їй нашкодити.

Юній шкірі без специфічних проблем буде достатньо базового крему чи гелю з гіалуроновою кислотою, антиоксидантами (вітамінами С й Е) та рослинними екстрактами. Людям зі зрілою шкірою та специфічними скаргами (наприклад, набряками чи темними колами) треба підбирати більш активні засоби залежно від проблематики.

Формати продуктів можна чергувати: наприклад, уранці застосовувати гель, який швидко вбирається та не конфліктує з макіяжем, а на ніч наносити крем, який стимулює оновлення клітин і відновлення ліпідної мантії.

Підсилити догляд за шкірою навколо очей можна патчами, але й тут важливо не зловживати. Патчі з високою концентрацією активних інгредієнтів можуть викликати алергічні реакції, особливо якщо ви ліпите їх щодня, уранці та ввечері.

Проблема – набряки

Набряки можуть бути симптомом захворювань нирок або серця. Якщо ви пройшли медичні обстеження та не виявили відповідних порушень, підберіть засіб із дренажним ефектом і виключіть процедури, які можуть посилювати застійні явища в цій зоні (наприклад, ботулінотерапію).

Зменшити набряки допоможе гель з охолоджувальним ефектом і компонентами на кшталт алое вера та кінського каштана, який можна тримати в холодильнику за температури від 4 до 8 градусів. Щоб зняти ранкові набряки, розподіліть охолоджений засіб за допомогою масажного аплікатора (ролика чи «лапки») або подушечками пальців. Не розтирайте та не розмазуйте гель, а робіть легкі постукування, допомагаючи йому просочитися глибше.

У жодному разі не використовуйте кубики льоду з «морозилки» з температурою -18 градусів. Це не «тонізація», а неконтрольований вплив холодом, який може суттєво нашкодити судинній стінці та призвести до ще виразніших «мішків» під очима. Натомість краще записатися до косметолога на процедуру кріотерапії чи мікрострумів.

Проблема – темні кола

Зменшити видимість «синців» під очима, які з’являються внаслідок недосипання або через поверхневе розташування судин, здатен гель або крем із блендом антиоксидантів. Засіб з вітаміном С можна застосовувати вранці та ввечері, він буде швидко тонізувати шкіру та боротися з темними колами.

Зауважте, що «окуляри» коричневого кольору можуть свідчити про порушення роботи печінки, а для боротьби з гіперпігментацією потрібні вже інші, депігментаційні продукти.

Проблема – зморшки й сухість

Зріла шкіра зі зморшками та характерною сухістю потребує продуктів з активними інгредієнтами.

Важливу роль в anti-age догляді відіграє ретинол. Він сприяє синтезу колагену, який надає пружність шкірі й профілактує зморшки та птоз. На першому етапі засіб з ретинолом варто використовувати з інтервалом у 2–3 дні, а пізніше, коли шкіра адаптується, – у щоденному режимі.

Також для догляду за шкірою з віковими змінами можна застосовувати продукти зі стовбуровими клітинами (наприклад, швейцарського яблука) та пептидами з ботулоподібною дією, лімфодренажним і депігментаційним ефектами.

Якщо ви спостерігаєте нависання шкіри верхнього повіка після 35 років, але не хочете звертатися до брефаропластики, підберіть крем з пептидами Beautifeye або Idealift, які дають ліфтинг-ефект і сприяють натягненню верхнього повіка.

Очі, глибоко посаджені в очниці, виразна сльозова борозна, утомлений погляд – привід звернути увагу на засоби-філери, які даватимуть ефект заповнення. Добре, якщо в складі вашого крему буде ателоколаген у вигляді мікросфер, які потім збільшуються в об’ємі.

Демакіяж й очищення шкіри

Для демакіяжу можна використовувати міцелярну воду, двофазні засоби й очищувальні олії. Засоби з оліями в складі не лише делікатно знімають макіяж, а й виконують доглядову функцію, наприклад, сприяють відновленню водноліпідного бар’єра та здійснюють терапію зморшок, які формуються внаслідок зневоднення. Знімаючи мейкап, не тріть очі ватним диском, а м’яко прикладіть його до повік і зачекайте, поки косметика розчиниться.

Через специфіку роботи сальних залоз зона навколо очей схильна до сухості. Щоб не загострювати цей стан, гель для вмивання має бути нейтральним за pH (тобто мати pH 5) і не містити кислот, які можуть бути занадто агресивними для тонкої та чутливої шкіри навколо очей. Як правило, в очищувальних гелях, придатних для всього обличчя включно із зоною навколо очей, наявні рослинні компоненти із заспокійливою дією.

Для очищення зрілої шкіри можна підібрати засіб з anti-age лінії з ботулоподібними пептидами. Очищення вранці та ввечері дасть свої дивіденди: використання таких засобів сприятиме зменшенню глибини зморшок.

Людям з осередковою пігментацією, яка часто з’являється після 35–40 років, варто звернути увагу на продукти для шкіри з гіперпігментацією та меланозами. Зазвичай, у таких лінійках є очищувальні засоби з депігментувальними агентами.

Якщо ваша шкіра навколо очей дуже чутлива та схильна до почервонінь, а препарати з ретинолом викликають дерматит, обирайте делікатні засоби з рН 5 і рослинними компонентами на кшталт алое вера та виноградної води.

Захист від сонця

Зону навколо очей треба обов’язково захищати від ультрафіолету. Цю звичку, як звичку чистити зуби, необхідно довести до автоматизму. Наносити сонцезахисний крем треба після основного денного, щонайменше за 15 хвилин до виходу на вулицю, щоб засіб встиг увібратися, а його компоненти почали здійснювати свою фотопротекторну дію. Для міста вистачить SPF 30, а для заміського відпочинку – SPF 50.

Хімічні фільтри можуть викликати алергічні реакції в зоні навколо очей, тому їх краще уникати. Натомість надавайте перевагу фізичним фільтрам, а саме оксиду цинка (бажано дрібнодисперсному).