Чому догляд за бородою – це не тільки про тример чи бритву, та чи є сенс у спеціальних косметичних засобах? Запитуємо в барбера, як відростити бороду та тримати її під контролем.

Денис Ніколаєнко

старший майстер WeCut Barbershop


Як визначитися з оптимальною формою бороди?

Кажуть, любиш бороду – відпусти її. А якщо серйозно, відпускаючи бороду, варто звернути увагу на кілька важливих аспектів. Наприклад, на форму обличчя та голови в цілому. Для цього треба вивчити себе з усіх боків, адже враховувати доведеться не тільки анфас.

Найчастіше у формі обличчя можна розпізнати обриси квадрату, кола або трикутника. Кожна з цих опцій має свою рекомендовану довжину та форму бороди, яка допоможе компенсувати недоліки чи вигідно підкреслити риси обличчя.

Якщо ви бачите обриси кола, вам може підійти довга чи середня довжина, вписана в трикутну чи квадратну форму.

Контур обличчя більше нагадує квадрат? Тоді можна експериментувати з довжиною та формою. Найчастіше це коротка щетина з округлими контурами або борода середньої довжини із закругленою формою.

Якщо обличчя має трикутну форму (буває, що щелепа трохи впала), найімовірніше, вам пасуватиме борода середньої довжини з квадратною формою.

Також треба зважати на особливості росту волосся. Залежно від густоти щетини в різних зонах, десь ми голимо начисто, а десь – залишаємо довжину. Це може бути еспаньйолка, капітанка чи взагалі тільки вуса.

Якщо ви звикли голитися щодня та тільки-но вирішили відпустити бороду, краще буде звернутися до майстра, який допоможе визначитися з оптимальною формою та задасть правильний вектор.

В який спосіб і як часто треба підрівнювати бороду в домашніх умовах? 

Маєте звичку голитися щодня? У догляді за бородою теж важлива періодичність, але тут є свої нюанси. Наприклад, вуса ростуть найшвидше, тому корегувати їхню довжину та об’єм можна двічі на тиждень.

Оптимальні інтервали між корекцією бороди залежать від того, яку довжину ви вважаєте комфортною. Якщо це коротка щетина, то її можна підтримувати за допомогою тримера, раз на тиждень знімаючи той шар, який вважаєте за потрібне. Найчастіше в комплекті з тримером є насадки, які відповідають конкретній довжині. З ними легко експериментувати: можна кілька тижнів не чіпати бороду, а потім випробувати насадки з різною довжиною зрізу волосся.

У чому відмінність між різними інструментами для бороди – бритвою, тримером, ножицями?

Найпопулярніші інструменти – це бритва, тример, ножиці, електробритва та шейвер. Залежно від особливостей шкіри та бажаної довжини волосся, кожен обирає щось своє.

Ножиці підійдуть тоді, коли ми маємо велику довгу бороду. З їхньою допомогою можна коригувати як об’єм, так і довжину. Якщо ви маєте намір відпустити вуса, краще стригти їх поступово: що далі від рота, то більшу довжину можна залишати.

Шейвер та електробритва – мабуть, найпопулярніші зараз варіанти. По-перше, вони зручні у використанні, особливо в подорожі, по-друге, дають змогу зекономити час на голінні, оскільки голитися можна без допомоги піни та гелю. Якщо у вас чутлива шкіра, краще користуватися електробритвою: ризик подразнення буде меншим, ніж від звичайного станка.

Тример буде корисним у тому разі, якщо ви бажаєте підтримувати конкретну довжину бороди. Також його зручно застосовувати для коригування канту – тобто лінії бороди.

Бритва, або ж станок, голить начисто. Іноді можна комбінувати бритву із тримером: станком голити шию, а тримером – знімати щетину.

Окрім того, існують бритви-шаветки зі змінними одноразовими лезами. Найчастіше їх можна побачити в барбершопі – це невіднятний інструмент на робочому місці кожного майстра з гоління. У роботі з шаветкою потрібна максимальна концентрація та великий досвід: щоби результат був якісним, а після гоління не виникало дискомфорту, треба враховувати оптимальний кут зрізу щетини та особливості природного росту волосся.

Як доглядати за бородою, щоби вона краще росла та мала охайний вигляд?

Насамперед треба визначитися з оптимальною довжиною, адже для різної бороди й догляд буде різним.

Якщо це щетина, можна спробувати олію для бороди – комбінацію кількох рослинних олій, яка пом’якшуватиме жорстке волосся та заразом убереже шкіру під нею від сухості та лущення. Розітріть у долонях три-чотири краплі олії та нанесіть на бороду. Обличчя має бути чистим, тому напередодні не забудьте вмитися.

Для довшої бороди підійдуть як олія, так і бальзам. Бальзам застосовують для того, щоби борода мала охайний вигляд. Він підживлює та зволожує бороду протягом дня та підтримує її форму. За потреби можна підібрати бальзам, який сприятиме кращому росту волосся.

Для бороди є спеціальні шампуні та мило, які за формулою відрізняються від звичайних шампунів для волосся й гелів для душу. Спеціалізована косметика допоможе уникнути дискомфорту та подразнень, які можуть викликати інші засоби гігієни.

Зазвичай олії, сироватки, флюїди та інші засоби для догляду за бородою також захищають від посічення кінчиків і допомагають упоратися з лущенням шкіри під бородою.

Улітку, під впливом сонця та солоної морської води, волосся може ставати сухішим і жорсткішим (відповідно, гірше піддаватися укладці), а взимку – ламким від морозу. Тому не лінуйтеся доглядати за бородою протягом усього року.

Як вкладати бороду? Які засоби можна використовувати?

Олія – чудовий вибір на початковому етапі, коли щетина починає відростати й ви відпускаєте бороду до середньої довжини. Олії бувають різні – наприклад, з більш чи менш інтенсивним запахом; деякі надають бороді блиску, інші – ні.

Віск знадобиться для дійсно довгих вусів. За допомогою цього засобу вуса можна накрутити – надати їм потрібної форми та зафіксувати.

Бальзам для бороди буде водночас доглядати за бородою та тримати її форму. Легко приборкає волоски, що стирчать. Помада або паста моделює форму бороди, випрямляє, фіксує та пом’якшує волосся.

Кожна борода, маленька та велика, потребує ретельного догляду, тому відмовлятися від такої допомоги все-таки не варто.