Оскільки цьогорічний пляжний сезон опинився під питанням, є вірогідність, що, принаймні на початку літа, «засмагати» доведеться в домашніх умовах.

Разом із дерматологинею та б’юті-блогеркою з’ясовуємо, як працює автозасмага та як користуватися такими продуктами, щоб результат вас задовольнив.

Підтримай The Village!

Тетяна Кобець

лікарка-дерматолог, косметологиня, керівниця косметологічного центру KeyMed


Як працює автозасмага та чи безпечно застосовувати такі засоби

Косметичні продукти, які дозволяють імітувати засмагу, поділяють на бронзанти та автозасмагу.

Бронзанти фарбують верхній шар шкіри в темніший відтінок за допомогою пігментів і легко змиваються водою. Мінус таких засобів у тому, що, якщо ви спітнієте, фарба може залишитися на вашому одязі. Крім того, люди зі світлою шкірою часто нарікають на неприродній помаранчевий відтінок, який можуть давати бронзанти.

Під дією автозасмаги шкіра сама змінює колір. Дигидроксиацетон (DHA) – моносахарид, який входить до складу таких продуктів – запускає хімічну реакцію, унаслідок якої верхній шар шкіри стає темнішим. Цей процес дещо нагадує утворення коричневої скоринки під час випікання бородинського хліба.

Зазвичай реакція, яку запускає дигидроксиацетон, триває від 3 до 5 годин (залежно від вмісту DHA та особливостей формули), тож на кінцевий результат доведеться трохи зачекати.

Автозасмага – можливість отримати бажаний золотавий відтінок, не наражаючи шкіру на небезпеку та не провокуючи процесів фотостаріння. На відміну від ультрафіолету, вона не має онкогенної дії та є безпечною альтернативою для пацієнтів зі значною кількістю новоутворень (наприклад, родимок) на шкірі. Автозасмагу можна застосовувати й людям із гіперпігментацією, яким також варто обмежити час перебування на сонці.

Ще одна перевага автозасмаги в тому, що її можна використовувати під час вагітності, оскільки засіб зупиняється на рівні рогового шару шкіри, який природно відлущується протягом наступних 2 тижнів. Як і з іншими засобами й процедурами, тут треба знати міру, але це в будь-якому разі безпечніше, ніж солярій та ультрафіолет, який, у купі з гормональними змінами, може провокувати гіперпігментацію у вагітних.

Чи треба захищати шкіру від сонця після автозасмаги

Темніший відтінок шкіри не звільняє від необхідності захищати шкіру від ультрафіолету. Після використання автозасмаги дехто розслабляється та починає нехтувати санскрінами чи знижує фактор захисту до мінімального SPF 8 чи 10. Це неправильно: автозасмага ніяк не впливає на синтез меланіну та не запобігає агресії сонячних променів, тож оберігати шкіру треба так само ретельно. Улітку, якщо ви плануєте тривале перебування на сонці, краще обирати санскрін із SPF 30 чи навіть 50.

Як підготувати шкіру до автозасмаги

Щоб упевнитися в тому, що автозасмага не викличе у вас алергічної реакції, зробіть попередню алергопробу на невеликій ділянці шкіри. Перед нанесенням обов’язково скористайтеся скрабом чи пілінгом, аби звільнити шкіру від ороговілих клітин, прийміть душ і зачекайте, доки шкіра висохне.

Як правильно наносити автозасмагу

Основне правило – не перебрати з кількістю засобу. Краще повторити процедуру за кілька днів, ніж змастити шкіру товстим і нерівномірним шаром.

Якщо ви обрали лосьйон із невеликим вмістом DHA, майте на увазі, що після першого використання результат може бути не надто виразним. Та плюс таких засобів у тому, що зазвичай вони надають світлій шкірі справді природного відтінку й не так сильно її сушать.

Для першого знайомства з автозасмагою раджу обирати засоби у форматі спрею, лосьйону чи легкого молочка. Як показує практика, такі продукти простіші в нанесенні. Якщо до автозасмаги виробник пропонує спеціальну рукавичку, краще справді її придбати – це зручний інструмент, який допоможе рівномірно розподілити засіб на тілі.

Щоб уникнути неохайних плям, особливо обережно обробляйте сухіші зони на кшталт ліктів і колін, а також щиколотки, зап’ястя й ділянки біля пахв – там засобу треба зовсім не багато. Наносячи автозасмагу на обличчя, уникайте зони навколо очей і ретельно розтушовуйте засіб між шиєю та підборіддям. Не забудьте про зону за вухами та задню поверхню шиї.

Після нанесення обов’язково дайте засобу ввібратися та не поспішайте одягатися чи бігти в душ.

Як доглядати за шкірою після автозасмаги

DHA має властивість підсушувати шкіру, тож, якщо ви хочете продовжити дію автозасмаги, приготуйтеся до ретельного щоденного зволоження. З цією метою краще використовувати засоби з кремовою (не олійною) текстурою та мінімальним вмістом жирів.

Олена Сагун

авторка б’юті- та фуд-блогу Editors and Beauty


Своє перше знайомство з автозасмагою я вважаю дуже вдалим. Це було понад 10 років тому – пам’ятаю, що того літа мені не світила подорож до моря, але засмагнути хотілося. Перше використання пройшло без ексцесів – не було ні смугастих ніг, ні помаранчевого обличчя. Навпаки, «засмага» вийшла дуже натуральною. На фотографіях того періоду я мала такий вигляд, ніби все літо провела на курорті. Мабуть, завдяки такому позитивному досвідові, я не боюся подібних засобів й охоче користуюся ними щороку.

Я не дуже люблю засмагати влітку на пляжі – мені некомфортно, та й узагалі зловживання сонячними ваннами – некорисне. Після відпустки моя природна засмага досить скромна й до кінця літа стає зовсім непомітною. Тож найчастіше я використовую автозасмагу саме наприкінці літа, щоб підсилити відтінок, який поступово тьмяніє. Але час від часу я можу використовувати такі засоби в інші сезони.

Мені подобаються різні формати автозасмаги. Кілька років тому відкрила для себе тонувальні краплі, які можна додавати до улюбленого крему для обличчя або тіла. Такі краплі діють поступово та дають ефект натуральної засмаги без розводів. Інтенсивність відтінку можна коригувати, додаючи до крему більшу або меншу кількість крапель. Проте треба розуміти, що миттєвого результату такі продукти не дають.

Якщо мені хочеться «засмагнути» уже через кілька годин, я використовую звичайну автозасмагу. Досить довго вважала найзручнішим формат гелю, проте цього року спробувала рідкий лосьйон, і тепер подібний формат також увійшов до списку моїх фаворитів. Є ще один тип продуктів для штучної засмаги, який я вважаю знахідкою – тимчасові тонувальні лосьйони або спреї. Їх можна нанести на шкіру вранці, а ввечері просто змити в душі.

Для підготовки до автозасмаги я використовую скраб для тіла, потім наношу зволожувальний лосьйон і чекаю, доки він вбереться. Нещодавно дізналася один корисний лайфхак: нанести олію або жирний крем на кутикули нігтів на руках і ногах. Так можна уникнути сильного потемніння цих зон. Якщо вирішую нанести автозасмагу на обличчя, використовую неабразивний ексфоліант і зволожую шкіру кремом. Також наношу на губи бальзам, щоб контур губ не потемнів.

Раніше я наносила автозасмагу просто долонями, але цього року спробувала спеціальну рукавичку й тепер не уявляю, як я жила без неї раніше. Вона дозволяє розподілити текстуру так швидко й рівномірно. Також нею простіше нанести засіб на спину. Поки рукавички в мене не було, намагалася впоратися зі спиною сама або ж просила допомоги чоловіка. Якщо говорити про нанесення автозасмаги на обличчя, то цього року я спробувала робити це за допомогою ватного диска. Виявилося, це також дуже дієвий лайфхак.

Щоб продовжити ефект від автозасмаги, як і у випадку з природною засмагою, я максимально зволожую шкіру після душу. Замість звичайного гелю для душу використовую спеціальну олію – вона не піниться й делікатно очищає шкіру. Крім того, я не розтираюся рушником після душу – лише злегка торкаюся ним шкіри.

Є кілька підказок, які можуть згодитися у процесі нанесення автозасмаги. Наприклад, після нанесення засобу на тіло, можна протерти лікті та коліна сухим ватним диском. Шкіра в цих місцях завжди грубіша, а отже й відтінок може здаватися темнішим. Якщо протерти ці зони, то є шанс прибрати трохи текстури, поки вона не встигла увібратися шкірою. Після нанесення автозасмаги на обличчя варто протерти сухим ватним диском брови та лінію росту волосся – щоб у цих місцях не було нашарування кольорового пігменту.

Як обрати автозасмагу

Продукти для імітації засмаги можна поділити на дві групи: засоби миттєвої та поступової дії. Ефект від перших (їх можна розпізнати за словом Instant або Express у назві) стає помітним уже після нанесення. Другі, з маркуванням gradual tan, надають шкірі бажаного відтінку поступово й так дозволяють варіювати інтенсивність засмаги.

Формат засобу обирайте залежно від типу шкіри та ваших уподобань. Щоб дістатися до спини та інших важкодоступних місць, використовуйте засіб у спреї, а для легкої та природної засмаги на обличчі спробуйте міксувати концентрат у краплях зі своїм денним доглядом.

Не намагайтеся відразу обрати найтемніший відтінок. Краще почати зі світліших тонів, а тоді поступово нарощувати насиченість під час наступних процедур.