Улітку макіяж має бути адаптованим до екстремальних умов. Це і високі температури, і раптові дощі, і вечірки, які можуть затягнутися до ранку. The Village Україна разом із візажистом Олександром Кодаком пояснює, які прийоми та засоби продовжать стійкість мейкапу та як правильно змивати стійку косметику.

Олександр Кодак

офіційний візажист Avon Україна, селебріті-візажист, б’юті-блогер

Підготуйте шкіру до макіяжу

Перш ніж розпочати макіяж, ретельно очистіть шкіру обличчя та нанесіть легку зволожувальну сироватку чи флюїд. Якщо ви використовуєте багато підсушувальних продуктів (наприклад, матувальних кремів і праймерів – ред.), це може викликати в шкіри захисну реакцію – і жирний блиск стане ще помітнішим. Тому шкіру, схильну до жирності, також важливо зволожувати.

Скористайтеся праймером

Праймер – або основа під макіяж – здатен закріпити тональний крем і запобігти його окисленню протягом дня. Засіб працює на мікрорівні, тому розподіляти його треба дуже тонким шаром – на все обличчя вистачить однієї горошинки. Якщо нанести праймер товстим шаром, макіяж «потече» вже за кілька годин. Обирати праймер варто відповідно до вашого типу шкіри та потреб: цей засіб може додатково зволожувати чи матувати шкіру, дещо корегувати її тон тощо.

Правильно нашаруйте тональні засоби та зафіксуйте результат

Щоби тон протримався якомога довше, оберіть тональний засіб зі стійкою текстурою (зазвичай їх маркують як long-lasting або long-wear – ред). Наносити такі продукти краще спеціальним пензлем. Вичавіть трохи тонального крему на тильний бік долоні, за допомогою пензлика захопіть звідти невелику кількість засобу і розподіліть його швидкими рухами від центру обличчя до країв. Така техніка допоможе уникнути «ефекту маски» (неприродно щільного та помітного тону – ред.) та убезпечить вас від того, що тональний крем потрапить на лінію росту волосся.

У зону під очима нанесіть консилер. Аби прибрати надлишки засобу, промокніть шкіру ватною паличкою.

Закріпіть результат розсипчастою пудрою. Вона зафіксує макіяж, не переобтяжуючи шкіру.

Використайте базу для повік і водостійку косметику для очей

Для стійкого макіяжу очей використовуйте силіконові бази для повік або стійкі кремові тіні нейтральних відтінків. Їх можна розподіляти по повіках пальцями. Поверх бази нанесіть звичайні компактні тіні.

Туш та підводка мають бути з вологостійким або водостійким ефектом. У макіяжі брів надайте перевагу стійкому маркеру або лайнеру.

Підберіть стійку помаду та підготуйте губи до неї

Якщо ви не маєте змоги корегувати макіяж упродовж дня, обирайте рідкі помади зі стійкою формулою. Перед нанесенням скористайтеся бальзамом: залиште засіб на губах на 15 хвилин, щоби він встиг наситити шкіру, а потім зітріть. На підготовленій шкірі губ помада протримається 8 годин або навіть довше.

Пам’ятайте, що за частого використання стійкі продукти можуть підсушувати шкіру, тому зловживати ними не варто. Та якщо ваш спосіб життя передбачає щоденне використання такої косметики, приділяйте ретельну увагу демакіяжу та догляду за шкірою.

Як зняти стійкий макіяж?

Після стійкого мейкапу шкіру треба очистити у два етапи.

Спершу скористайтеся двофазним засобом для демакіяжу або очищувальним продуктом на основі олій. Змочіть ним ватний диск і прикладіть його до губ і повік. Не тріть шкіру – натомість зачекайте 20-30 секунд, щоби засіб встиг розчинити водостійку косметику.

Після зняття макіяжу з губ та очей вмийтеся з улюбленим гелем, пінкою чи очищувальним кремом. Цей крок допоможе не лише зняти тон, а й глибоко очистити шкіру, не допустивши забиття пор.

Наостанок протріть обличчя ватним диском із тоніком або лосьйоном і нанесіть зволожувальний засіб.