Сонячний сезон уже можна вважати відкритим. Розповідаємо, на що звертати увагу при виборі сонцезахисного засобу, та з’ясовуємо, як його правильно використовувати.

Чому шкірі потрібен захист від сонця?

Вплив ультрафіолету на шкіру має накопичувальний характер. Серед довгострокових наслідків – ризик розвитку меланоми та передчасне старіння шкіри.

Світла шкіра найбільше схильна до опіків, тому особливо вразливі до сонця люди першого та другого фототипу за шкалою Фітцпатріка. Утім, темніший колір – не привід нехтувати фотозахистом. Шкіра може не реагувати на сонце почервонінням, але зазнавати пошкоджень на глибших рівнях.

Щоб запобігти опікам і фотостарінню, захищатись від сонця потрібно всім. Та особливо обережними треба бути людям із деякими формами псоріазу та акне, гіперпігментацією, розацеа, а також із післяопераційними шрамами та великою кількістю невусів (родимок).

Перебувати на сонці без захисту не можна після салонного та домашнього догляду з AHA-, BHA- та PHA-кислотами, ретинолом і його похідними, а також у період прийому препаратів-фотосенсибілізаторів. Річ у тім, що за таких умов шкіра стає більш чутливою до UV-випромінювання.

У чому відмінність між UVA- і UVB-променями?

Ультрафіолетові промені, які досягають поверхні Землі, поділяють на дві групи – А і B.

Короткі UVB-промені вражають лише верхні шари шкіри. Найбільшу небезпеку вони становлять у період активного сонячного випромінювання – з 10 ранку до 16-ї. Санскрін, який захищає лише від променів B-спектра, може запобігти сонячному опіку, але не вбереже шкіру від передчасного старіння.

UVA-промені, відповідальні за засмагу, проникають значно глибше та завдають шкоди колагеновим та еластиновим волокнам. Як наслідок – шкіра швидше втрачає пружність та еластичність, починає провисати, вкривається зморшками та довше відновлюється.

Промені спектра A проходять крізь хмари, тому стерегтися їх варто в будь-яку погоду. Не вдасться сховатись від UVA і за склом: якщо ви їздите на автівці чи працюєте біля вікна, вам також необхідний захист.

Що таке захист широкого спектра?

Санскріни, що оберігають шкіру від UVA- та UVB-променів, називають захистом широкого спектра.

Як розпізнати такий засіб:

  • за написом Broad Spectrum;
  • за позначкою UVA + UVB або UVA у кружечку;
  • за приміткою PA+ поруч з індексом SPF. Кількість плюсів після PA відповідає рівневі захисту шкіри від UVA-променів (чотири плюси – максимально можливий).

Що означає індекс SPF?

SPF (sun protection factor) – це фактор захисту від UVB-випромінювання. Число, що стоїть поруч із цією абревіатурою, вказує на дозу B-променів, яку ви можете отримати без загрози опіку.

Що вищий індекс SPF, то більше ультрафіолету блокує засіб. Наприклад, SPF 15 нейтралізує 93% UVB-променів, а SPF 50 – 98%. Водночас жодна косметика із SPF не здатна убезпечити шкіру від 100% променів.

ВООЗ рекомендує до використання засоби з індексом SPF 15+; Американська академія дерматології радить починати із SPF 30. Та якщо у вас дуже світла шкіра або ви плануєте перебувати на сонці довгий час, краще обрати санскрін із SPF 50.

Майте на увазі, що індекси SPF не сумуються. Тобто якщо ви нанесли сонцезахисний флюїд із SPF 30 і тональний крем із SPF 20, загальний захист буде дорівнювати 30, а не 50.

У чому відмінність між хімічними та фізичними фільтрами?

Хімічні, або органічні, фільтри проникають углиб шкіри та поглинають сонячні промені, наче губка. Такі санскріни прозорі, легко вбираються, але можуть викликати подразнення на чутливій шкірі. Найпопулярніші хімічні фільтри – октокрілен, оксібензон, октісалат і авобензон.

Фізичні, або мінеральні, фільтри – діоксид титану та оксид цинку – відбивають сонячні промені від поверхні шкіри. Як правило, вони дещо вибілюють шкіру та залишають на ній наліт. Косметику з мінеральними фільтрами можна використовувати навіть на чутливій шкірі.

Деякі виробники косметики поєднують у формулах обидва види фільтрів.

Як обрати формат сонцезахисного засобу?

Орієнтуйтесь на особливості шкіри: суху задовольнить класичний сонцезахисний крем або молочко; жирній та комбінованій буде комфортніше з гелем, лосьйоном або флюїдом, які не залишатимуть блиску.

На вразливих ділянках шкіри на кшталт вух, носа та контура очей, а також на татуюваннях і шрамах, доцільно використовувати засоби у форматі стіка. На важкодоступних – сонцезахисні спреї.

Не забувайте захищати від ультрафіолету губи: статистика показує, що цю зону часто вражає рак шкіри. Інвестувати в окремий санскрін необов’язково – достатньо бальзаму чи помади із сонцезахисними фільтрами.

Чи можна використовувати один сонцезахисний засіб для обличчя й тіла?

Шкіра обличчя від природи більш вразлива, тому деякі засоби для тіла можуть викликати на ній подразнення. До того ж для жирної та комбінованої шкіри текстура таких продуктів зазвичай занадто важка, а для чутливої – занадто агресивна. Своєю чергою, в сегменті санскрінів для обличчя чимало засобів мають некомедогенну та/або гіпоалергенну формулу і не містять ароматизаторів.

Якщо ви шукаєте універсальний засіб для відпустки, придивіться до кремів і спреїв із приміткою Facе/Body – такі можна використовувати по всьому тілу.

Чи захищають від сонця денний крем і тональна основа?

Деякі продукти для основного догляду також містять UV-фільтри. Якщо ви не любите нашаровувати косметику, підберіть денний крем або флюїд, який буде водночас зволожувати шкіру та захищати її від cонця.

Декоративна косметика з фільтрами теж здатна убезпечити шкіру від ультрафіолету. В асортименті багатьох брендів є тональні основи, BB-креми та пудри, які блокують UVA- і UVB-промені. Утім, щоб ці засоби оберігали шкіру так само надійно, як санскрін, наносити їх треба товстим шаром. Такий макіяж може видаватися неприродним, тому оптимальний варіант – поєднувати тональні засоби зі звичайним сонцезахисним.

Скільки санскріну потрібно для надійного захисту?

Дослідження показують, що зазвичай ми наносимо в чотири рази менше сонцезахисного засобу, ніж того вимагають норми. У результаті рівень захисту суттєво знижується: умовно кажучи, замість SPF 50 шкіру захищає SPF 12.

Оптимальним прийнято вважати розрахунок 2 мг засобу на 1 см2 шкіри. У середньому це пів чайної ложки для обличчя та шиї або не менше ніж дві столові ложки для всього тіла. Дозування варіюється від параметрів тіла та обличчя, а також консистенції засобу (що він густіший, то менше його треба). Підрахувати, скільки санскріну вам потрібно, можна за допомогою спеціального калькулятора.

Якщо ви боїтеся, що наносите крем недостатньо товстим і рівномірним шаром, обирайте сонцезахисний засіб із вищим SPF-індексом.

Як правильно наносити сонцезахисний засіб?

Санскрін – останній етап денного догляду за шкірою, тож використовувати його треба вже після сироватки та базового крему. Важливо, щоби попередні засоби встигли увібратись і шкіра була суха.

Дерматологи рекомендують наносити сонцезахисний засіб за 15-30 хвилин до виходу на вулицю. Якщо далі ви плануєте використати тональний крем, витримайте паузу хоча би в 5-10 хвилин. Найкраще з тональними засобами «дружать» легкі флюїди: креми з насиченою текстурою можуть конфліктувати з основою та надавати шкірі небажаного блиску.

Покривати сонцезахисним засобом треба всі незахищені одягом і взуттям частини тіла. Не забувайте про тильну частину шиї, вуха, лінію росту волосся та верхню частину стопи.

Як часто треба поновлювати захист?

Незалежно від індексу SPF, типу фільтрів і формату вашого санскріну, поновлювати захист треба раз на дві години або ж після контакту з водою чи інтенсивного потовиділення. Якщо засіб помарковано як водостійкий, дотримуйтесь інструкцій на пакуванні та нанесіть повторний шар не пізніше, ніж після вказаної кількості хвилин.

Швидко поновити захист в офісі або в дорозі можна за допомогою мінеральної пудри, кушону або сухого сонцезахисного спрею. Останній розпиляють навіть поверх макіяжу.

Чи потрібно захищати від ультрафіолету волосся?

Сонячні промені здатні спричинити сухість, ламкість і тьмяність волосся. До того ж UV-випромінювання – один із тригерів передчасного старіння та активного випадіння волосся. Вберегти волосся допоможуть крислаті головні убори та спеціальні сонцезахисні засоби.

Чи захищають від сонця одяг, пляжна парасолька і темні окуляри?

Найкраще від сонця захищає одяг із темних щільних тканин. У штучного нейлону та поліестеру рівень захисту вищий, ніж у натурального льону, хоча останній комфортніший для спекотної погоди. Деякі бренди – наприклад, Uniqlo та Columbia – випускають речі зі спеціальними UPF-фільтрами: така технологія дає змогу нейтралізувати значну частину ультрафіолету.

Якісна пляжна парасолька блокує до 70-80% прямих UV-променів. Може здатися, що цей показник високий, але під таким прикриттям теж можна згоріти. Річ у тім, що сонячні промені відбиваються від піску та води й здатні дістати вас навіть під парасолькою.

Окуляри з темними лінзами не завжди сонцезахисні. Щоби вберегти очі та шкіру навколо них від ультрафіолету, обирайте лінзи з високим (80-100%) захистом від UVA- та UVB-променів.