Якщо сушити волосся феном постійно, воно може стати сухим і ламким. Але за певної температури й вологості фен справді потрібний. Аби не псувати стан і структуру волосся, потрібно знати базові правила користування феном.

Чи окей лягати спати з мокрою головою? Чи можна закручувати волосся в рушник, аби висушити його? Чи безпечно вирівнювати або накручувати мокре волосся плойкою? Усі ці запитання ми поставили лікарці-трихологу.

Катерина Плахотя-Церцея


лікарка-трихолог, членкиня Української асоціації трихологів

Чи шкідливо завжди сушити волосся феном?

Постійне використання фена негативно впливає на стан волосся і робить його ламким та сухим. Сушити волосся феном необов’язково, тому що воно може самостійно висохнути приблизно за п’ятнадцять хвилин. Однак перед тим, як вирішити, використовувати фен, чи ні, потрібно зважити на вологість та температуру повітря.

Якщо вологість повітря в приміщенні не перевищує 40%, і в ньому тепло, користуватися феном не обов'язково, тому що волосся може самостійно висохнути.

Навесні та влітку в спекотну погоду краще не сушити волосся феном, адже воно самостійно висихає швидше, аніж в інші пори року. У спеку можна навіть виходити на вулицю з мокрим волоссям, якщо ви, наприклад, ідете на пляж. Однак в інших випадках гуляти з мокрим волоссям небажано, оскільки так можна отримати запалення шкіри голови й захворіти.

Восени та взимку, якщо в приміщенні є опалення та зволожувач повітря, волосся можна не сушити. Тому що в таких умовах воно висихатиме швидше й насичуватиметься додатковою вологою. Якщо ж у приміщенні холодно, то потрібно обов’язково висушити волосся, щоб не було запалення шкіри голови.

Важливо пам’ятати, що в холодну погоду не можна виходити на вулицю одразу після того, як ви посушили волосся феном. Тепле повітря фена розширює судини на шкірі голови, а коли людина виходить на вулицю, вони різко звужуються. Через це волосся не насичується кров’ю й у майбутньому буде гірше рости та випадати.

Ба більше, якщо вийти на вулицю з мокрим волоссям, вся вода на ньому замерзне й утвориться лід, який може спричинити ламкість і роздвоєння волосини. Тому перед тим, як вийти на вулицю, потрібно обов’язково почекати, поки волосся висохне, а шкіра голови охолоне й стане кімнатної температури.

Яким типам волосся й шкіри не варто користуватися феном?

Важливо знати свій тип волосся та шкіри голови, аби розуміти, чи не погіршить використання фена їхній стан. Волосся може бути сухим та нормальним, а також кучерявим, рівним та хвилястим. А шкіра голови – сухою, нормальною та жирною.

  • Нормальне волосся

Для цього типу волосся характерна відсутність аномалій, тож його можна як сушити, так і не сушити.

  • Сухе

Сухому волоссю зазвичай не вистачає вологи, тому щоб не нашкодити й не зробити його ламким, краще утриматися від використання фена.

  • Кучеряве

Кучеряве волосся є найбільш неслухняним, тому його потрібно ретельно висушувати. Під час цього можна використовувати зволожувальні муси, які зберігатимуть вологу волосся й робитимуть кучері красивішими та пружнішими.

  • Рівне та хвилясте волосся

Рівне та хвилясте волосся мають хорошу аерацію, тобто добре збагачуються повітрям. Воно у свою чергу забезпечує швидке висихання. Тому через п’ять хвилин після миття голови рівне та хвилясте волосся висихає на 50% і потребує лише невеликої допомоги фена.

  • Суха шкіра голови

Суха шкіра голови постійно потребує додаткового зволоження й живлення, тож швидко всмоктує воду з мокрого волосся. Якщо постійно сушити таку шкіру феном, вона подразнюватиметься й на ній з’являтиметься лупа. Тому найкраще рішення – це не сушити суху шкіру без потреби.

  • Нормальна й жирна шкіра голови

Для нормальної шкіри голови не потрібен спеціальний догляд і її можна як сушити, так і не сушити. Жирна шкіра висихає повільніше за інші, тому аби пришвидшити цей процес можна використовувати фен. Однак якщо сушити її неправильно, шкіра ставатиме ще жирнішою й на ній виникатимуть висипи.

Як правильно сушити волосся феном?

  1. Не розчісуйте мокре волосся одразу після миття. Вода робить його еластичним та пружним, і якщо прочесати мокре волосся, воно розтягнеться й може розірватися. Тому розчісувати волосся можна лише тоді, коли воно висохло на 70-80%, а кучеряве на 100%.
  2. Сушіть волосся не більше семи хвилин. Одразу після того, як ви вийшли з ванни, потрібно обережно промокнути волосся рушником, аби забрати зайву вологу. Після цього волосся треба сушити від чотирьох до семи хвилин, а кучеряве – до дванадцяти хвилин.
  3. Тримайте фен на відстані 15-20 сантиметрів від поверхні шкіри голови. Якщо розташувати його ближче, то тепле повітря подразнюватиме шкіру. А це у свою чергу може спричинити виділення шкірного себуму, тобто сала, і волосся частіше ставатиме жирним та брудним.
  4. Сушіть волосся зверху вниз в напрямку від шкіри голови. Не потрібно направляти потік повітря на шкіру, бо таким чином її можна пересушити й викликати свербіж. Або, якщо це жирна шкіра, можна спричинити рясне виділення сала.
  5. Використовуйте температуру від 40 до 50 градусів. Температура понад 50 градусів є травматичною для волосини, оскільки змінює її хімічну структуру. Усередині волосини є білки, які є її основною. Вони допомагають поживним речовинам рівно розподілитися всередині волосся й добре засвоїтися. Це робить його більш здоровим та захищеним. Однак за високих температур білків стає менше, внаслідок чого волосся втрачає еластичність та м’якість. Ба більше, воно ламається й може змінювати свою форму, наприклад, із хвилястого ставати кучерявим. Тому потрібно сушити волосся за невисоких температур – від 40 до 50 градусів.
  6. Обирайте середню швидкість фена. Волосина складається з декількох шарів, одним із яких є кутикула. Це зовнішній шар, який виконує захисну та бар’єрну функцію й потребує достатньої кількості вологи. Якщо сушити волосся на великих швидкостях, вода не зможе рівномірно розподілитися по всій довжині кутикули й волосся стане сухим та ламким.
  7. Велика помилка – висушувати волосся повністю. Якщо людина постійно користується феном і сушить волосся до повної сухості, то руйнує структуру волосини. Тому важливо залишати волосся трохи вологим, приблизно на 70-80%.

Чи можна вирівнювати й накручувати мокре волосся?

Накручувати або робити укладку можна лише на повністю висушеному волоссі. При контакті з плойкою вода випаровується занадто швидко й висока температура спалює волосся, пошкоджуючи його кутикулу. Також стрижень, тобто середина волосини, змінює свою структуру й волосся стає посіченим.

Тому температура прасок та щипців для волосся не повинна перевищувати 130 градусів. Найкраще накручувати та вирівнювати розчесане волосся за температури від 60 до 90 градусів.

Під час сушіння волосся бажано використовувати термозахист, оскільки він не пропускає тепло до кутикули. Кутикула є багатошаровою, і що більше шарів вона має, то менше пошкоджується волосина під час накрутки або вирівнювання. Слов’янський тип волосся не такий товстий, як інші, і має від двох до шести шарів кутикули. Тому якщо користуватися прасками або щипцями без термозахисту, можна спалити волосся. Важливо купувати якісний термозахист, наприклад, від фірми Medavita.

Чи можна висушувати волосся рушником?

Найкраща альтернатива фену – це зачекати, поки волосся висохне саме, якщо для цього є умови вологості й температури.

Щоб волосся самостійно висохло, спочатку потрібно зняти з нього зайву вологу рушником. Після цього треба покласти рушник на плечі, аби туди стікали залишки води. Залежно від довжини волосся, воно може висихати від п’ятнадцяти до тридцяти хвилин.

Найгірше, що можна зробити, – це зав’язати волосся в рушник. Коли людина обгортає волосся рушником, всередині нього відбувається парниковий ефект, який негативно впливає на шкіру голови. Йому не вистачає кисню, через що виділяється себум. Усе це спричиняє почервоніння шкіри й вона починає пекти.

Якщо ви намагаєтеся висушити волосся не використовуючи фен, не варто для цього трясти головою. Тому що це не допоможе позбутися зайвої вологи, а лише погіршить його стан.

Чи окей лягати спати з мокрим волоссям?

Не можна лягати спати з мокрим волоссям. По-перше, під час контакту з подушкою виникає парниковий ефект, який негативно впливає на стан волосся. По-друге, вночі вологе волосся передавлюється й заминається, внаслідок чого зранку має неохайний вигляд.

Також вночі є можливість простудитися й отримати запалення вушних каналів, бо волога шкіра голови дуже чутлива до будь-яких перепадів температури. Ба більше, це може призвести до випадіння волосся й головних болей.