Найімовірніше, окуляри запотівають не постійно, а лише в той момент, коли ви опиняєтеся на холодній вулиці або, навпаки, заходите з холоду в тепле приміщення. Тепле вологе повітря, яке ви видихаєте, під маскою акумулюється й отримує єдиний вихід – через верхню частину маски, звідки відразу потрапляє на скельця окулярів, покриваючи їх «серпанком». Розповідаємо, як можна уникнути цього декількома способами.

Обирайте відповідну маску

На жаль, більшість масок випускаються в єдиному розмірі – через це на різних типах лиця маска може по-різному прилягати до щік і перенісся. Якщо верхня облямівка маски прилягає нещільно або точково, то повітря буде вільно циркулювати під нею, вириваючись крізь верхній край. Як наслідок маємо запітнілі лінзи.

Тому якщо окуляри ви носите постійно (і маску теж), є сенс пошукати відповідний варіант: наприклад, більш щільно прилягає до обличчя маска з віскози або бавовни. Хороший варіант – маска з щільною окантовкою, яка фіксується на переніссі, або маска зі скошеними краями, які відкривають область щік. Багато людей хвалять шовкові маски, які краще пропускають повітря крізь маску, а не через верхній її край. При носінні респіратора повітря також не проходить через верхній край засоба захисту. Щоправда, і в масок із щільною облямівкою, і в респіраторів є свої недоліки – вони можуть залишати на шкірі вм’ятини та заломи, натирати шкіру.

Дивіться на склад маски

Якщо ви носите не одноразову медичну маску, а багаторазову тканинну пов’язку, уважно вивчіть склад тканини. Багато марок – наприклад, adidas або Uniqlo – випускають маски зі спеціального «дихального» матеріалу, який просто не дає вологому повітрю накопичуватися під маскою, а рівномірно пропускає його периметром маски.

Постарайтеся зафіксувати маску

На медичних масках за верхнім краєм є жорстка стрічка, яка дозволяє задати тканині потрібний вигин, – постарайтеся зафіксувати її так, щоб маска щільніше прилягала до обличчя. Самостійно зафіксувати край тканинної пов’язки можна спортивною або медичною стрічкою, але такий варіант не підійде власникам чутливої ​​шкіри. Замість фіксувальної стрічки можна спробувати тонку серветку, її потрібно покласти між переніссям і маскою для кращої фіксації. Або просто загніть верхній кут маски всередину – щоправда, такий спосіб найкраще працює саме на медичних масках із фіксувальною стрічкою зверху.

Перекрутіть тасьми маски

Деяким допомагає варіант із перекрученими шнурками. Для цього завушні стрічки маски потрібно фіксувати не звичайним способом, а попередньо перекрути їх за спіраллю – так повітря з маски буде виходити через бічні отвори.

Спробуйте мило та воду

Просто ретельно промийте окуляри у воді з милом, приділяючи особливу увагу внутрішній і зовнішній стороні лінзи. Після миття обережно протріть окуляри м’якою тканиною або дайте їм висохнути. Мило створює на лінзах тонку невидиму плівку, яка перешкоджає запотіванню.

Мінусів у такого методу два. По-перше, якщо у вас дорогі окуляри з лінзами з професійної оптики, то їм може бути протипоказано купання: на них може бути інший захисний бар’єр, який мило руйнує. По-друге, повторювати процедуру доведеться регулярно.

Інші засоби

Крім мила, можна використовувати більш м’який шампунь або кондиціонер для волосся, зубну пасту (бажано, не дуже м’ятну) або крем для гоління – тобто всі щільні текстури, які можуть залишити захисну плівку на лінзах. Головне в такому випадку – не перебільшити, інакше на окулярах залишаться розводи та плями, які будуть заважати огляду. Утім, як і мило з водою, усі ці засоби підходять лише в тому випадку, якщо при виготовленні пари окулярів на лінзи не був нанесений захисний бар’єр.

Одягніть маску вище, а окуляри – поверх

Якщо у вас досить широка або важка оправа, а маска з тонкої тканини, спробуйте надіти окуляри поверх маски. Під вагою оправи маска щільніше зафіксується на переніссі, повітря від вашого дихання буде не так активно вириватися назовні. Від тотального затуманення не допоможе, але пітніти окуляри будуть менше.

Не мучте себе й окуляри – купіть спеціальний засіб

Протитуманні засоби (вони так і називаються – «антифог») призначені для плавців та окуляр для плавання, де із запотіванням лінз доводиться стикатися регулярно. Найчастіше такі продукти випускаються в форматі спрею – прямо перед запливом (у вашому випадку – перед виходом із дому) їх потрібно щедро нанести на всю поверхню лінз. Відразу після цього окуляри можна надіти, спрей не викликає подразнення очей і відразу ж починає діяти. Шукати антифог-засоби найкраще у спортивних магазинах або онлайн. Коштують такі засоби недешево, але, на відміну від мила або піни для гоління, дійсно працюють у більшості випадків.

Текст: The Village

Переклад: Анастасія Шумилова