За зимовим взуттям потрібен особливий догляд, якщо плануємо носити його довше як сезон. Реагенти, сіль – усе, чим активно обробляють дороги, не йде на користь черевикам. Запитуємо в експертів про особливості зимового взуття і дізнаємося, як за ним доглядати.


Алі Сауліді

Дизайнер бренду взуття Ali Saulidi

Гладка шкіра


Особливості

Це натуральний матеріал, який зазвичай має характерний природний малюнок – мерею. Поверхня шкіри може бути оброблена на заводі мінімальним захисним покриттям: фарбами, воском. Але також може бути й без обробки, тому за нею потрібен особливий догляд.

Як доглядати

Будь-яку гладку шкіру в зимовий період перед виходом на вулицю варто обробляти захисними засобами з метою профілактики: кремами, воском або ж водовідштовхувальним спреєм. Промокле взуття треба сушити в природних умовах. Біля джерел тепла на кшталт батарей цього робити не рекомендують.

Замша


Особливості

Особливістю замші є густий короткий ворс і блискуча оксамитова структура. Не варто плутати з нубуком чи велюром. Поверхня першого – шліфована і має більш гладку структуру. У велюру грубший ворс, він, звичайно, поступається замші за багатьма характеристиками. Але загалом замша, велюр і нубук з однієї групи – ворсових шкір, а тому догляд за ними практично однаковий.

У зимову пору варто носити замшу в сухий період, тому що вплив снігу, вологи і солі погано позначиться не тільки на вигляді взуття, а й на його стані загалом.

Як доглядати

Перед виходом з дому взуття потрібно обробити спеціальними засобами для замші, переважно це вологовідштовхувальні спреї. Після зимового сезону можна використовувати хімію для відновлення структури і кольору.

Якщо взуття всередині промокло, можна вставити туди дерев’яні колодки без лакованого покриття – вони вберуть вологу. У крайньому разі це може бути папір.

Екошкіра


Особливості

Екошкіра – це не шкірзамінник і не дермантин. Це – синтетична шкіра, яку винайшли в другій половині ХХ століття шляхом синтезу поліуретану і натурального тканого матеріалу – бавовни. Екошкіра значною мірою розв’язує проблему екології, оскільки для її виготовлення не вбивають тварин, а виробничий процес не забруднює довкілля. Багато в чому вона не поступається натуральній шкірі, стійка до прання і не вигоряє. Якісну екошкіру за зовнішніми ознаками складно відрізнити від натуральної.

Як доглядати

Багато в чому засоби догляду за натуральною та екошкірою схожі: креми і фарби, водовідштовхувальні спреї. Протирати варто вологою губкою, а відтак витирати насухо.


Анастасія Карякіна

адміністраторка магазину Kachorovska

Замша: одразу після покупки треба її обробити вологовідштовхувальним засобом. Після кожного носіння чистити м’якою щіточкою або губкою для миття посуду.

Гладка шкіра: придбайте універсальний віск і натирайте ним взуття, перш ніж вийти на вулицю. Так на ньому буде з’являтися менше подряпин, а взимку сіль і волога не просочуватимуться в шкіру (це ті огидні білі полоски на ваших чорних чоботах).

Лакована шкіра: не любить морозу та перепаду температури. Її не можна сушити феном, якщо вона намокла, дайте їй висохнути самостійно, а потім натріть звичайним вазеліном, щоб шкіра зволожилась. Для кращого блиску таке взуття варто протирати м’якими фланелевими ганчірками або оксамитовими клаптиками.


6 засобів для догляду за взуттям

Водовідштовхувальний аерозоль Salamander

Гладка шкіра, замша, нубук

Вартість: 201 гривня

Лінк

Захист від води Salton

Гладка шкіра, замша, нубук

Вартість: 88 гривень

 Лінк

Віск Salton для взуття із гладкої шкіри

Вартість: 39 гривень

 Лінк

Губка Salamander

Замша, нубук

Вартість: 106 гривень

 Лінк

Губка Salamander

Замша, нубук

Вартість: 106 гривень

 Лінк

Крем Centralin

Гладка шкіра

Вартість: 69 гривень

 Лінк

Обкладинка: Анна Бобирєва