Вересневі видання щонайменше десяти світових модних журналів вийдуть із темношкірими жінками на обкладинках. The Village Україна пояснює, чому це важливо.

У 2015 році вісім темношкірих жінок з’явилися як головні героїні вересневих глянців. Cеред них: тенісистка Серена Вільямс, співачки Ciara, Beyonce та Queen Latifah, акторка Віллоу Сміт. Навряд редактори зібралися і вирішили: «Це круто, давайте так зробимо», – йдеться у публікації The Guardian. «Економіка обкладинок працює так, що для них обирають людей, які найбільш трендові зараз, які є визначальними для певного культурного моменту», – пояснював один з експертів.

«Люди повинні впізнавати людину на обкладинці. Моя компетенція – продажі, а не етнічне різноманіття», – пояснювала The Guardian колишня головна редакторка британського Vogue Александра Шульман, чому за її 25-річну кар’єру лише дві темношкірі моделі (Наомі Кемпбелл та Джордан Данн) були головними героїнями обкладинки глянцю. «Усе просто: було б продано менше копій», – заявила Шульман.

Наомі Кемпбелл – одна з темношкірих моделей, яким вдалося потрапити на обкладинку Vogue – розкритикувала підхід Шульман до політики етнічного різноманіття в редакції. У своєму Instagram вона опублікувала пост з побажанням, аби новий головний редактор британського Vogue більше дбав про інклюзивність та етнічне різноманіття в команді.

Уперше в історії британського Vogue темношкіра дівчина на обкладинці вересневого номера – який вважається найважливішим у році – з’явилася лише 2018-го. Нею стала Rihanna.

Історичні зміни сталися і в американському Vogue. Обкладинку для Vogue US зняв фотограф-афроамериканець Тайлер Мітчелл – це сталося вперше за 126-річну історію видання. На обкладинці – співачка Бейонсе. Головна редакторка Анна Вінтур дала співачці безпрецедентний контроль над знімальним процесом, і саме тому Бейонсе запросила фотографа Мітчелла, повідомляє Huffington Post з посиланням на власні джерела.

«Коли я починала 21 рік тому, мені казали, що на обкладинки журналів важко потрапити, бо темношкірі люди не продають», – розповіла Бейонсе в інтерв’ю для вересневого Vogue. «Звісно, тепер доведено, що це міф. І не тільки тому, що афроамериканка з’явилася на обкладинці найважливішого для Vogue номера в році. А й тому, що це перша обкладинка Vogue, яку зняв афроамериканський фотограф».

«Поки не буде мозаїки бачення від різних етнічностей за об’єктивом, доти ми будемо звужувати бачення того, який справді виглядає світ», – прокоментувала Бейонсе вибір фотографа.

Вересень 2018 року може стати рекордним за кількістю обкладинок з темношкірими жінками. Крім Beyonce та Rihanna, на обкладинках Elle, Marie Claire, Ebony, Glamour, Love, Sunday Times з’являються реперка Princess Nokia, акторки Трейсі Елліс Росс, Ісса Рей, Зендая, Люпіта Ніонго, Ейжа Наомі Кінг, комік Тіффані Геддіш та модель Слік Вудс.

Акторка Трейсі Елліс Росс на обкладинці ELLE Canada
Акторка Зендая на обкладинці Marie Claire

Рекордна кількість «models of colour» – понад 30% – взяла участь у модних показах сезону осінь 2018 у Нью-Йорку, Мілані та Парижі, згідно з Diversity Report.

Водночас декілька темношкірих моделей нещодавно порушували проблему дискримінації під час кастингів у серії відео під назвою Black Like Me про расизм у фешн-індустрії. В одному з епізодів британська модель Леомі Андерсон розповідає про досвід, коли вона чекала на кастингових агентів по три години, аби їй сказали: «Вибачте, ми взагалі не шукаємо темношкірих моделей».

Фото: beyonce