The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Квартира тижня належить родині дизайнерки та засновниці студії Yova Yager Design Йові Ягер. Команда Ягер спеціалізується на розробленні та реалізації інтер’єрів у сфері гостинності: у портфоліо студії, зокрема, заклади Rose-Mary Cafe в Києві, Residence Restaurant у Черкасах і Koktelka Bar у Харкові. Цей проєкт є для Ягер першим за сім років у житловому дизайні, із нього вона відновлює роботу студії в цьому сегменті.

«Я хочу створювати сучасне житло для городян, – розповідає Ягер. – Це цікаво, відповідально й зовсім по-іншому, ніж було ще п’ять років тому. Я відчуваю, що можу створити щось нове й важливе для людей. Тому розширюю кордони своєї студії до створення будь-яких просторів, зокрема житлових, для людей, але як і раніше тільки осмисленого відповідального дизайну».

Розташування:

Дарницький район

Дизайн:

Йова Ягер (Yova Yager Design)

Площа:

75 м²

Висота стелі:

2,7 м


Оселя розташована в окремому багатоповерховому будинку в Дарницькому районі, тут мешкає авторка проєкту з партнером. Завдяки переплануванню без внесення змін у несучі конструкції основну кімнату, кухню та коридор перетворили на один відкритий простір. «Це житло для себе, дизайн для дизайнера. Невеликий простір, де ти продовжуєш вести звичайний спосіб життя, працюєш, проводиш презентації, зустрічаєшся з друзями, їси, слухаєш улюблену музику, дивишся серіали, нічого не робиш і кохаєшся. Усе на одній локації», – каже Йова Ягер.

«Дизайн громадських місць дає хороше розуміння, як зробити житло таким, щоб у ньому хотілося саме жити, а не просто ночувати», – додає авторка проєкту. Розповідає, що проєкт будувала навколо кількох основних принципів: багатофункціональності («Твій дім – це й офіс, й улюблене кафе, і робочий кабінет, й інтимний простір одночасно»), екологічності («Важливо робити, що можеш, і не боятися бути краплею в морі: від сортування сміття вдома до меблів із конопель і грибів»), раціональності («Немає дорогих і дешевих марок, є безглузді речі») та less is more («Чистота простору та гранична функціональність як запорука комфорту й можливості змінювати настрій»). «Ще одна важлива річ: простір має бути, як ще одна ваша частина тіла, як продовження вас», – уточнює Ягер.

Як один із прикладів функціональності – кухня, поєднана в одній композиції зі стінами. Ягер розповідає, що на виготовлення та встановлення кухні довелося чекати пів року, але воно було того варте: «Вона продумана до дрібниць, технологічна та зручна. На ній готують щодня, до речі». Серед особливостей кухні – можливість зручного та детального сортування сміття, інтеграція розеток прихованого монтажу в стільницю та приховані холодильник і пральна машина.

Більшість меблів виготовив за індивідуальними ескізами український виробник Verdi Company. «Це відповідальний партнер, з яким ми співпрацюємо вже понад сім років у проєктах зі сфери гостинності. Тому якість меблів пройшла школу зносостійкості ресторанних і готельних вимог», – каже засновниця Yova Yager Design. Окрім того, в інтер’єрі використали перетягнуті й реставровані радянські стільці з OLX: «Такий ось апсайклінг».

Непростим завданням на об’єкті було реалізувати дзеркальну шафу на всю висоту стелі з дверима. «Вона повинна відокремлювати основний простір від спальні так, щоб не було зрозуміло, що за дзеркалом щось є; і взагалі це шафа, а не стіна», – пояснює Ягер. Складність полягала у висоті конструкції з мінімальними щілинами від стелі до підлоги. «Найбільший кайф: коли відкриваєш дверцята в гардеробі, автоматично вмикається та вимикається світло», – додає авторка проєкту.

Ще один виклик – потреба знайти у квартирі простір для двох велосипедів. «Два спортивні велосипеди – це пара мешканців оселі, крім двох його господарів, – пояснює Ягер. – Велосипед є цілою екосистемою. Багато всіляких запчастин і пристосувань, це все десь треба зберігати, десь їх треба мити. І завдання полягало саме в тому, щоб усього цього не було видно». У гостьовій вбиральні встановили спеціальну мийку для великів, а зберігають їх у гардеробі: «Тож ніхто з гостей не здогадується про їхнє існування».

Фото: Євгеній Авраменко