The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Район:

Київська область

Дизайн:

U concept (Ольга Соборова, Олександр Карпінський, Ксенія Шепелевич)

Площа:

205 м²

Висота стелі:

6 м / 2,8 м


Двоповерховий будинок розташований у Київській області. Дім зроблений повністю з дерев’яного зрубу. Дизайнери займалися виключно інтер’єром будинку, оскільки архітектура дому була вже готова.

Помешкання створювали для молодої сім’ї з дитиною. Основним побажанням власників було створити функціональний простір, тому дизайнери трохи переосмислили планування, зберігаючи заплановані системи. «Ми глобально не замінювали планування та працювали з тим, що є. Швидше думали, як зручно розмістити меблі та санвузли», – розповідає дизайнерка Ольга Соборова.

Також власники хотіли, щоби будинок був затишним. «Власникам подобається така стилістика інтер’єру. Вони надсилали нам референси, яких ми дотримувалися, коли обирали меблі й основні кольори інтер’єру. Ми намагалися створити максимально атмосферний будинок, оскільки пара дуже любить затишок і домашній декор. У них уже було багато фотографій, картин і книжок. Ми створювали зручну оболонку для того, аби вони могли затишно обжити свій декор у цьому домі», – пояснює дизайнерка.

Інтер’єр оселі зроблений у скандинавському стилі з елементами баухаузу. Увесь будинок зроблений у холодний відтінках, але завдяки дерев’яній фактурі стін інтер'єр виглядає теплим. Основні акцентні кольори в інтер’єрі: чорний, сірий і темно-зелений.

Умовно дім поділяється на дві частини: загальну зону на першому поверсі, де розташована вітальня, кухня, технічні приміщення; і приватну зону на другому поверсі, де розташовані два санвузли, а також спальня та дитяча кімната.

Особливістю цього дому дизайнери називають друге світло над вітальнею, що на першому поверсі. «Замовники разом з архітектором вирішили зробити друге світло, попри те, що це забирає значну частину «корисної» площі будинку. Проте друге світло створює цікавий ефект, додає повітря та збільшує простір. Це фішка дому, яка дуже виграшно виглядає», – каже Ольга. Завдяки другому світлу висота стелі у вітальні шість метрів.

Біля входу у вітальню є скляний камін. Дизайнерка каже, що це акцентний елемент, який не тільки дає тепло, а ще й створює затишну атмосферу в будинку.

Посередині вітальні стоїть великий сірий диван. «Власники дуже люблять проводити час на дивані, тому у вітальні ми помістили великий зручний диван від українського бренда Blanche», – розповідає Ольга.

У вітальні немає телевізора. Дизайнери передбачили проєктор, який майже не видно, коли він у зібраному стані. «Завдяки цьому рішенню в інтер’єрі немає зайвих елементів, але при цьому можна в будь-який момент подивитися фільм, відкривши проєктор одним натиском кнопки пульта», – додає дизайнерка.

Стіл у вітальні від українського бренда Woodwerk. Вінтажні стільці з ротангу 1960-х років в стилі баухауз від відомого дизайнера Марселя Бреєра власники знайшли самі. Також два акцентні плетені абажури Thai natura над столом доповнюють загальну стилістику обідньої зони.

«Ще однією фішкою будинку є велика бібліотека аж до самої стелі вітальні. Під цю бібліотеку розробили спеціальну драбину, яка переміщується вздовж усієї бібліотеки на спеціальному рейлі. Це дуже цікавий і функціональний елемент інтер’єру» – розповідає Ольга, – У будинку багато вікон у підлогу, що дозволяє світлу проникати в помешкання. За вікном також дуже затишна атмосфера, тому інтер’єр та екстер’єр відповідають одне одному. Це було важливо обіграти», – додає вона.

У будинку достатньо велика кухня. Власник будинку дуже любить готувати, тому в нього були побажання щодо функціональності кухні: велика варильна поверхня на п’ять конфорок, дві мийки та професійна витяжка. Усі корпусні меблі та кухню робила українська компанія за індивідуальним замовленням. Техніка, сантехніка й освітлення від європейських брендів.

На другому поверсі дві ванні кімнати, одна з яких дитяча. У санвузлах використовували багато дрібної плитки. В одному з них дизайнери поєднали декілька різних фактур: дерево, бетон, білу кераміку та чорну дрібну плитку. Одним із побажань власників була ванна, що стоїть окремо, і два умивальники.

У дитячій ванній кімнаті дизайнери використовували італійську плитку Equipe. «Ми поєднали дві геометричні форми однієї плитки: гексагон і шеврон. Дуже вдячні плиточнику за ювелірну роботу в дрібною плиткою», – каже дизайнерка.

Власники хотіли окремі полички для дитячих іграшок, оскільки у ванній кімнаті їх завжди багато. Їх зробили яскраво-помаранчевого кольору, а весь санвузол зробили у світло-блакитних тонах.

Інтер’єрна реалізація проєкту тривала рік. «Труднощі полягали в тому, що цей дім зроблений із дерева. Ми вперше працювали з таким будинком, тому деякі особливості дізнавалися вже у процесі роботи. Наприклад, ми вже зробили планування, усе спроєктували, порахували, а потім виявилося, що через те, що дім дерев’яний, аби покласти плитку в санвузлах, необхідно додати 5–7 сантиметрів стін: профіль, гіпсокартон і плитку. Душова вже ледь влазила, ми боролися за кожен сантиметр», – розповідає Ольга.

Також дизайнери довго чекали на плитку й освітлення, оскільки їх замовляли з-за кордону, коли почався перший локдаун. Тому терміни дещо затримувалися. «У цілому все було добре. Нам пощастило з будівельною бригадою, яка з розумінням ставилася до всіх наших змін, і власниками, які нам довірились і швидко ухвалювали рішення», – резюмує дизайнерка.

фото: Андрій Безуглов