The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Район:

Дніпровський

Дизайн:

Дмитро Красний

Площа:

30 м²

Висота стелі:

2,70 м


«Квартира тижня» розташована в житловому комплексі «Комфорт Таун» на лівому березі. Це квартира-студія площею 30 м² на п’ятому поверсі.

З моменту купівлі квартира призначалася для однієї людини – фотографа Вови Клєвєра. «Спочатку квартира будувалася для мене, – розповідає господар. – Але життя класно повернулося й у мене з’явилася дівчина та кіт. Нам усім круто. Навіть якби й була ще дитина, то вона теж би помістилася».

Дизайн помешкання – це спільний проєкт Клєвєра та його друга, дизайнера й архітектора Дмитра Красного. У ремонту й облаштування цієї квартири є ціла передісторія. Вова й Діма дружать ще з 12 років. Власне, Діма відкрив Вові мистецтво фотографії, якою він зараз і займається. «Діма завжди в пошуках креативу та творчості. Він постійний експериментатор. Зараз він навчається в Дессау (Dessau International Architecture School)», – розповідає Клєвєр.

Хлопці розповідають, що склали творчий тандем ще з юнацтва. Коли Клєвєр придбав квартиру, то знав, що над дизайном вони працюватимуть разом. В автора проєкту Дмитра Красного було 30 м² простору та обмежений бюджет на ремонт. Тому першою метою було зробити все бюджетно, але стильно й функціонально.

«Нам обом 24 роки, – каже Вова. – Нас виховувала однакова генерація батьків. Мислення щодо дому у старого покоління абсолютно відрізняється від нового, від нашого. Раніше було так, що вдома треба відпочити й виспатися. А зараз відчуття дому стало чимось більшим і ширшим. Ми більше кайфуємо. Світ глобалізувався та змінився. У нас немає нестачі чогось, є надмір. Ми починаємо залагоджувати свої потреби, перевищуючи піраміду Маслоу. Нам хочеться, щоб удома і вініл грав, і щоб домашній мінікінотеатр був. Дім переріс у щось більше. Це як кокон».

Дизайнер Красний каже, що на карантині квартира стала потрібною для багатьох цілей, про які раніше не здогадувалися: відпочивати, приймати гостей, працювати, займатися спортом тощо. «Дім став мультифункціональним поняттям. Тому наше завдання полягало в тому, щоби показати це в інтер’єрі попри обмежену площу», – каже автор проєкту.

«Дизайн – це вирішення певних потреб, проблем. Але не тільки функціонально, а й естетично. Це спосіб мислення, як упорядкувати своє житло так, щоби ти міг тут закривати всі свої питання. Як фотографу мені потрібен був простір, де я відчував би себе добре. Це мала бути оселя, як станція перезарядження», – розповідає про свої очікування від ремонту Клєвєр.

Додає, що натхнення для проєкту знайшов на виставці в Парижі в Louis Vuitton Foundation. «Мене вразила ціла ретроспектива дизанерки Шарлотти Перріан, це одна з найвідоміших дизайнерок XX століття, це жінка-новатор. У музеї Віттона була представлена ціла виставка її речей. Було багато предметки (ліжка, стільці, ідеї з облаштування кімнати). Я на емоціях подзвонив Дімі, почав ділитися й кажу: ми точно маємо зробити щось своє. Накидав йому фото для натхнення», – розповідає Клєвєр.

Уже у процесі ремонту з’явилася ідея зробити меблі для квартири власноруч. «У нас немає кордонів у творчості», – каже Клєвер. Красний доповнює: «Дизайн – це не привілей багатих, це не про его дизайнера та його самовираження. Тренд перенасичений дизайном: є рішення дизайнера, які нераціональні, а заради краси. Ми хотіли відійти від цього. Просто, якісно та стильно. Ось яким має бути дизайн».

Клєвєр додає, що знайшов кілька рішень завдяки YouTube-каналу Never Too Small із проєктами маленьких квартир (до 50 м²). З огляду на ці джерела натхнення та кілька побажань власника (розміщення бібліотеки, великого ліжка й телевізора, а також PlayStation і вінілового програвача) Красний запропонував концепт на основі ідеї гнучкості. «Це простір, який можна трансформувати залежно від потреб. Інакше на 30 м² може стати нудно».

Перепланування. На етапі проєктування вирішили відійти від планування, яке пропонував забудовник. Зокрема, це стосувалося кухні та лоджії. Довелося знести певні перегородки. Наприклад, у кімнаті була вмонтована скляна лоджія. Стінку демонтували й так збільшили простір кімнати.

З кухнею теж довелося комбінувати. Планування передбачало велику кухню, яка мала розташовуватися вздовж найдовшої стіни. Красний вирішив це змінити. Кухню перемістили на коротшу стіну. Її зробили максимально маленькою, але водночас так, аби вона задовольняла всі потреби мешканців квартири. Є все необхідне для того, щоби готувати. Але для цього довелося підвести воду з ванної кімнати, а запроєктовану забудовником трубу перекрити.

Стиль. Автор проєкту Дмитро Красний не керувався єдиним стилем. Каже, що метою було не витримати конкретний стиль, а зробити квартиру зручною для її власника. «Для мене було важливо створити інтер’єр, як чисте полотно, який Вова як творча людина потім буде наповнювати. Саме тому тут немає великої кількості кольорів і текстур. Усе максимально просто. На фото квартира виглядає як біле полотно. Але на відео вже видно, як її обжили: бібліотека, картини, рослини», – розповідає Красний.

«Нашою метою було уникати імітацій: не імітувати паркет лінолеумом чи шпоном дерево. Головне в усьому – щирість. Наш дизайн саме такий, – кажуть хлопці. Стіни пофарбовані в білий, на підлозі мармолеум. На білому тлі – вкраплення дерева та кілька яскравих акцентів. Клєвєр надихнувся Bauhaus, тож референсом були яскраві деталі: відкрите використання червоного, жовтого, синього кольорів. Кольорові вставки в такий спосіб підкреслюють конструктив меблів.

Зонування. Увесь простір квартири-студії зонували. Є спальна зона з великим ліжком, робоче місце зі столом й офісним стільцем та зона вітальні з модульним диваном ІКЕА, що зроблений у колаборації із британським дизайнером Томом Діксоном.

Ванна кімната. Ванна кімната мала обмежену площу. Для того, щоб її збільшити, дизайнер запропонував винести пральну машину в коридор і зашити її в шафі. Замість запропонованої забудовником душової кабіни Діма спроєктував душову зону: підлогу підняли, зробили спеціальний піддон, а також поставили скляну стінку-перегородку. Душ має близько метра в довжину.

Дерев’яні полиці для ванни обрали відкритого типу. Оскільки це маленька кімната, то не можна використовувати закриті полиці й шафи, каже Красний: «Вони крадуть відчуття простору. Натомість відкриті полиці дають більше повітря. Їх можна наповнювати, але водночас не забирати простір».

Кухня. Кухню перепланували на іншу стіну, розмістили там духову шафу та електроплиту. Холодильник перенесли й зашили в шафу. Спочатку власники хотіли маленький холодильник готельного типу. Але Красний переконав друга в тому, що круто в маленькій квартирі зуміти стильно розмістити великий холодильник.

Меблі. «Меблі у квартирі із ДНК. У прямому значенні слова. На них є наша кров. Бо меблі ми робили власноруч», – кажуть хлопці. З купленого у квартирі: диван і корпусні меблі. Усе інше дизайнер спроєктував сам. Для цього використав мінімум текстур і матеріалів. Для меблів це була фанера й меблевий щит. Це все покривали дубовою морилкою, щоби відтінок був темніший і виглядав більш елегантно. «Щоразу, як сідаєш за стіл чи на стілець, розумієш, що це не просто річ із магазину, це річ, яку зробила конкретна людина, вона її проєктувала, вона її створила», – каже Красний.

Метою було зробити так, щоби меблі не з’їдали весь простір квартири й могли трансформуватися. Зрештою, вирішили зробити всі меблі на колесах, щоб їх легко можна було пересувати квартирою відповідно до потреб. Наприклад, є стіл. У певний момент він виступає як робочий, стоїть у кутку біля вікна. Коли приходять гості, стіл легко перемістити в зону вітальні. Або ж зранку всі меблі можна розсунути й зайнятися з дівчиною йогою, каже Красний. Журнальний стіл можна перетворити у столик для сніданків або ж використовувати його як лавочку, коли прийдуть на вечерю друзі.

Красний пов’язує ці рішення з підходом Do It Yourself. Він показує, що попри обмежений простір і бюджет, можна створити помешкання, де людина почуватиметься комфортно, зможе втілювати свої ідеї й наповнювати квартиру життям, каже дизайнер проєкту.

Увесь ремонт із меблями обійшовся приблизно у 20 тисяч доларів: «В один момент я просто перестав рахувати. Я розраховував на 10 тисяч доларів. Але, думаю, що ремонт із технікою обійшовся десь у 20. А сама квартира коштувала 40 тисяч доларів», – розповідає Клєвєр. Додає, що результатом задоволений. Каже, що хороший дизайнер створює відчуття дому, у який хочеться повертатися якнайшвидше: «От у мене саме так. Де б я не був, але хочеться додому. Це найголовніше, що має отримувати людина, яка заселяється у квартиру».