The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Олександр Кондріяненко

Житловий комплекс:

Respublika

Дизайн

Тетяна Сауляк

Площа

75 м²

Висота стелі

2,7 м


Квартира тижня розташована в житловому комплексі Respublika на Теремках. Помешкання створювали для молодої сімейної пари з дитиною. Замовники просили зробити світле й функціональне житло в яскравих кольорах, де було б комфортно жити й відпочивати. «Господарі не хотіли, щоби квартира була «холодна» й «консервативна», дизайн мав стати абсолютною протилежністю номеру в дорогому готелі. І водночас, щоби це була зручна й комфортна квартира», – розповідає дизайнерка Тетяна Сауляк, яка відповідала за проєкт. Додає, що з урахуванням розробки його втілили за пів року.

Планування квартири має форму літери «Г»: помешкання складається із загальної кухні-вітальні, спальні господарів і дитячої кімнати. Перепланування проводили лише там, де це було можливо й доречно: балкон об’єднали з кухнею-вітальнею (з дозволу забудовника), а площу другого санвузла частково використали для комірчини. Решту зон залишили на своїх місцях. «Замовники не мали наміру кардинально втручатися у планування, та й саме планування не дозволяло таких змін», – пояснює Сауляк.

Стилістику дизайнерка визначає як «сучасну з елементами скандинавського стилю, але більш яскравого та життєрадісного». У квартирі велика кількість окремих меблів, освітлення переважно скандинавських виробників, зокрема IKEA. Усі столи, столики та стільці також замовляли в IKEA. Корпусні меблі виготовляли на замовлення українські виробники, враховуючи параметри від замовників. Ще одним побажанням господарів було те, щоби для підлоги в зоні кухні-вітальні використали плитку – із сім’єю проживатиме пес коргі. Для покриття обрали керамограніт із текстурою дерева.

Зайшовши у квартиру, потрапляємо в невеликий хол, у якому є велика синя шафа, лавка та дзеркало. Повертаємо ліворуч і потрапляємо в загальну зону, що об’єднує кухню та вітальню. Ліворуч від входу вбудована шафова конструкція «під дерево», у якій передбачені місця для зберігання. Також конструкція виконує планувальну функцію: слугує стіною одночасно в холі та вітальні. Там розмістили пральну машину й бойлер, місця для зберігання. У центрі конструкції розташований вхід у комірчину.

Кухня включає обідню зону (стіл і стільці від IKEA, світильник – FILD) та зону для готування, де є стільниця з індукційною плитою й мокрою зоною та прихований холодильник. Фасади кухні пофарбовані в білий і рожевий кольори. Також на кухні є пенал синього кольору: там можна зберігати книжки, алкоголь, чашки тощо. На фартусі використали жовту плитку чеського виробника Rako, над фартухом – довга помаранчева полиця. «Кухня – центральна точка у квартирі, тому її вирішили зробити яскравою, відкритою. Кольорова гама кухні є відправним пунктом для всього дизайну помешкання. Наприклад, рожеві шафки в кухні перегукуються з навісними тумбами у вітальні, а синій пенал – із шафою й кольором стін», – коментує дизайнерка Сауляк.

У зоні вітальні диван сірого кольору від українського бренда Interia, навпроти – домашній кінотеатр. Поряд із диваном журнальний столик IKEA та столик українського бренда Woo. Стіни у вітальні пофарбовані в синій і білий кольори: на торцевій стіні синій накладається на білий у вигляді візерунка, який має як декоративну, так і прикладну функцію: приховує двері та додає контрасту стіні з кондиціонером.

З вітальні потрапляємо у спальню, яка поділена на дві зони: зону відпочинку з ліжком і робочу частину. Зони умовно розділені завдяки кольорам на стелі: блакитний колір відмежовує зону спальні від робочого простору, над яким стеля пофарбована в білий.

У зоні спальні на стінах використали шпалери від українського бренда, ліжко – Interia, приліжкові тумбочки – IKEA, текстиль також від IKEA. У робочій зоні акцентна стіна оздоблена ДСП із фактурою дерева. Розташували невеликий столик, над ним – дві вертикальні полиці у ключових кольорах помешкання. Навпроти робочого місця також розташували шафу з дерев’яною текстурою. Підлога – паркетна дошка. Зі спальні також є прохід у гардеробну кімнату господарів, полиці в якій виконані в помаранчевих тонах. Гардероб прохідний: звідти, своєю чергою, відкривається прохід у господарський санвузол – там лише унітаз і рукомийник; кольорова гама – також помаранчева.

Основний санвузол має більшу площу й розташований одразу навпроти входу у квартиру. Його виконали в білих і рожевих кольорах із вкрапленнями помаранчевого та синього. «Господар, як не дивно, дуже полюбляє синій і рожевий кольори. Господиня ж не була проти рожевого кольору, зокрема, у ванній кімнаті. Тут у нас рожева стеля й рожева основа дзеркала», – розповідає авторка проєкту. В основному санвузлі є ванна, об’єднана з душем, унітаз і рукомийник над синьою стільницею. На стінах використали білу плитку, на підлозі – білу та чорну для додавання контрасту.

Переходимо до дитячої: вона доволі велика за розмірами, акцентним кольором є яскраво-помаранчевий. Встановили двоярусне ліжко, на першому рівні якого розташували диван Blest. У кімнаті також є робоча зона для дитини: там стіл із можливістю регулювання висоти, над ним полиці помаранчевого кольору. Поряд зона зі шведською стінкою, де хлопчик зможе робити вправи та займатися гімнастикою. Також у дитячій встановили велику шафу, яка має багато місця для зберігання, зокрема, шухляди для іграшок. Принт на стелі виконали в помаранчевому кольорі, підлога – паркетна дошка.

У помешканні кілька сценаріїв освітлення: є верхнє яскраве світло, яке максимально освітлює простір, а також локальні підсвітки. Наприклад, на кухні, окрім верхнього освітлення, додали підсвітку зони для готування, також є локальні світильники над обіднім столом. У вітальні, крім основного освітлення, використали торшер і настінні світильники біля кіноекрана. «Освітлення обирали з таким підходом, щоби можна було регулювати ту кількість світла, яка необхідна для власників у той чи інший момент. Серед брендів: FILD, Nordlux та IKEA».