The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Сергій Савченко

Район

Голосієвський

Дизайн

Катерина Горяєва

Площа

55 м²

Висота стелі

2,90 м


Квартира тижня розташована у житловому комплексі «Французький квартал-2», поблизу станції метро «Либідська». За проєкт відповідала дизайнерка Катерина Горяєва, засновниця студії Ki Design.

Житло створювали для дорослої пари, яка планує проводити в помешканні багато часу. Чоловік часто працює вдома, інколи займається електронною музикою, тому просив облаштувати окреме робоче місце у квартирі. «До того ж замовник часто працює допізна, тому було прохання облаштувати поряд із робочим місцем диванчик для відпочинку. А також, щоб можна було піти на кухню, приготувати собі щось вночі й не заважати при цьому дівчині», – пояснює дизайнерка.

Облаштувати помешкання в темних кольорових тонах просила замовниця, це було її ключовою вимогою. «Замовниця себе відчуває затишно майже в цілковитій темряві, це найкраща атмосфера для її відпочинку. Тому вона просила, щоб квартира була в темних тонах, і щоб усі вікна закривались шторами чи ролетами блекаут. З цієї причини ми не робили майже ніде освітлення на стелі – усе освітлення локальне», – каже Катерина.

«Це вперше в моєму досвіді, коли замовники самі хотіли такий інтер’єр і розділили моє захоплення темними кольорами стін. Адже не багато хто із замовників на це згоден і має таку потребу. Я дуже зраділа, почувши такий запит, бо давно хотіла зробити квартиру в темних тонах. Це була крута можливість здійснити свою мрію», – додає авторка дизайну.

Помешкання повністю перепланували: прибрали всі перегородки й утворили вітальню (об’єднану з кухнею), окремі спальню та гардеробну, санвузол, а також комірчину, де зберігаються всі господарські речі та пральна й сушильна машини. Робоче місце чоловіка розташували в зоні вітальні. Забудовником у квартирі також передбачений балкон.

Стиль дизайну інтер’єру дизайнерка Горяєва визначає як «сучасний у темній кольоровій гамі». Використали темно-синій колір і поєднали його з теплими відтінками дуба, які додають тепла та світла в помешкання. У темну кольорову палітру як акцентні інтегрували також яскраві кольори: помаранчеві крісла у вітальні та на балконі, жовтий радіатор. Ще одна особливість – для створення інтер’єру використовували матеріали та меблі переважно від українських виробників.

Зайшовши до квартири, потрапляємо до невеликого холу: там лава з ящиками для ключів чи інших підручних предметів. Далі потрапляємо в загальну зону кухні-вітальні. Кухня розташована праворуч за металево-скляною конструкцією, яку виготовляли за кресленнями дизайнерки, і умовно утворює невеликий прямокутник. У ній передбачені розсувні двері та вікно, звідки можна подавати їжу відразу на високу стільницю, розташовану в зоні вітальні.

«Кухня мала бути одночасно і закритим приміщенням, і відкритим. Закритим, тому що пара має котів, і кухня має бути ізольованою від тварин за потреби. Також тому, що замовниця полюбляє часто готувати, а це – запахи від їжі, що не завжди бажані у вітальні. Відкритим, тому що квартира має невелику площу й було важливо зберегти відчуття простору. Тому вирішили зробити таку конструкцію, щоб кухню одночасно і відгородити від загального простору, і зробити відкритою».

Кухня умовно поділяється на дві зони: з одного боку розташовані фасади з вбудованою технікою (великий холодильник, духова піч), з іншого – стільниця з індукційною плитою та мокрою зоною. Стільниця виконана з натурального каменю, фасади кухні – з натурального дерева. На кухні немає вертикального освітлення: плиту освітлює світильник на витяжці Elica, зону нарізання – настінна лампа. Під стільницею посудомийна машина й місця для зберігання.

Високий обідній стіл освітлюють два стельові світильники, поряд два барні стільці від української компанії Woo. Стіл плавно перетікає в робочу зону чоловіка, яка включає високу частину (там встановлять музичну апаратуру, за якою слід працювати стоячи) та низьку (де можна працювати за комп’ютером). Над робочою зоною чоловіка – полиці для платівок і книг. Усі конструкції, як і кухню, виготовляв на замовлення (натуральне дерево) український виробник buro150.

Навпроти робочого місця чоловіка розташований диван IKEA синього кольору (у тон зі стінами), поряд крісло українського виробника DLS. «Пошук дивана був непростим завданням. По-перше, довго шукали диван саме від українського виробника. По-друге, він мав бути вузьким, ще й розкладним, щоб у разі чого розмістити на ньому гостей. Необхідне знайшли тільки в IKEA», – пояснює Катерина.

З вітальні також відкривається вхід до господарської кімнати та гардеробу. Двері до гардеробної кімнати зробили на коліщатках і повністю дзеркальними – це розширює простір квартири, також вони слугують як єдине повноцінне дзеркало у квартирі. Обрамлення дзеркала стилістично збігається з конструкцією, яка оточує кухню. Чорний колір – один із основних кольорів деталей (ручки дверей, настінні світильники, вимикачі). Підлога в усій квартирі – паркетна дошка (окрім санвузла). Стеля – гіпсокартон, пофарбований у такий же колір, як і стіни.

У спальні встановили двоспальне ліжко – його виготовляли на замовлення українські майстри, конструкцію зробили великою та додали максимальну кількість місця для зберігання. Під матрацом – простір для зберігання валіз, сноубордів, лиж і мотоциклетного знаряддя (це хобі замовника). Місця для зберігання також є по обидва боки ліжка: з одного боку під кришкою, з іншого – у вигляді полиці для книг. Праворуч від ліжка крісло DLS синього кольору, столик і торшер: це місце для читання. Узголів’я ліжка виконали у вигляді напівкола – це один із ключових елементів в інтер’єрі, перегукується з круглою полицею для книг на стіні. На стелі у спальні зовсім відсутнє освітлення – лише бра на стіні. Штори мають точно такий колір, як і стіни: тканина містить спеціальну підкладку, яка блокує проходження світла. Такі ж штори використані у вітальні.

У спальні акцентним елементом слугує стіна з коропами – це копія роботи української художниці Олександри Войцехівської, перенесена на шпалери від бренда The O. «Вони в потрібній нам кольоровій гамі – темно-синій і помаранчевий кольори перегукуються з гамою квартири», – коментує дизайнерка.

У ванній кімнаті частково відійшли від темних тонів. Обрали темно-зелену плитку з ребристою фактурою. Водночас стелю пофарбували в чорний, щоб не акцентувати на ній увагу. Встановили у стелі два точкових світильники. Тож ванна (а ще гардеробна й комірчина) – єдині місця у квартирі, де є світло у стелі. На підлозі у ванній плитка, стилізована під дерево.

У санвузлі є ванна, об’єднана з душем, умивальник, стільниця та унітаз. У дерев’яній стільниці облаштували отвір для котів. Над умивальником дві маленькі полички з шухлядами, по одній для кожного із замовників, посередині – кругле дзеркало. У санвузлі є невелика картина, яку дизайнерка створила спеціально для замовників. Ще одна авторська картина є на балконі – роботи перегукуються з кольоровою гамою помешкання.

На балконі стіни пофарбували в основний колір помешкання (темно-синій) і розбавили простір яскравим електричним радіатором і помаранчевим кріслом. «Балкон задуманий як місце, де можна палити, та зона, де можна усамітнитись і побути наодинці, почитати. Фактично ми облаштували там маленьку кімнатку зі столиком, кріслом і радіатором». З декору в помешканні використовували вази, колоски та скло.