The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Андрій Безуглов

Район

Дарницький

Дизайн

FILD

Площа

99 м²

Висота стелі

2,80 м


Квартира тижня розташована у ЖК «Зарічний», поблизу станції метро «Славутич». Житло створювали для сімейної пари підприємців. Обоє багато працюють, тому кожен із них просив облаштувати окремий кабінет для себе, розповідають Катя та Денис Вахрамєєви, співзасновники студії дизайну FILD, які відповідали за проєкт. Інтер’єр чотирикімнатної квартири з краєвидом на Дніпро створювали близько п’яти місяців.

Перепланування не проводили, адже більшість стін у помешканні є опорними бетонними конструкціями, які заборонено демонтувати. Це ускладнювало завдання – потрібно було створити функціональний і зручний, але водночас естетичний простір, який поміститься в об’єми від забудовника. «Рухати там нічого не можна було. Прибрали буквально кілька маленьких стінок у коридорі. Насправді цей проєкт був викликом для нас, адже ми звикли, що беремо й повністю розмальовуємо планування, як хочемо. А тут кімнати якими були, такими й залишилися. Нас скували розміри й форми», – пояснюють дизайнери.

Окрім своїх побажань, власники враховували поради FILD. «Ми дуже вибірково займаємось інтер’єрами, бо працюємо із замовниками, які нам цілком довіряють і дослухаються до порад. Не вони дають нам технічне завдання, а ми пропонуємо, які у цьому форматі можна втілити варіанти. Тут хотілося і гостьовий санвузол, і окремий гардероб. Але в нас у пріоритеті вільний простір і об’єм, тому від чогось довелось відмовитись», – додає Вахрамєєва.

Інтер’єр дизайнери визначають як сучасний і зрілий з елементами скандинавського стилю. Вирішили залишити мінімум бетону та додати максимальну кількість фактури дерева, що символізує комфорт і затишок. Стіни – в одній кольоровій гамі, це відтінки тепло-сірого та бежевого кольорів, з додаванням ультрасиніх акцентів у вигляді підвісних світильників Radius у вітальні та спальні. Інтер’єр доповнюють малогабаритні та функціональні меблі у скандинавському стилі. «Ми завжди орієнтуємося на створення чистого та лаконічного простору. Головне – підтримувати баланс між мінімалізмом і певним рівнем затишної атмосфери. До того ж власникам дуже подобається «Скандинавія», тому створювали витриманий інтер’єр із більш класичним плануванням і деталями», – пояснюють FILD концепцію інтер’єру.

Оскільки одним із побажань власників було багато функціонального простору (місць для зберігання, гардеробу, техніки), то в помешкання інтегрували систему шафових конструкцій, оздоблених дубовим шпоном. Шафи, що виготовляли на замовлення, виконані в одній стилістиці – аби простір був цілісним. Відтінок шпону переплітається з відтінком паркетної дошки на підлозі. Загалом використали понад 700 метрів шпону й понад 2 000 меблевих конструкцій.

Увійшовши до квартири, потрапляємо в невеликий хол, відразу навпроти – просторий балкон із кріслами для відпочинку. Ліворуч – вітальня, об’єднана з кухнею. Праворуч – решта помешкання, а саме: два кабінети, ванна кімната та спальня господарів.

Потрапивши у вітальню-кухню, бачимо монолітну меблеву конструкцію, яка має Г-подібне розташування: це кухня, яка плавно перетікає у вітальню. Дерев’яні панелі встановлені на всю довжину стелі, щоб візуально подовжувати простір. «Тут було дуже мало площі, а вмістити хотілось багато. Тому ми з’єднали кухонний гарнітур із меблевим арсеналом вітальні: це такий цілісний моноліт, який витікає з кухні й переростає у ТБ-зону», – каже Денис Вахрамеєєв. Кухня має базове наповнення: посудомийна машина, холодильник (він прихований) і духова піч. Стіл на кухні з натурального дерева. Поряд два класичні стільчики &Tradition Pavilion і данський Fritz Hanses Drop. Над обіднім столом лампи SO5 Spot із колекції FILD Sustainable Origins. Окремо на кухні є кавовий столик. Підлога в зоні кухні – керамограніт, решта – паркетна дошка.

Навпроти кухні кутовий диван сірого кольору, який можна трансформувати. «У комплекті йде окремий великий пуф (на коліщатках). Пересуваємо його – і отримуємо лаунж-зону, де можна відпочивати чи переглядати телевізор», – розповідає Катерина Вахрамєєва. У кухні-вітальні єдине у квартирі панорамне вікно. Укоси вирішили облаштувати дерев’яними обрамленнями (так зробили й з іншими вікнами у квартирі, щоб не виокремлювати підвіконня й додати комфорту). Як основне освітлення у вітальні використали стельові світильники Archi бренду FILD.

З вітальні-кухні повертаємося в коридор і переходимо до кабінетів господарів. Вони мають мінімалістичне базове наповнення та відрізняються лише стилістично: у кабінеті чоловіка є стіл, стілець та окреме крісло для читання. У кабінеті господарки – розширене підвіконня з місцем для сидіння, яке разом із письмовим столом утворює єдину конструкцію: «Власниця любить сидіти біля вікна. До того ж квартира на 17-му поверсі з краєвидом на Дніпро». У кожному кабінеті є шафова конструкція з великою кількістю місць для зберігання.

Переходимо до спальні – вона розташована в дальньому правому кутку квартири. Двері до спальні приховані, їх відразу не так легко й помітити. Зайшовши всередину, потрапляємо в гардероб: його також облаштували за допомогою шафових конструкцій і заощадили площу. «Гардероб ми зробили у вигляді порталу: він охоплює частинку спальні та частинку площі навпроти ванної кімнати. Гардероб покриває й стелю, туди вмонтували додаткове освітлення. Отримали дуже багато місця», – розповідають дизайнери.

Гардероб плавно перетікає у функціональну панель в узголів’ї спального ліжка: там розетки та полиці для підручних предметів (книги, телефону, годинника). Ліжко, як і шафи, виготовляли на замовлення – м’яка конструкція монолітно стоїть на підлозі

Санвузол частково перепланували – за задумом забудовника, він був ще менший. Та його подовжили за допомогою площі, яка при початковому плануванні вважалася коридором. На тому місці встановили душову кабіну, що дозволило розташувати окремо повноцінну ванну – таким було побажання замовників. «Також власники просили облаштувати дві окремі раковини та два дзеркала. До того ж їм потрібно багато місця для зберігання – у них робота пов’язана з косметикою. Тому розробили ось таку довгу, вузьку та цілісну консоль: її довжина близько чотирьох метрів, вона поєднує дві раковини, а внизу має місця для зберігання», – пояснює Денис Вахрамєєв.

Стіни та підлогу оздобили світло-сірою керамічною плиткою Cappo di Gre лише в душовій і біля ванної, інші стіни залишили в бетоні – це стилістичне рішення, плюс, це допомогло зекономити площу (+5 сантиметрів до ширини). «Ми намагались максимально ощадливо використовувати простір та обирали рішення, які б не впливали на естетику й функціональність. Це математичний дизайн», – жартує Катерина Вахрамєєва про підхід. Над раковинами розмістили два дзеркала з підсвіткою (живлення провели всередині бетонної стінки). Ванна кімната має два входи: з коридору та зі спальні господарів. Вхід із коридору призначений для гостей.

Двері у всій квартирі приховані (мають аналогічний до стін відтінок) та максимально зливаються з простором. Там, де була можливість, дверей не використовували: наприклад, на вході до кухні-вітальні.