The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

розташування

Ходосівка

Дизайн

Олена Сєдова

поверхи

2

рік проєкту

2020


Двоповерховий будинок розташований на території котеджного містечка «Вітаград» у Ходосівці, що під Києвом. Це один з перших будинків у містечку, який здали в експлуатацію у 2020 році. Створювали житло для молодої пари з дитиною, які працюють менеджерами. Господарі планують проводити вдома більшість часу поза роботою та подорожами.

Перепланування практично не проводили: основні зони, які передбачив проєктувальник, залишили на своїх місцях, розповідає дизайнерка Олена Сєдова. «Це мій перший проєкт, де в мене були повністю розв’язані руки. Клієнти мені дуже довіряли. І там, де хотіли «психанути» та щось радикальне зробити, то вони давали згоду», – каже авторка проєкту.

На першому поверсі будинку розташована велика вітальня, яка плавно перетікає в обідню зону та кухню. Також на першому поверсі гостьові кімната й санвузол, господарське приміщення (там комірчина та пральня) і гардероб. Є на першому поверсі й літня тераса. На другому – спальня господарів із санвузлом і дитяча кімната, яка також має окремий санвузол.

Дизайн інтер’єру – це мінімалізм з елементами стилю ф’южн. «Це той випадок, коли поєдналися сучасні стилі, але визначити якусь конкретику тут неможливо», – пояснює дизайнерка. Додає, що для помешкання обрали спокійні кольори, різні відтінки білого та сірого: «Це як база для внесення яскравих кольорів в оселю. Мені хотілося, щоб дім уособлював чистий лист, куди ми можемо помістити яскраве крісло чи картину, і тоді інтер’єр заграє новими барвами».

«У будинку кожен квадратний метр несе функцію, яка не заважає «чистому» зовнішньому вигляду інтер’єру. Наприклад, кухонна зона буквально вмонтована під сходовий проліт, а м’які меблі легко трансформуються в зручні місця для сну», – додала Олена.

Освітлення поєднується з дизайном: у вітальні встановлена трекова магнітна система, яка дозволяє господарям самостійно розподіляти світло. Доповнили вітальню та кухню світильниками французького та британського виробництва, додали мінімалістичний торшер для читання.

Кухня розташована посеред першого поверху та має П-подібну форму. Її виготовляли на замовлення, матеріал – MDF-плита сірого відтінку з матовим покриттям. Ліворуч на кухні – пенал з вбудованою технікою (холодильник, пароварка та духова піч), праворуч – волога зона, яку розташували так, щоб звідти було зручно дивитися телевізор у вітальні. У центрі – індукційна плита, з обох боків якої зона для нарізання. Верхні фасади кухні відділені від нижніх акцентною плиткою зеленого кольору. Також на кухні, з боку вітальні, облаштували барну стійку з високими стільцями.

Напроти кухні – обідній стіл з натурального дерева на десять посадкових місць, який також виготовляли на замовлення: «Господарі – любителі пограти в мафію». Для обідньої зони та для всього першого поверху обрали штори сіро-синього кольору: він поєднується з сірим кольором стін, фактурою дерева та диваном у вітальні. Великий стіл на вісім місць також встановили на літній терасі. На терасі є невелика кухня з посудом, мангал, крісло-гойдалка. Тераса призначена для відпочинку в теплу пору року.

У вітальні розмістили домашній кінотеатр і великий диван сірого кольору від українського виробника Interia. Також у вітальні помістили компактне піаніно. «Як на мене, піаніно чудово підійшло для цього інтер’єру й зробило його ледь вінтажно-романтичним», – каже дизайнерка Сєдова. Довершує інтер’єр вітальні натуральний камін, який оздобили плиткою від бренду Diesel який, окрім одягу, також виготовляє меблі й освітлення. «Проєкт каміну був спочатку іншим, прямокутним, до самої стелі. Але під час облаштування будівельники помилилися. І завдяки помилці вийшов досить прикольний камін – менший і більш вінтажний», – розповідає авторка проєкту. Поруч з каміном яскраве помаранчеве крісло від данського бренду Hay.

З вітальні відкривається прохід у гостьову кімнату, яка має все необхідне для відпочинку гостей: розкладний диван від Interia, шафу та робочий стіл з місцями для зберігання. Гостьова кімната одночасно виконує функцію робочого кабінету господарів (що актуально під час карантину). Підлога в гостьовій – паркет з натурального дерева. Це єдине приміщення на першому поверсі з дерев’яною підлогою. У всіх інших зонах – керамограніт терацо.

Нагору ведуть дерев’яні сходи з металевими поручнями, другий поверх повністю відведений для господарів і для їхньої дитини. Спочатку потрапляємо в невеликий коридор, ліворуч від якого спальня господарів, праворуч – дитяча кімната. На другому поверсі також гардеробна з розсувними дверима. У спальні велике двоспальне ліжко та комод, який слугує місцем для зберігання. Біля входу невелика шафа для несезонного взуття, декору та книг. Також у шафі є конструкція, яку можна використовувати як робоче місце. Підлога в спальні – натуральне дерево. У кімнаті ще є велике дзеркало з підсвіткою.

У господарському санвузлі ванна, душова та стільниця зі штучного каменю. «Подружжя хотіло мати у ванній багато місць для зберігання. Це реалізували за допомогою шафок із дзеркала та завдяки вбудованим шафкам над унітазом». У санвузлі також використали плитку Diesel. Ще в санвузлі – широке вікно над ванною, з якого відкривається краєвид у внутрішній двір будинку.

У дитячій кімнаті – дворівневе ліжко та письмовий стіл. «Господарі попросили облаштувати тут дворівневе ліжко, хоча я, як дизайнер, була не в захваті від цього. Це в разі, коли в їхньої дитини хтось гостюватиме». Кімната пофарбована в типовий для оселі колір – світло-сірий, водночас додали ще синій колір (стіна біля входу в санвузол, стіл і килимок). Також у дитячій замість штор на вікнах вирішили використати дерев’яні жалюзі, які виготовляли на замовлення.

У помешканні багато декору: картини, світильники, свічники. Велика лампа над обіднім столом – Sammode Studio, бра в холі та на сходах – Tom Dixon. Також у вітальні є картина, стилізована під антикварну тацю. На ній зображений кучерявий пудель: «Її вирішили придбати, бо образ песика перегукується із зовнішністю господарки: вона кучерява блондинка».