The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Район

Печерський

Дизайн

NLO Design

(Світлана Шахновська)

Площа

180 м²

Висота стелі

2,7 м


Дворівнева квартира розташована в центрі Києва на вулиці Круглоуніверситетській, у будинку-пам’ятці архітектури. 

Житло належить шведській інвестиційній компанії. «Спочатку квартиру хотіли здавати в оренду, але зрештою власникам вона сподобалася, і її вирішили залишити для співробітників компанії, які залишаються там, коли приїжджають у Київ», − розповідає дизайнерка Світлана Шахновська.

Побажанням власників було створити спокійний інтер’єр з мінімумом кольорів, зокрема білими та сірими тонами, використати дерево й інші натуральні матеріали. Тому дизайнерка запропонувала поєднати скандинавський стиль з мінімалізмом. Також власники хотіли максимально використовувати меблі й речі від українських виробників.

На першому поверсі вирішили створити спільний простір. Для цього об’єднали вітальню, кухню й коридор. Другий поверх − приватна зона з двома спальнями, великою ванною й холом, яка слугує зоною відпочинку та веде на одну з терас у квартирі. Загалом у квартирі три тераси, усі вони на другому поверсі помешкання: одна – в спальні, ванній, до ще однієї є два виходи з другої спальні та холу.

Здебільшого змінювали перший поверх: між невеликою кухнею, вітальнею й обідньою зоною прибрали перегородки. Таким способом удалося розширити простір. Це дозволило зробити великий острів на кухні, куди заховали шафи для зберігання кухонного приладдя, – розповідає авторка проєкту.

Для кухні обрали білий колір, шафи вирішили не робити до стелі, щоб не обтяжувати кімнату. Стільницю виконали з сірого акрилового каменю, поруч сіру частину стіни зробили з матового фарбованого скла в тон до стільниці. Дерев’яну підлогу підтримали поличками з дерева. На кухні використали техніку від Siemens і салону ConceptYou.

Поруч із кухнею облаштували обідню зону з великим столом. «Я хотіла створити стаціонарну обідню зону, яку не треба було б рухати. Незалежно від того, що в нас був острів на кухні, ця обідня зона туди добре вписалася», − розповідає дизайнерка Шахновська. Над обідньою зоною розмістили авторську люстру з серії Twigs, яку створила авторка проєкту. Таку ж повісили над зоною вітальні.

У квартирі вирішили зробити рівні за допомогою підвісних стель, щоб відокремити зони кухні й коридору. «Це ті зони, де потрібне максимально розповсюджене світло, яке рівномірно розсіюється по всій площі. А гостьова − місце, де люди відпочивають, і там не потрібно особливо яскравого світла, адже це більш інтимна зона. Але в цій зоні можна регулювати світло: зробити його більш яскравим або навпаки поставити на мінімальну потужність, якщо це вечір релаксу», − пояснює дизайнерка.

У вітальні облаштували дерев’яну стінку з книжковими шафами, яка переходить у широке підвіконня. «Його не можна було не зробити таким, бо звідти відкривається неймовірний вид», − додає Шахновська. Книжкова шафа переходить у білу ТБ-зону – так у квартирі підтримали паркет дерев’яними й білими меблями. Інтер’єр доповнили картиною української художниці Яни Журавчак, її роботу також розмістили в спальні на другому поверсі.

Підлогу обрали з паркетної дошки, для квартири вирішили використати мікс дощок різної ширини і довжини. У зоні вітальні розташували м’які сірі крісла й диван гірчичного кольору від Interia. Власники хотіли диван з високою спинкою, на яку можна спертися.

Також на першому поверсі розташована гостьова спальня, єдина без тераси. «Вона більш класична за формою. Тут ми змогли використати штори, тому що в інших спальнях вікна маленькій і скошені стелі» − розповідає дизайнерка. Для кімнати використали білі конусні люстри й торшер від бренду Vertigo Bird.

У гостьовому санвузлі на першому поверсі використали великий бетонний умивальник, який підтримали мікроцементом у душовій зоні. Також у кімнаті облаштували сховану технічну зону для пральної машини.

Сходи з червоного дерева не міняли, а відреставрували й пофарбували в один колір. У холі на другому поверсі біля входу до тераси поклали плитку, далі в житловій зоні − дерев’яну підлогу. Кімнати на другому поверсі мають складну геометрію й різні рівні, тому дизайнерка вирішила обіграти це в інтер’єрі.

«Зверху в холі − несучі конструкції, які спочатку мали досить нерівний вигляд, я хотіла їх вирівняти, але була б дуже низька стеля. Тоді вирішили залишити все так, як є, але освіжити кімнату й пофарбувати в білий колір. Саме через нерівність стелі ця зона моя улюблена, я вважаю її родзинкою цієї квартири», − розповідає авторка проєкту.

Нішу в спальні використали під глибокі вмонтовані шафи, вони слугують повноцінним гардеробом, куди можна все заховати. Стіну в спальні зашили гіпсокартоном, щоб вирівняти кути, сховавши під нього підсвітку. У другій спальні зі сходами також використали вмонтовані шафи, сіру стіну зробили з мікроцементу.

На другому поверсі розташована велика ванна, яка має вихід на терасу. Серед побажань власників був білий мармур і плитка, яку вирішили поєднати з мікроцементом. Також з кімнати є вихід у технічне приміщення.

Вікна у ванній замінили на нові, зсередини вони кольору антрациту. Цеглу на терасах також оновили. Спочатку хотіли залишити її червоною, але на цеглі були плями, які неможливо відчистити. Тому її пофарбували в графітовий колір. Усі меблі на терасах від салону Pradex.