The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві і не тільки.

Фото: Олексій Янченков

Район

Печерський

Площа

196 м²

Висота стелі

3 м


Квартира тижня розташована в житловому комплексі «Новопечерські Липки», поблизу станції метро «Дружби народів», на 21-му поверсі будинку. Дизайн квартири для себе та своєї сім’ї створювала київська дизайнерка Валерія Катасонова. У помешканні, за словами авторки проєкту, прагнули зберегти відкритість простору й підкреслити панорамність. «Квартира на найвищому поверсі, тристороння, з вікон відкривається краєвид на Дніпро, Лавру, Ботанічний сад [імені Гришка] та урбаністичний пейзаж. Головний пріоритет полягав у тому, щоб цей краєвид зберегти й підкреслити», – коментує дизайнерка.

Провели перепланування, демонтували стіни коридору в холі й інші перегородки. Кухню, яка до перепланування була в окремому приміщенні, розташували в зоні вітальні, а на місці кухні зробили невелику художню майстерню. Отримали простору (75 м²) вітальню, об’єднану з кухнею, і спальню, об’єднану з санвузлом з панорамними вікнами. «Ми максимально зберегли все, що дають ці планування й розташування світла. Отримали такий простір, що в будь-якому місці завжди бачиш денне світло. Фактично в помешканні немає темних приміщень. Прокидаєшся на сході сонця, а вечеряєш на заході».

Дизайн квартири виконали в сучасному мінімалістичному стилі з елементами лофту. Кольорова гамма нейтральна, водночас використані складні кольори – ті, які не мають яскраво вираженого тону. Завдяки цьому кольорова гама помешкання змінюється залежно від погоди й денного освітлення.

Посеред вітальні розташували великий двосторонній диван, одна частина якого спрямована в бік домашнього кінотеатру, інша – до кухні. «Часто запитують, навіщо було диван повертати в зону кухні. Та на практиці це найзручніша частина: там можна готувати й відпочивати – дуже багатофункціональна зона». У вітальні без змін залишили бетонні стелю й колони. Підлога – паркет. На вікнах – жалюзі.

Кухня італійського виробника Zampieri об’єднана з простором вітальні. Холодильник, інша техніка й духова піч закриті шпонованою стіною. «Ідея кухні в тому, що це досить практичний і функціональний простір, але візуально він прихований», – каже дизайнерка.

Кухня також включає два острови: один виконує роль обіднього столу, в іншому – раковина з водопроводом. Стільниці островів виготовлені з натурального мармуру. Більший за площею острів використовують також як комунікаційну зону, де збираються сім’єю або з гостями. Над кухнею – стеля білого кольору з гіпсокартону, щоб приховати витяжку й комунікації.

Спальня – приватний простір, об’єднаний з гардеробом і ванною кімнатою. Там також панорамні вікна з жалюзі. Підлога – натуральний дрібношерстний ковролін. Стіни пофарбовані в білий колір із сірим відтінком. «У квартирі чергуються дзеркала з поглинальними тонами, це створює приємні візуальні ефекти», – пояснює власниця.

Ліжко в спальні двостороннє від французького виробника Ligne Roset. Полиця для книг у стилі лофт у спальні – єдиний предмет меблів у квартирі, виготовлений на замовлення (в українського виробника). Для візуального розширення простору використали широке дзеркало, його розташували вздовж стіни навпроти ліжка. Поверх дзеркала – ящики для зберігання.

Зі спальні до ванної можна потрапити через два виходи: один ближче до душу, інший – до ванної, біля панорамних вікон. «Ідея була така: вранці прокидаєшся, ідеш у душ, умиваєшся, одягаєшся й виходиш. А ввечері приходиш, роздягаєшся, приймаєш ванну і прямуєш одразу ж у спальню».

У ванній кімнаті: душова зона, умивальник, ванна й гардеробна. Ванну розташували біля панорамних вікон, з неї відкривається краєвид на Дніпро. Використали плитку з фактурою під білий сланець. Вікно ванної та спальні спільне. Гардероб від італійського виробника Rimadesio має скляну оболонку, всередині алюміній і ящики зі шкіри. Через безпосередню близькість санвузла в гардеробі встановлена вентиляція.

У вітальні, спальній і ванній кімнаті використали вертикальні радіатори італійського виробника Arbonia. Їх розмістили на стінах, щоб не псувати панорамний краєвид. «Вони дуже потужні, адже площа квартири досить велика, до того ж мають стильний вигляд, схожі на артоб’єкт», – каже Катасонова.

Для текстилю обирали натуральні й тактильні матеріали, зокрема льон. Мінімально використовували декор, рослини – лише у вітальні. Усі двері в квартирі виготовляв власний бренд дизайнерки Katasonova Home.

Біля входу облаштували гостьовий санвузол. Окрім плитки, на стіні використали паркет, який має яскраво виражену натуральну фактуру, а на протилежній – натуральний мох. Через те, що приміщення довге й вузьке, його візуально розширили дзеркальною перегородкою, за якою розташований душ. Є також умивальник, який стилізували під бочку.