The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Олександра Пендраковська, Артем Михайличенко

Поверх:

3-й

Дизайн:

Олександра Пендраковська

Площа:

75 м²

Висота стелі:

3,6 м


Квартира тижня розташована на вулиці Січових Стрільців, неподалік від Львівської площі – на третьому поверсі дореволюційного будинку 1905 року побудови. За дизайн інтер’єру відповідала Олександра Пендраковська. Дизайнерка придбала квартиру для себе, але згодом помешкання продали.

«Я купувала квартиру для сім’ї. Але поки дійшла до ремонту, у нас із чоловіком з'явилися діти й ми зрозуміли, що вона для нас замала. Ми зробили ремонт і продали її. Але я фактично робила квартиру своєї мрії. Тепер тут живе доросла жінка, уже літня», – розповідає дизайнерка.

Провели часткове перепланування: ванну кімнату облаштували на місці кухні, а кухню – на місці колишнього коридору, біля входу у вітальню. Спальня і вітальня залишились на попередніх локаціях. Між холом і ванною облаштували комірчину – розмістили бойлер, пральну машину, місце для зберігання техніки та господарчих товарів. Там застосували двері прихованого монтажу.

Дизайн інтер'єру виконаний у стилі ф'южн із поєднанням класичних елементів й елементів модерну. «Стиль базується на власному смаку архітектора чи дизайнера, який підбирає для простору речі, що будуть гармонійно поєднуватися», – каже авторка дизайну.

Головна концепція – переплетення сучасного і минулого, що виражається у поєднанні класичних елементів із модерними. «Хотілося створити простір, який би не сприймався як новий. Ніби у квартирі хтось жив, ніби у неї є власна історія, яка розповідає про багато поколінь, таке собі родинне гніздо. Тому і з'явилося поєднання обробки стін класичними панелями з карнизами, хайтеківські люстри та антикварні меблі», – додає дизайнерка.

Стіни вітальні пофарбували у класичний м’який сіро-білий колір і встановили люстру у стилі постмодерн. Оголену цеглу поєднали з молдингами та закарнизною підсвіткою.

«Кольорові рішення продиктовані самим простором і розташуванням квартири. У нас вікна виходять на сонячний бік. До того ж тут високі стелі. Завдяки цьому в помешканні дуже багато світла. Тому обрали стримані кольори для стін, які поєднують із коричнево-золотистим тонуванням цегли», – пояснює авторка проєкту.

У вітальні розташували диван у класичних традиційних англійських формах, водночас крісло і банкетний стіл – у сучасному стилі. На підлозі паркетна дошка з натурального палісандра [екзотична порода деревини] сонячного відтінку. Натяжну стелю у всій квартирі застосували, оскільки оригінальна містить дерев'яні бруси, які під час вибору гіпсокартону могли б викликати тріщини. Встановили сучасні вікна з вітражною розшивкою – це підкреслює класичність простору, каже Пендраковсьска.

Вітальня суміщена з кухнею: розташували круглий стіл із натурального дерева та чотири стільці в одній кольоровій гаммі, але різної стилістики – щоб підкреслити характер кожного члена сім’ї. Кухня від німецького виробника у сучасному стилі – тумби та ящики з матовою поверхнею з автоматичним відкриванням. «На кухні не хотілось акцентувати увагу, тому вона дуже схожого до стін кольору. Її можна й помітити й не помітити, певною мірою вона розчиняється у кімнаті», – додає дизайнерка.

Під час зйомки квартири на кухні була відсутня плита – її встановили згодом.

У спальні завдяки великій площі (близько 22 квадратних метрів) вирішили облаштували простору гардеробну. Залишили зону для великого ліжка, яке виготовили на замовлення за ескізами дизайнерки. Поряд розмістили невелике крісло. У спальні зберігається концепція всього помешкання: сучасні світильники поєднуються з класичними панелями на стінах, люстра поєднується з фактурою цегли, а гардеробна – з класичною оббивкою на ліжку.

«Улюблене приміщення у квартирі – це, звісно, ванна кімната. Я мріяла зробити таку ванну – для душі. Де ти можеш лежати, пити вино, дивитись у вікно і слухати музику», – ділиться дизайнерка.

Площа ванної кімнати близько 7 квадратних метрів. Виконана у класичному стилі із сучасними елементами: новітня душова кабіна та ретро-світильники. Доповнює стилістику люстра – вона зливається з усіма хромованими деталями у ванній. Антикварна тумба під умивальником 1950-х років, інкрустована рідкісними породами дерева. У неї вбудували умивальник у стилі ретро. Дизайн ванної доповнюють рослини.

Під час вибору декору помешкання намагалися слідкувати, щоб він не перевантажував простір і був виконаний у стриманих кольорах.