The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Luciano Spinelli

Місто:

Одеса

Дизайн:

В’ячеслав Баладінський

Площа:

51 м²

Висота стелі:

2,83 м


Квартира тижня розташована в Одесі на вулиці Маршала Говорова. Вимогою замовниці був сучасний функціональний інтер’єр і максимальне залучення основних зон. Було побажання використовувати «антивандальні» рішення щодо матеріалів обробки та меблів, адже помешкання планують здавати в оренду. Намагалися максимально розширити простір студії й не використовувати міжкімнатні перегородки.

«Замовниця хотіла використати кожен сантиметр квартири. На стінах або ж у порожніх нішах вона просила облаштувати полиці. Це прохання зародило головну ідею проєкту з однойменною назвою – «Полки», – пояснює дизайнер В’ячеслав Баладінський, який проєктував інтер’єр квартири, а тепер мешкає у ній. «Це було незаплановано (винаймати квартиру). Але приємно жити в помешканні, яке ти створив. Найцікавіше спостерігати за недоліками, починаєш їх помічати», – додає автор проєкту.

Інтер’єр виконаний у скандинавському стилі у світлій кольоровій гамі. Стилістику доповнює фактура дерева, плитка та цегла. «За основу взяли поєднання білого кольору з деревом і розчинили його яскравими акцентами в певних зонах. У житловій зоні це загальна стіна теплого бежевого кольору, вхідна зона – навпаки, контрастна».

В оселі провели перепланування: лоджію закрили та демонтували перегородку між нею і квартирою. «Ми залучили лоджію у житлову площу кухні. Це допомогло збільшити її близько на три квадратні метри». Нішу, яка утворилась у місці, де раніше був вихід на лоджію, графічно оздобили написом «Полки». З погляду планування на початковій локації залишився лише санвузол – у ньому змінили лише точки підключення сантехніки. Між холом і умовною спальнею додали перегородку, яку виготовили з натуральної цегли. Цеглу також використали для облицювання опорної стіни в центрі студії, що роз’єднує кухню та житлову зону. «Це цегла для перегородки, а не імітація. Це було принципове питання, ми також не хотіли використовувати облицювальну цеглу».

Студія – це один житловий простір, що розділений корпусними меблями на спальню та вітальню. У житловій зоні уздовж стіни простягається стелаж: у спальні він слугує стінкою для ліжка і переходить у шафу. Стелаж має перпендикулярне відгалуження, яке відмежовує ліжко від вітальні. Окрім того, що стелаж візуально продовжує студію, він містить площу для зберігання. Уздовж лінії вікна він закриває радіаторні сітки.

У спальні розмістили гардеробну шафу, поряд із нею розташували робоче місце. Для створення меблів враховували побажання замовника – стійкість і міцність. Усі корпусні меблі, кухню, обідній і письмовий столи, стелажі виготовила на замовлення одеська компанія Meblerini. Інші меблі – ІКЕА.

Кухня містить основну зону, мийку та варильну поверхню і має нетипову глибину – 75 сантиметрів. Вона облицьована білою керамічною плиткою. Верхні полиці виготовили з фанери та оздобили просічно-витяжною сіткою. Завдяки цьому у шафах немає застою запахів. Фанера і плитка – два ключових матеріали кухні. Газова плита розташована біля вікна, за нею встановили газовий котел. Холодильник і духову піч розмістили в пеналі посеред студії, який прикриває комунікації. Особливість пеналу в тому, що, коли потрапляєш у квартиру, його функціонал непомітний.

Санвузол розташований ліворуч від холу. Тут облаштували душову кабіну, шафу для пральної та сушильної машини та побутової хімії, а також умивальник й унітаз. Душову оточили скляною перегородкою, всередині оздобили мозаїкою. Стільниця для умивальника виготовлена з MDF-плити на замовлення. Світильник та дзеркало – ІКЕА.

В інтер’єрі акцентували увагу на освітленні. На стелі дві зони світильників Kanlux, декоративне освітлення – IKEA, над обіднім столом – підвісний світильник Maytoni. У вітальні між диваном і кріслом торшер Wunderlicht. Завершальним елементом інтер’єру є декор у вигляді настінних рамок під фотографії. «Вони символізують компроміс між замовником і дизайнером. Ми обстоювали думку, що не варто декорувати стіну з телевізором «рамочками», а використати «Полки» у ніші. У результаті всі задоволені».