The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Євгеній Авраменко

Район:

Дніпровський

Дизайн:

Ліза Кормілець (Balbek Bureau)

Площа:

67 м²

Висота стелі:

2,62 м


Квартира тижня розташована у новому житловому комплексі на Березняках на лівому березі. У помешканні на 26-му поверсі біля озера Тельбін із краєвидом на Дніпро мешкає родина Степана Цуцмана, співзасновника бару Loggerhead і компанії Zabarom, що відповідає за технологічне обладнання барів. «Нам подобається цей район, тут поряд парк, а з вікон такий простір, що можна побачити сім мостів над Дніпром», – розповідає господар.

За проєкт відповідала архітекторка Ліза Кормілець з команди Слави Балбека Balbek Bureau. «У попередній квартирі я проводив перепланування сам, а тут вирішив залучити студію, і жодного разу не пошкодував, – розповідає Цуцман. – Я барний технолог, тому співпрацюю з багатьма дизайн-студіями. Бачив, як Balbek Bureau працює з квартирами, і мені дуже сподобалися їхні роботи та підхід». «Це завжди особливий досвід – проєктувати і будувати для друзів. Хочеш робити як для себе; треба бути на межі дизайну, практики та функціоналу, але водночас пам’ятати, що робиш для друга», – каже Слава Балбек.

 Вийшла проста, зручна квартира для життя. Саме такі квартири зазвичай отримують найбільше позитивних відгуків, саме такими ми найбільше пишаємося: не тоді, коли ти стараєшся грати в історію з просторами, а коли створюєш для життя. Я б залюбки теж жив у такій оселі – це хороша якісна квартира для хорошого якісного життя.

Слава Балбек

засновник Balbek Bureau

Основним побажанням власників було адаптувати житло для родини з дітьми. Замовники хотіли, щоб квартира була світлою, затишною і водночас функціональною, каже авторка проєкту Кормілець. Додає, що важливо було й виокремити окремі зони для спальні господарів, дитячої та вітальні, а також облаштувати два окремі санвузли.

«Ми постаралися врахувати всі побажання, але проєктували квартиру для родини з двома дітьми, а врешті тут живе троє дітей», – розповідає Балбек. «За місяць після того, як заїхали, зрозуміли, що нас буде п’ятеро, а не четверо», – пояснює Цуцман. Та простору для п’ятирічних двійнят і півторарічної дівчинки вистачає: хлопці обжили дитячу кімнату, а у спальній господарів вистачило місця для дитячого ліжка. Утім, у майбутньому дитячу планують реорганізувати.

На першому етапі роботи з проєктом Balbek Bureau повністю змінило планування квартири. «Слава вперше зайшов у квартиру і запитав, чи можемо ми винести всі не несучі конструкції і зонувати простір інакше. Я як технолог маю уявлення про ергономіку, тож одразу прийняв цей варіант», – каже Цуцман. Двокімнатну за оригінальним плануванням оселю розділили на три зони: студію, спальню та дитячу.

«Це досить невеликий простір для такої кількості кімнат і людей, – розповідає Балбек. – Тому запропонували кілька практичних рішень, аби використати його максимально ефективно». Наприклад, у більшість стін вмонтували меблі чи ніші для зберігання речей, а однією з особливостей квартири стала підвісна шафа, що відділяє спальню від вітальні. У рухому конструкцію вбудували металевий каркас, який з боку студії підтримує телевізор, а з боку спальні – шафу. «Таким чином ми і зонували простір, і дали можливість природному світлу потрапляти зі спальні в основну кімнату», – пояснює Кормілець.

«Через специфіку роботи я хотів уникнути в домашньому просторі неіржавної сталі, цегли та металу. Мені достатньо їх і в професійній діяльності», – уточнює Цуцман. Натомість Balbek Bureau запропонували рішення з поєднанням білого кольору та дерева. «Це класичний прийом роботи з житловим простором – комбінація світлих відтінків, дерева і кольорових плям на зразок зеленого дивана», – каже Балбек.

«Білий колір з’явився для мене несподівано, але я його прийняв. Він збільшив простір, зробив квартиру світлою і чистою», – ділиться враженнями Цуцман. Каже, що білизна стін нагадує йому про улюблені науково-фантастичні фільми з 80-х. Додає, що за стінами стежать, періодично їх відмиваючи від малюнків, які діти наносять спеціальними фломастерами.

Ще одним практичним рішенням у квартирі стало використання на підлозі не ламінату чи паркету, а ПВХ-панелей. «Це запропонував Степан. Зазвичай такий композит використовують у барних зонах, він не боїться води і пошкоджень», – каже дизайнерка Кормілець. «Це був експеримент. Слава богу, Стьопа не боїться експериментів, а ми його в цьому підтримали», – додає Балбек. Цуцман додає, що цій поверхні не зашкодить падіння важкого предмета чи ножа.

Усі корпусні меблі для квартири виробляли на замовлення за ескізами Balbek Bureau. Для зони їдальні у студії обрали великий стіл. «Спочатку думали про менший, але Слава переконав щодо цього. Сказав, що у невеликому просторі меблі здаються ще меншими. Тепер це центр усього життя в квартирі», – каже Цуцман. Над зоною відпочинку напроти телевізора – світильник від італійського виробника Artemide. Решту світла в студії забезпечує точкова система освітлення, а також нічна LED-підсвітка.