The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Євген Дешко

Локація:

«L-квартал»

ДИЗАЙН:

Кирило Кузьменко, Дар’я Кареліна

Площа:

43,5 м²

Висота стелі:

2,80 м


Квартира тижня розташована в житловому комплексі «L-квартал» неподалік станції метро «Берестейська». Комплекс виконано у стилі лофт. Це вплинуло на вибір житла, а також на дизайн квартири, кажуть дизайнери Кирило Кузьменко і Дар’я Кареліна з K Band, які відповідали за проєкт.

Інтер’єр створювали для молодої пари. «Це квартира безпосередньо для проживання двох молодих людей. Замовники не хотіли відмежовувати спальню, серед побажань була можливість перекотитися з дивана на ліжко», – каже дизайнер. Було також побажання додати в інтер’єр природні фактури та більше контрастів для розмежування зон.

Однокімнатну квартиру з кухнею перетворили на студію, для цього демонтували стіну між основною кімнатою та кухнею. Полегшувала завдання відсутність несучих стін, утім, забудовник заборонив демонтувати й змінювати балкон. «Зазвичай нмагаються з «однушки» зробити трикімнатну, але це не той випадок», – кажуть дизайнери.

Студію розділили на дві частини за допомогою меблів: найбільшу роль у розділенні відіграв стіл-острів, який слугує обіднім і робочим столом водночас. Далі простір розділяє диван і перегородка, яка відмежовує ліжко від кухні. Підсилили зонування світильниками на стелі, які встановили за принципом розсіяного світла: одну групу розмістили над кухнею, іншу – окремо над столом, ще одну – над спальною зоною.

«Ми вдало облаштували квартиру з погляду функціоналу та планування: у нас було 40 квадратних метрів, на цій площі ми розмістили повноцінне ліжко, тумби, диван і стіл завдовжки два метри. Стіл односторонній, вузький, але він підкреслив розмежування простору».

У квартирі змішані два стилі: це мінімалізм з елементами лофту. Проєкт передбачав, що стеля залишиться без обробки. Основну стіну у вітальні зробили акцентною, оббивши її вагонкою з натурального дерева. Власники хотіли, «аби вона була виконана з природного матеріалу і не була перевантажена». Крім того, вагонка приховує шумоізоляційне покриття: пара планує грати у квартирі на гітарі. У помешканні простий підхід до планування і кольорів, простір не перевантажений деталями.

Меблі для квартири виготовляли на замовлення. Уздовж всієї стіни житлової кімнати розмістили консольну дерев’яну тумбу, яка підкреслює довжину студії. У частині вітальні вона слугує підставкою для телевізора, акустичної системи. В зоні ліжка тумба перетворюється на туалетний столик.

Спальню від вітальні розділили функціональною висувною перегородкою. «Нам не подобалося, що ліжко виділяється, помітно було, що воно досить габаритне. Ми запропонували примітивний механізм – висувну перегородку, яка у відкритому стані прикриває частину ліжка і створює невеличкий «бокс», прихований від дивана та кухонної зони». Для вікон застосували ролети, колір яких обрали відповідно до забарвлення стін.

Кухню максимально віддалили від інших зон і візуально виділили її в окремий прямокутник. «Кухня – зона, яку бажано відмежовувати від інших приміщень: там функціонал, волога, запахи, звуки. Ми винесли її і візуально, і фізично. Завдяки цьому виникає враження, що перебуваєш в окремому приміщенні».

За периметром облаштували світлодіодне освітлення: на тлі чорної плитки виникає ефект, ніби кухня підвішена у повітрі. Чорний колір застосували для підсилення контрасту з деревом і білим кольором у помешканні. Кухня обладнана всім необхідним функціоналом: є плита, посудомийна машина, виїзні шафи та витяжка. Холодильник Bosch вбудували в окрему колону і розмістили між кухнею та санвузлом. Поряд розташували секцію виїзних шаф Cargo. Більша частина меблів на кухні не має ручок і відкривається за допомогою натискання. Як і інші меблі, їх виготовляли на замовлення.

Санвузол залишився у вихідних габаритах. Використали ті самі кольори, що у всій квартирі. Встановили душову кабіну і зробили її відкритою. Є лише скляна перегородка: вона відділяє душ від унітаза та туалетної стільниці.

У глибині душової кабіни облаштували окрему зону та оздобили її чорною плиткою: вона візуально приховує предмети гігієни та косметику. Для стелі над душовою кабіною застосували водостійкі та протигрибкові матеріали, решта стелі у санвузлі – бетон. У туалетній стільниці розмістили основну масу функціоналу: рукомийник, пральну машину, бойлер і туалет для кота. Візуально це компактний прямокутник, який подовжує санвузол.