The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Євген Карєв

Район:

Шевченківський

Вулиця:

Хрещатик

Площа:

55 м²

Висота стелі:

3,30 м


Квартира тижня розташована на вулиці Хрещатик, вікна простору виходять на Пасаж і внутрішнє подвір’я головної вулиці Києва. Це післявоєнна забудова та один із перших будинків у місті, відбудованих після Другої світової війни. Першими власниками квартири була родина академіка, нині житло винаймає родина засновниці архітектурної та дизайнерської студії Rina Lovko Studio (Hashtag Bar, Regenschirm, «Бальтазар») Ріни Ловко. «Я встигла пожити у кількох районах Києва, до цього мешкала на Рейтарській. Але це точно найбільш зручне житло з погляду розташування», – каже Ловко.

Орендарка розповідає, що попри розташування на Хрещатику в квартирі немає проблем із шумоізоляцією. «Наскільки я розумію, будинок зводили військовополонені німці. Це одне з перших використань гіпсокартону в СРСР. Тому, якщо зачинити вікна, ніколи не зрозумієш, що живеш на Хрещатику – тут тихо і тепло», – розповідає Ловко.

Помешкання на 55 квадратних метрів зі стандартним на той час плануванням розділили на вітальню, спальню і кухню, а також коридор і технічну зону. У спальні за дерев’яним дверним проходом поєднали місце для відпочинку батьків і дитячу. Для комфортного сну малюка вдень встановили штори-блекаути. Над ліжком підвішений іграшковий лелека, в одному з кутків – вігвам. Над ним постер, який привезли зі Шрі-Ланки. Місткий комод – від IKEA. «Для зйомної квартири краще за IKEA нічого немає», – каже Ловко.

У вітальні з виходом на балкон знайшли простір для вінтажного стола, крісла-гойдалки та етажерки JYSK, яку господарі пофарбували в блакитний колір. Замість дивана – кілька матраців. На підлозі – паркет, що поскрипує під ногами. «Спочатку цей звук сприймався дивно, особливо з малою дитиною. Але тепер розумію, що мені його бракуватиме, коли ми будемо залишати цю квартиру», – розповідає Ловко про покриття.

На компактній кухні розмістили кухонну стінку з холодильником, також невеликий обідній стіл з дитячим стільцем. «Це, певно, єдина зона, де ми внесли відчутні зміни в простір: я вирішила пофарбувати стіни у сірий колір, але з одного боку не дофарбувала – зараз туди вписали годинник», – каже дизайнерка. На полицях – вінтажні контейнери для зберігання кухонного приладдя. На підвіконні – мішечки для овочів і фруктів для багаторазового використання.

Окрім того, на стінах у вітальні повісили колекцію вуличних знаків, зібраних власником квартири. «Олексій збирав це впродовж тривалого часу, хотілося врятувати історію радянської графіки», – розповідає Ловко. Наприклад, на стіні табличка з написом «Жильцы дома борются за звание Дом высокой культуры быта», а також заклики заощаджувати електроенергію та воду.