The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Євген Авраменко

Район:

Печерський

Дизайн:

Ольга Палійчук

Площа:

40 м²

Висота стелі:

2,70 м


Квартира тижня розташована на вулиці Великій Васильківській біля палацу «Україна». «Це щось середнє між сталінкою і хрущовкою. Ми прийняли приміщення у досить поганому стані. Завданням було адаптувати житло для молодого сучасного чоловіка, який цінує функціоналізм і мінімалізм», – розповідає авторка проєкту Ольга Палійчук.

Ще одним важливим завданням на об’єкті було підкреслити його головну перевагу – краєвид на старе місто і палац «Україна». «Це видова квартира на дев’ятому поверсі», – каже дизайнерка. Для цього у помешканні вирішили відмовитися від заскленого балкона: «Ми демонтували скляні елементи, зробивши балкон відкритим – таким чином відкрили краєвид із квартири. Як на мене, це ключовий елемент усього проєкту».

Для раціонального використання простору в однокімнатній квартирі провели перепланування. Після цього приміщення перетворили на студію, прибравши перегородку між кімнатою і кухнею. «Було важливо використати невеликий простір максимально ефективно», – каже авторка проєкту. Йдеться і про житлову площу, і про об’єднання ванної кімнати та санвузла, і про місце для зберігання речей, додає дизайнерка.

З такою ж метою обирали кольорову гаму квартири. Зупинилися на двох основних відтінках: попелясто-сірому і сіро-зеленому. «Цей прийом застосували для того, щоб простір не дробився на деталі та сприймався цілісно», – розповідає Палійчук. Доповнили інтер’єр вертикальним дзеркалом для візуального розширення простору, риму з металевим елементом закріпили завдяки декоративним світильникам з неіржавної сталі – центровані над ліжком і диваном відповідно.

Зонували єдину кімнату також за допомогою кольорового акценту – штори насиченого смарагдового кольору, що розділяють простір на зони для спальні та вітальні. «Не хотілося такій маленькі площі додавати стіни. Своєю чергою, завіса додає затишку завдяки оксамитовому текстилю – на противагу решті квартири, виконаній у більш стриманих кольорах», – додає авторка проєкту.

Відповідно до кольорової палітри підбирали й меблі. Більшість меблів, включно зі стільцями та столом, обрали в чорному кольорі: «Щоб усе зливалося в один образ». Ліжко у зоні для спальні придбали в Interia, від українського виробника також диван у студії. Своєю чергою, лаконічну білу кухню та кухонний стіл на замовлення виготовили підрядники. Килим у тон сірого дивана – IKEA.

У розширеному санвузлі акцент зробили на плитку, декоровану під мармур. Вирівняли її за лінією дверей: до висоти проходу плитка, вище – темно-сірий колір. Підкреслили простір за допомогою дзеркала. Водночас пральну машинку вбудували не у ванну, а в кухню.