The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Район:

Шевченківський

дизайнерка:

Катерина Лопатюк

Висота стель:

2,50 м

Площа:

55 м²


Квартира розташована в будинку 1971 року поблизу станції метро «Дорогожичі». Понад рік в оселі мешкає сім’я Пашковських – фотограф Роман і письменниця Ксенія з дитиною.

Квартиру на вулиці Орловській обрали з огляду на близькість до зеленої зони – поруч парки Дубки і Сирецький. «Ми планували дитину, і в пріоритеті було місце, де можна взимку покататися на санчатах, а влітку поїздити на велосипеді. Здебільшого нам пропонували спальні райони з великими будинками. У них чудова інфраструктура (магазини, школи тощо). Тут цього немає, зате є парк», – розповідає Роман Пашковський.

Будинок періоду застою планували для працівників авіабудівного заводу «Антонов». За словами нових господарів, ремонт у квартирі не робили від уведення будівлі в експлуатацію. «Ми прийняли помешкання у жахливому стані. Паркет і труби прогнили, стіни і стелю довелося рівняти, а планування нас не влаштовувало», – каже Ксенія Пашковська.

Вхідну зону вирішили підкреслити завдяки яскраво-жовтому кольору.
Це рішення дизайнерка знайшла у мережі, кажуть власники.

Трикімнатне помешкання на 55 м² перепланували за допомогою дизайнерки Катерини Лопатюк. «Хотілося мати окрему зону для нас, зону для дитини і зону для відпочинку. До того ж простір прагнули зробити якомога більш функціональним», – кажуть власники. Для цього дизайнерка запропонувала відмовитися від прохідної кімнати, виділити окремі спальню і дитячу, а також об’єднати вбиральню та ванну. У такий спосіб, окрім спальної та дитячої кімнат, у просторі виокремили вітальню, кухню та ванну.

Меблі у квартирі убезпечили для дитини: гострі краї покрили м’якою оббивкою.

Більш затишною зону для відпочинку у вітальні зробили, розташувавши напроти входу стінку. У неї вбудували шафу з одного боку і телевізор та музичну систему з іншого. «Таким чином ти не сидиш постійно біля дверей», – кажуть господарі. На підлозі – килим, який замовили у майстрині з Карпат.

Напроти шафи розташували диван, його замовили у майстра Миколи Оберемка. Над диваном – вписані в інтер’єр промислові ліхтарі та робота Пашковського, знята у Києві. «Що вона для мене символізує? Символізує час, коли ми жили на Позняках у квартирі, завбільшки як наша дитяча», – каже автор. Додає, що такий кадр, певно, там уже не зробити, тому що територію забудували житловими комплексами і ТРЦ.

У спальній кімнаті біля ліжка поставили дитяче ліжечко. З іншого боку – крісло-гойдалка яскраво-жовтого кольору. «Знайшли на OLX у сина художників, який розбазарював майно батьків», – жартує власниця. Раму гойдалки відреставрували з допомогою майстра Миколи Степанця. Інший майстер відповідав за меблювання кухні та ванної, а також за містку шафу в коридорі.

На відкритому балконі – кілька горщиків із насадженнями. «Це мене тягне до землі», – сміється Пашковський. Каже, що намагався вирощувати помідори, але помилився з обробкою ґрунту. Додає: у майбутньому хотів би мати власний будинок із кількома гектарами землі.

Дитина поки спить поруч із батьками, тож її кімната перебуває у процесі підготовки. Наразі тут поставили ліжко і набір іграшок. Прикрасили дитячу наклейками, знайденими на AliExpress. Завдяки переплануванню між спальнею і дитячою вдалося виграти простір для гардероба.

На полиці у вітальні – годинник від IKEA. Це улюблений бренд Ксенії, каже Пашковський. «Вони роблять дуже функціональні речі, у них працюють круті дизайнери. До того ж в IKEA чудове співвідношення ціни та якості», – розповідає Пашковська. Як приклад наводить ще одну річ – нічний світильник для дитини.